Voetbal in SchotlandVoetbalsupporters

Schotse invasie van Londen is hét hoogtepunt van dit EK

De wedstrijd tussen Schotland en Engeland is de oudste landenderby ter wereld. In 1872 namen de landen het in de eerste officiële interland tegen elkaar op. Sindsdien is er geen landenduel dat vaker gespeeld is. Gisteren stond tijdens het EK de 115e editie op het programma. De eerste keer dat de landen elkaar op een eindtoernooi troffen sinds 1996. Vooral voor de Schotten een wedstrijd van levensbelang. En dat was te zien aan de exodus van de Tartan Army.

Met het opkomend nationalisme binnen Schotland en een mogelijk nieuw onafhankelijkheidsreferendum aan de horizon is het anti-Engelse sentiment de laatste tijd toegenomen in het land. De wedstrijd van gisteren op Wembley leefde dan ook gigantisch. Ruim 20.000 supporters vertrokken naar Londen om ter plekke de wedstrijd te volgen. Een massale exodus die er, volgens de in Schotland woonachtige Nederlander Joris van der Wier, zelfs voor zorgde dat al geplande oefenwedstrijden in het land massaal werden afgelast. Hele elftallen waren namelijk vertrokken naar de Engelse hoofdstad.

De invasie door de Tartan Army zorgde voor gigantisch lekkere beelden, die ongetwijfeld het hoogtepunt zijn van dit EK. Er zijn maar weinig mensen die zo goed kunnen zuipen en zich vervolgens zo gigantisch belachelijk kunnen gedragen als de schotten. Van naakte Page Three models in de trein, tot naakt gearresteerd worden tot compleet bezopen aangereden worden in het Londense verkeer. Om nog maar te zwijgen over de gigantische feesten op alle pleinen. Terwijl de Engelse spelers en staf compleet werden afgemaakt door de Engelse supporters en pers, vierden de Schotse supporters de 0-0 als een ware overwinning. En terecht. Enjoy, lads!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %