Amateurvoetbal

SDV Barneveld plaatst zich op bloedhete middag voor promotiefinale

Het is inmiddels al 18 juni en terwijl de eerste profclubs alweer beginnen aan de voorbereiding staat in de strijd voor promotie/degradatie tussen de Eerste klasse en Hoofdklasse pas de halve finale op het programma. Heerlijk zomervoetbal bij de amateurs! Zo strijden deze zaterdag SDV Barneveld en VV Sliedrecht voor een plekje in de finale. Beide clubs zijn slechts twee wedstrijden verwijderd van een gedroomde plek in de Hoofdklasse. Game on!

De wedstrijd van vandaag wordt gespeeld in Barneveld. Het dorp van iets meer dan 30.000 inwoners staat bekend als het centrum van de Nederlandse pluimveeteelt. De grootste toeristische attractie van het dorp is dan waarschijnlijk ook het Nederlands Pluimveemuseum en op Sportpark Norschoten barst het van de verwijzingen naar kippen. De andere attractie van het dorp is namelijk SDV Barneveld, standaard actief in de Eerste Klasse. Driemaal in de geschiedenis promoveerde de trots van het dorp naar de Hoofdklasse; de droom die ook nu weer springlevend is in het pluimveedorp!

Blue White Side

Met een finale die gespeeld wordt op neutraal terrein, is vandaag onafhankelijk van het resultaat de laatste wedstrijd van het seizoen in Barneveld. Op het Sportpark zelf is het daarom een drukte van jewelste. Daarbij helpt het ook dat er vandaag een familiedag is, vol activiteiten voor de lokale jeugd. Niemand hoeft een oppas te regelen en dus zijn er meer dan duizend supporters aanwezig. Met het ontbreken van een échte local in het profvoetbal, zijn het vooral shirtjes van Ajax dat de klok slaat hier.

Ook aanwezig vandaag is de Blue White Side, de fanatieke supportersgroep van SDV Barneveld. Zij waren 10 jaar terug heel actief en hebben voor de wedstrijd van vandaag alle oude spullen weer tevoorschijn getoverd. Het overgrote deel daarvan is helaas verloren gegaan vanwege asbest in de kleedkamers jaren terug.

Ook heeft de oudere garde een inzameling gehouden onder de welwillende supporters om vervolgens voor honderden euro’s aan vuurwerk in te slaan. De ochtend van de wedstrijddag is een grote groep naar België gereden om daar met vele andere amateursupporters in de rij te staan voor wat pyro. Wat hebben we toch een schitterend voetballandschap in Nederland! De rit naar de Zuiderburen is niet voor niets geweest; het resultaat is een schitterende pyroshow bij de opkomst van de spelers. Met meerdere cakes – gewoon aansteken met de sigaret – achter de hekken en gigantische blauwe rookpotten waar de fakkels door heen komen voor de hekken is het een schitterend plaatje.

Fuck 0184

De rookwolken zijn nog lang niet opgetrokken wanneer de spelers de halve finale officieel in gang schieten. Tijdens de eerste minuten worden er nog wat restanten vuurwerk afgestoken. Naast het veld is het een knallend begin op Sportpark Norschoten, maar op het veld weten beide clubs niet tot echte kansen te komen. De supporters hebben langs de lijn weinig te genieten en staan vooral te bakken in de bloedhete zon.

Dat de tegenstander vandaag uit Sliedrecht komt, zorgt voor nog wat extra stimulans bij veel van de aanwezige supporters. Ajax lijkt hier immers de boventoon te voeren. De meeste liederen die worden gezongen zijn dan ook aangepaste Ajaxnummers. Verder is ook een doek gemaakt met middelvinger 0184, het netnummer van Sliedrecht – onder de rook van Rotterdam. Daarnaast is nog mooi om te zien hoe sommige supporters het bierverbod langs te lijn omzeilen door simpelweg achter de hekken te gaan staan. Om vervolgens natuurlijk de biertjes gewoon door te geven. Slimme dingen!

Verleden en heden

Tijdens de wedstrijd blijft het verder rustig qua vuurwerk. Er loopt wat beveiliging rond, die al grappend met de supporters de rust bewaart. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt en niemand heeft er zin in dat de wedstrijd gestaakt wordt. Een deel van het vuurwerk dat nog over is wordt daarom gebruikt als het fluitsignaal voor de rust heeft geklonken. Zo worden de spelers met een duidelijke boodschap de kleedkamers ingestuurd. In de tweede helft moet het gaan gebeuren! In de rust krijgen we een rondleiding door de bestuurskamer en kantine, waar beelden van acties uit het verleden groot zijn afgedrukt. Terwijl wij nog aan het genieten zijn van acties uit het verleden, wordt in het heden weer wat fakkels afgestoken. De tweede helft begint!

En in die tweede helft schiet Barneveld inderdaad uit de startblokken. Na een klein kwartier spelen beloont de thuisploeg zich ook eindelijk. Nét op het moment dat er buiten het sportpark een cobra afgaat vliegt de bal tegen de touwen. Voorsprong voor SDVB! De supporters betreden het veld en steken nog maar eens wat vuurwerk af. Het blijft echter niet lang goed gaan en binnen no time maakt Sliedrecht de gelijkmaker. In de resterende speeltijd weet iedereen eigenlijk al hoe laat het is. We gaan verlengen!

De ontknoping

In de verlenging wordt de hitte steeds voelbaarder. Voor spelers, supporters en fotografen is het een ware uitputtingsslag. Hierbij helpt het ook niet dat het kunstgras onder dit soort temperaturen verandert in een soort lava. Het halfuur vliegt daardoor voorbij zonder noemenswaardige gebeurtenissen. Iedereen is helemaal gesloopt en leeft toe naar de penaltyserie. Na 120 minuten voetbal dienen de pingels zich dan ook daadwerkelijk aan om de beslissing te brengen.

De week ervoor heeft Sliedrecht in de kwartfinale nog gewonnen met penalty’s, waardoor Barneveld haar voorbereidingen heeft kunnen doen naar de nemers van Sliedrechtse kant. In de eerste penalty’s betaalt zich dit nog niet uit, de eerste 3 van beide kanten schieten hem onberispelijk binnen. Nadat SDVB ook de vierde penalty raak schiet, pakt de keeper van Barneveld de vierde strafschop. Als de thuisploeg vervolgens de laatste penalty benut is de finaleplaats definitief.

Het is groot feest in Barneveld. De supporters bestormen het veld, in alle drukte word ik zelf nog onder de voet gelopen. Op meerdere plekken wordt nog wat vuurwerk afgestoken om de overwinning te vieren. De spelers worden bedolven onder de bedankjes. Als het feest voor nu wat afkoelt, gaat de focus op de finale. Helaas heeft streekgenoot Putten in de halve finale verloren, waardoor een finalederby aan de neus van de supporters voorbijgaat. Aanstaande zaterdag zal het circus zich daarom verplaatsen richting de omgeving Utrecht voor de finale tegen SV Nootdorp. Barneveld gaat voor promotie!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %