Voetbal in DenemarkenVoetbalderbys

Slaget om København: zinderende Derby Day

De hoogspanning is af te lezen van de gezichten. Er is maar weinig hoop op een goede afloop vandaag. De aartsrivaal draait sportief veel beter dit seizoen. Misschien dat het thuisvoordeel vandaag het verschil kan maken. De messen zijn in ieder geval geslepen. Dit wordt een gevecht om elke vierkante meter. Het is de derby van Kopenhagen of “Slaget om København”!

Dit is niet mijn eerste Kopenhagen Derby, maar wel de eerste die ik beleef aan Brøndby IF zijde. Als extra bonus ook nog eens vlak voor de Sydsiden Ultras. Ik kon last minute een persaccreditatie krijgen als fotograaf langs het veld. Daar maak ik uiteraard dankbaar gebruik van.

Slaget om København of wel de slag om Kopenhagen is de derby tussen Brøndby IF en FC Kopenhagen. Sinds de oprichting van laatstgenoemde club op 1 juli 1992 verdeelden de rivalen maar liefst 20 landstitels. FCK wonnen direct in hun eerste seizoen het kampioenschap tot frustratie van de buurman. Inmiddels zijn ze ook recordkampioen.

Slaget om København

De derby heeft ook wel de naam The New Firm als een verwijzing naar The Old Firm in Schotland. Hoewel de strijd om Kopenhagen qua historie en intensiteit niet te vergelijken is met de clash tussen Celtic en Rangers, is het wel een derby die rap in aanzien is gestegen. Elk seizoen vliegen de beelden de wereld over. Fenomenale sfeeracties, pyro shows en de nodige turbulentie tot ver buiten het stadion. Ook deze editie is dat niet anders.

Doordat een deel van het spoor voor onderhoud platligt, is met de trein naar Brøndby geen optie. Brøndbyvester is eigenlijk een plaats op zichzelf, maar is zoals zoveel ‘buitenwijken’ vastgegroeid aan Kopenhagen. Treinstation Valby, vanwaar de trein wel weer rijdt, is geconfisqueerd door de bezoekende supporters. Dus is het niet verstandig dezelfde route te nemen. De fanatieke supporters zoeken regelmatig op straat de confrontatie met elkaar, zeker tijdens derby weekend.

Eenmaal in de buurt van het stadion verraadt de hoeveelheid aanwezige politie hoeveel lading deze pot met zich meebrengt. In gesprek met enkele harde kern leden van Sydsiden (Brøndby IF) wordt nog eens duidelijk gemaakt hoe intens ze elkaar haten. Het was voor hen dan ook een geschenk uit de hemel om afgelopen seizoen na 16 jaar eindelijk weer een kampioenschap te kunnen vieren. FCK werd slechts vierde.

In de Hekken - Slaget om København - Kopenhagen Derby - The New Firm

Brøndby ultras met ene corteo richting stadion

Sydsiden passie

Naast de accreditatie kon ik nog een extraatje begroeten. De Sydsiden tribune was net klaar voor gebruik na uitbreiding van het aantal plaatsen. De capaciteit is zo ongeveer verdubbeld. En ik kon voor die tribune plaatsnemen, waar je zo dicht op het fanatisme zit dat je zo goed als tussen hen in staat.

Aan beide kanten zijn de sfeeracties van zeer hoog niveau. Ze vertellen of een verhaal, zijn driedimensionaal, bestaan uit meerdere onderdelen of een combinatie van die drie. Ik word ook vandaag allesbehalve teleurgesteld. Nog voordat de spelers het veld op komen al een vellenactie achter het doel met de tekst “Det Vilde Vestegnen”. Een verwijzing naar “het Wilde Westen” maar dan Vestegnen, de regio waar Brøndby onderdeel van uit maakt.
Wat volgt is een prachtig doek in Lucky Luke-thema over de gehele Sydsiden. Lucky Luke oog in oog met de Daltons verkleed als Sektion 12 leden (harde kern FCK). Wat erna komt valt te raden. Diezelfde Daltons die aan galgen bungelen om af te sluiten met een geweldige pyro show en een vlaggenzee in blauw-geel. Het uitvak met een blauwwitte sfeeractie en eveneens de nodige pyro.

Spanning tot de laatste seconde

Het is ongelooflijk genieten achter het doel. Het volume van de Sydsiden gaat met regelmaat dusdanig omhoog dat het huizenhoog kippenvel oplevert. Aan hen ligt het absoluut niet vandaag. Maar als speler moet dit je toch ook een boost geven? En of dat zo is. De thuisploeg klapt erop vanaf het eerste fluitsignaal. De bezoekers krijgen geen centimeter ruimte.

Na 23 minuten ontploft het stadion. Talloze bekers bier vliegen door de lucht. Brøndby IF is zojuist op 1-0 gekomen na een schitterende aanval. Het volume op de tribune gaat nog een tandje omhoog. Van de wedstrijd zie ik amper wat. Wat er naast het veld gebeurt is waar mijn aandacht naar uit gaat. Heeft geeft een boeiende dynamiek, want door de beleving op de tribune krijg je een prima idee van wat er op het veld gebeurt.

Uit het niets valt direct na rust de gelijkmaker. Vuurwerk in het uitvak. Een spannende minuut volgt, want de VAR grijpt in. Het is toch buitenspel. Ook nu ontploft het stadion en dat herhaalt zich een aantal minuten later wederom. De thuisploeg krijgt een strafschop die wordt binnengeschoten. Dit kan toch niet meer misgaan? Jawel dus!

Met nog een klein halfuur te gaan komen de bezoekers terug in de wedstrijd. Een doelpunt à la Bergkamp tegen Argentinië op het WK 1998. Brøndby IF blijft echter de ploeg die het dicht bij een volgend doelpunt is. Een paar enorme kansen worden om zeep geholpen. Het blijkt toch voldoende. Na zenuwslopende minuten is daar de overwinning. Geheel tegen de verwachting in, maar absoluut verdiend. Eentje die tot in de late uurtjes gevierd wordt.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %