Als groundhopper hoop je altijd de mooiste wedstrijden te kunnen beleven, dit keer had Hekkenhanger Levy zijn zinnen gezet op de derby in Kopenhagen: FC Kopenhagen – Brondby IF. “Slaget om København”, zo wordt de wedstrijd tussen de rivalen ook wel liefkozend genoemd. Een aantal keer per jaar nemen ‘FC København’ en ‘Brøndby IF’ het tegen elkaar op in een verhitte derby.

We vertrekken vrijdagavond richting de Deense hoofdstad. Uiteraard hadden we gehoopt om een wedstrijd zaterdag te kunnen meepikken in Denemarken, maar jammer genoeg was de dichtstbijzijnde wedstrijd zo’n 5 uur weg met de trein. Aangezien we maar 2,5 dag in Denemarken verblijven, besluiten we om de stad even te bezichtigen. Maar allereerst ga ik toch nog een stadion bezoeken, zaterdagvoormiddag beland ik bij Boldklubben Skjold, een kleinere club in Kopenhagen. Na de Carlsberg fabriek bezocht te hebben en de stad nog even bezichtigd te hebben is het uitkijken naar de derby op zondag. Op voorhand hadden we vernomen dat Brondby fans deze wedstrijd zouden boycotten vanwege een dispuut over het aantal tickets dat ze krijgen, als groundhopper verneem je nooit graag zo’n nieuws. Daarom hopen we natuurlijk op een uitstekende performance van de Ultras van Kopenhagen, Sektion 12.

Zondag: de Slaget om København

Zondag: football day ! Na een stevig English Breakfast in de oude haven en enkele biertjes trekken we richting stadion. Aangezien we nog 1 ticket overhebben -en na talloze pogingen om iemand te vinden die deze zou willen kopen aan aankoopprijs- besluiten we op goed geluk dit ticket voor 2 biertjes aan iemand te schenken. We staan aan de fanshop en daar is ook een ticket verkooppunt.

Het lukt maar niet. Tot het moment we de fanshop even willen binnen gaan, toch nog even een laatste keer proberen! Er daar staat iemand verward rond te kijken, met de uitdrukking “wat moet ik hier doen om aan een ticket te geraken?” Ik wandel op hem af en jawel hij gaat akkoord, 2 biertjes! De man blijkt Gaetano te heten, een Italiaan van 19 jaar uit Napels. Hij is helemaal alleen naar Kopenhagen gekomen, speciaal voor de Slaget om København. Op voorhand had hij contact gehad met een fan van FC Kopenhagen maar deze had hem vandaag in de kou laten staan. Het was zijn allereerste groundhoptrip. Aangezien ook hij door de spanning van deze derby is gegaan, vind ik het wel iets hebben dat we hem juist hier, op dit moment, tegen komen.

Hij heeft me zeker 5x bedankt, ook de ochtend nadien zat mijn inbox terug vol met bedankt berichten en dat ik altijd welkom ben als ik ooit bij hem in de buurt ben. Dit is voor mij een reden wat groundhoppen tot één van de mooiste hobby’s ter wereld maakt. De cultuur, mensen van overal ter wereld, de sfeer en de ontmoetingen. Over naar de wedstrijd nu !

Slaget om København

Slaget om København

Voor de wedstrijd wordt er al duchtig gezongen door Sektion 12 in het moderne maar gezellige Parken stadion, het maakt ons enkel maar nieuwsgieriger. Net voor de aftrap komt er een prachtige tifo, met veel pyro, zoals ik het graag heb. We hebben tickets over de hoofdtribune en wat mij opviel, wat ik bij heel weinig clubs tegen kom is dat deze tribune de ganse wedstrijd heeft rechtgestaan, mee sfeer maakte en dat er veel passie te merken viel. De jongens van Sektion 12 maken er een ganse wedstrijd 1 groot feest van, enorm veel gezang, gespring en bengaals, ze stuwen hun spelers naar voor, enkel is er op het veld niet veel van te merken. De wedstrijd blijft een droge 0-0 met weinig kansen en vooral heel veel stevige duels op het middenveld. We hadden graag een goaltje meegepikt natuurlijk, maar het bier dat Gaetano maar blijft trakteren maakt voor ons toch al iets goed.

Na de wedstrijd besluiten we de lokale pub te bezoeken, waar een vette beat zorgt voor een leuke afterparty. Ongeveer 5 uur na de wedstrijd nemen we afscheid van Gaetano. Het jeugdig enthousiasme en de woorden die hij zei hoe hard hij genoten had, deden veel van mezelf herkennen toen ik zijn leeftijd had. Lovely! Tot slot, kan ik enkel maar aanraden om deze derby te bezoeken, hij heeft veel van wat een derby hoort te zijn. Enkel de away fans ontbraken, zorg dus dat je deze zeker doet MET de jongens van Brondby IF (al waren er wel enkele), want dan zal hij volgens mij nog een stuk beter zijn.

Meer foto’s van deze geweldige derby zijn te vinden op de site van Levy: http://levydays.blogspot.be/2017/02/fc-kopenhagen-brondby-if-0-0.html

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.