Voetbal in Denemarken

Slag om Kopenhagen

Spelen tegen je aartsrivalen in een uitwedstrijd geeft altijd net nog dat beetje extra. Vijandig gebied binnen komen, zwaar in de minderheid maar je houdt je staande. Hen verslaan op hun eigen grond zijn de lekkerste overwinningen. Dit weekend ben ik wederom in Scandinavië, ditmaal voor de Slaget om Kobenhavn (Slag om Kopenhagen). Mijn vierde editie van deze derby, de tweede keer in het uitvak. Een away day voor in de boeken!

Vroege ochtend

Vanwege sneue veiligheidsregels was de aftrap al om 12.30 uur. En aangezien ik een verjaardag had de avond er voor had ik maar weinig geslapen. Een lekkere derby day geeft dan meer dan genoeg energie om te blijven gaan. The New Firm zoals de Kopenhagen derby ook wordt genoemd is gegarandeerd een gekkenhuis. Niet alle dikke tifo acties en pyro, maar ook veelvuldig confrontaties binnen en buiten het stadion tussen beide fanatieke supportersgroepen.

Brøndby komt uit de buitenwijken van de stad. De meerderheid van de FCK supporters reist af met de trein om vanaf het station met een corteo naar het stadion te lopen. Een leger aan politie is op de been om beide kampen uit elkaar te houden. Regelmatig proberen ze elkaar op te zoeken in de nauwe straten en parken van de wijk. Het uitvak vult zich met 2100 fanatieke uitsupporters in het zwart, blauw en wit gekleed. De andere 90% kleurt geel en blauw.

Tifo en pyro

Ook ditmaal werd ik alles behalve teleurgesteld. Brøndby IF hadden een tifo die bijna het hele stadion besloeg. Maar het duurde niet lang voordat ik helemaal niets meer zag. Binnen no time stond het uitvak in lichterlaaie wat het stadion in nevelen hulde. Welkom in Denemarken!

Maar als je denkt dat dit alles is, dan heb je het verkeerd. Beide zijden hebben fanatieke support. Niet alleen vocaal heel sterk, maar de hele wedstrijd door worden fakkels en ander vuurwerk afgestoken. Kijk je naar een saaie pot voetbal, dan zorgt alle actie op de tribunes alleen al voor een fantastische derby day.

Ook de tweede helft aan beide zijden tifo en dikke pyro shows. Ditmaal was aan Brøndby zijde alleen de fanatieke aanhang van Sydsiden aan de beurt.

Brøndby tifo eerste helft Brøndby tifo en pyro tweede helft

Derbysejr!

Op het veld gebeurde bar weinig. Beide teams probeerden het, maar het was gewoon slaapverwekkend slecht. Zeker de eerste helft was het aanzien niet waard. Geen fatsoenlijke kans werd er gecreëerd. Blijkbaar hadden ook de spelers last van het vroege aanvangstijdstip, leek het alsof de spelers de avond er voor een nachtje hadden doorgehaald.

Tweede helft was niet veel beter. Gelukkig konden nu wel wat kansen aan beide zijden om te scoren. Maar het was nog steeds niet veel. Ondanks de passie op de tribunes, leken de spelers op het veld vooral niet te willen verliezen in plaats van spelen om te winnen.

En op het moment dat we dachten dat een gelijkspel het resultaat zou zijn, scoort FC Kopenhagen in de blessuretijd. Een slap moment van de Brøndby verdedigers is genoeg voor de FCK om de overwinning te stelen. Het uitvak ontploft, uitzinnig van vreugde. Iedereen valt over elkaar heen van vreugde. De overwinning wordt voor tientallen minuten gevierd na het laatste fluitsignaal. Is er een zoetere overwinning mogelijk dan je aartsrivaal verslaan in the dying seconds?

Slaget om Kobehavn verveeld nooit! Tot de volgende!

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %