FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

SK Peulis is het schoolvoorbeeld voor lowerleague voetbal

In deze dagen van ‘hoogstaand’ wereldvoetbal op het WK in Qatar, staan we graag ook even stil bij het exacte tegenbeeld van het voetbal dat in het Midden-Oosten geëtaleerd wordt. Zo gingen we langs bij een lower league team in een gehuchtje ergens in België.

Ouder dan je denkt

Nabij Putte is er een klein gehuchtje dat de naam Peulis draagt. Heel erg lang was het onderdeel van naburige gemeentes Rijmenam en Onze-Lieve-Vrouw-Waver, maar sinds 1977 is het officieel onderdeel van Putte. Voor al die veranderingen was men in Peulis al wel voetballend actief. In 1943 zag Football Club Peulis het levenslicht in oorlogstijden. Maar in 1949 verdween de ploeg.

Of ze verdwenen om in een andere liga te spelen of effectief ophielden te bestaan, laten we in het midden. Feit is wel dat de lokale afdeling van de KWB (Kristelijke Werknemersbeweging) een balletje begon te trappen en mettertijd competitie speelde in de FALOS, de voetballiga van de KWB. In 1973 werd de vereniging officieel en stapten ze over naar de KKSFB (Koninklijke Katholieke Sport Federatie van België).

Charmante sfeer

En de resultaten logen er niet om. Enkele promoties later en een pak leuke wedstrijden achter de rug, begon de droom van een echte officiële ploeg bij de KBVB. In navolging van FC Peulis besloot de vereniging als Sportkring Peulis in 1982 uiteindelijk de stap te wagen. Al bleven de resultaten deze keer gemoedelijker. Pas in 2001 volgde een eerste promotie, maar een jaartje later degradeerden ze weer en sindsdien is het enkel vierde provinciale wat de klok slaat.

Maar wat vooral charmant is, is niet de lokale gebeurtenis in een gehuchtje. Of het gemoedelijke sportieve lowerleague karakter. Maar de uitzonderlijke hoge tribune achter/boven de dugouts. Een tribune dat je niet te vaak te zien krijgt, maar het bezoeken zeker de moeite waard maakt. Zet SK Peulis zeker op je verlanglijstje!

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %