Voetbalsupporters

Selhurst’s Sound of the Sixtees

selhurst_park5

Het clublied van Crystal Palace is een hit uit de jaren zestig. Rondom wedstrijden van de Londense club klinkt Glad All Over, een nummer van The Dave Clark Five.

The Dave Cark Five, ook wel The DC5, draagt de naam van één van de bandleden: oprichter, zanger en drummer Dave Clark. Dave was een voetbalfan en groot supporter van Tottenham Hotspur. Financieel ging het de Spurs eind jaren vijftig niet voor de wind, zo kon bijvoorbeeld een jeugdelftal van de club een reis naar Nederland niet maken. Dave trok zich dit aan. Hij kocht een drumset en besloot een band op te richten om geld in te zamelen. Vier anderen sloten zich bij Dave aan en zo begon de band aan de eerste optredens.

Met het geld van The DC5 – toen nog The Dave Clark Quintet – werd het jeugdelftal van Tottenham Hotspur geholpen. Omdat de muziek van de band een succes bleek te zijn, ging de band door met optreden. The Dave Cark Five werd al snel gezien als een veelbelovende band. Velen zagen in de vijf jonge halflangharige muzikanten een potentiële Londense tegenhanger van het succes van The Beatles uit Liverpool.

Waar The Beatles en andere bands uit de regio Liverpool het stempel Merseybeat kregen, spraken media indertijd bij The Dave Clark Five over de Tottenham Sound, vanwege de (Noord-Londense) oorsprong van de band. The DC5 heeft dan wel nooit het succes van The Beatles kunnen evenaren, maar liet wel een aantal grote hits en onbedoeld een clublied na.

Begin 1964 scoorde het vijftal hun eerste en meteen ook grootste hit met Glad All Over. Het lied werd geschreven door Dave Clark samen met medebandlid Mike Smith en stootte I Want to Hold Your Hand van The Beatles van de eerste positie af in de Britse hitlijst. Ook in Nederland en andere landen kwam de plaat hoog in de hitparades terecht. Glad All Over past precies in de tijdsgeest van de populaire muziek uit de jaren zestig: een vrolijk liedje over verliefdheid.

Uiteindelijk vond de Tottenham Sound niet zijn eindbestemming bij Tottenham Hotspur, maar in Zuid-Londen, bij Crystal Palace. De club heeft dit vooral te danken aan een concert van The Dave Clark Five. De band gaf in op 10 februari 1968 een optreden in Palace’ stadion Selhurst Park. Diezelfde dag speelde Crystal Palace een uitwedstrijd tegen stadsgenoot Queens Park Rangers in de tweede Engelse divisie, deze Londense derby ging met 2-1 verloren.

Ondanks het verlies vermaakten de thuisgebleven Palacefans en op tijd teruggekomen fans zich met het concert. Het voelde voor de fans alsof The DC5 een beetje van Palace was geworden, omdat zij optraden op Selhurst Park. Sindsdien is Glad All Over niet meer weg te denken bij Crystal Palace. Na het concert werd Glad All Over rondom wedstrijden gedraaid en meegezongen door de fans, al zijn er ook fans die beweren dat de plaat ver voor het concert al vaak was te horen bij Crystal Palace. Hoe dan ook, het concert heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de populariteit van Glad All Over bij de Zuid-Londense club.

Op Selhurst Park echoot Glad All Over nog altijd na. Als bij Crystal Palace vol hartstocht Glad All Over luidkeels wordt meegezongen, blijkt de muziek van de jaren zestig niet alleen geschikt voor de langspeelplaat en het concert van destijds, maar een clublied voor de eeuwigheid.

Fans Crystal Palace – Glad All Over

The Dave Clark Five – Glad All Over

http://www.youtube.com/watch?v=P94S8IAv94w

De tekst van Glad All Over bekijk je hier.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %