Voetbal in België

RWDM is terug thuis

Beeld je eens in: Jouw favoriete club verliest 13 jaar geleden haar licentie en de schulden worden te veel. Jouw club raakt failliet en andere clubs gaan in het stadion spelen, wat ooit jouw tweede “thuis” was. Totdat een groep fanatiekelingen van jouw club een jaar geleden de kans krijgt om de club een nieuw leven in te blazen. En dan, ineens, speelt jouw (opnieuw opgerichte club) club afgelopen zondag weer in het vertrouwde stadion. Een jongensdroom? Nee, het overkwam RWDM.

Het is een bijzonder verhaal, dat je zo uit een boek kunt halen. RWDM, ontstaan uit de fusie van Racing White en Daring Club Molenbeek, werd precies 40 jaar geleden Belgisch kampioen en haalde zelfs de halve finales van de UEFA-cup. Ondanks dat RWDM een fusieclub is, is de Brusselse club een traditieclub in België. Een club die in 2002 failliet ging en nooit meer terug leek te keren.

Totdat enkele fanatiekelingen vorig jaar een nieuw project opzetten om de clubnaam te redden. Het was Standaard Wetteren dat afgelopen zomer uitkomst bood. De club fuseerde met haar stadsgenoot RRC Wetteren-Kwatrecht fuseerde en het vrijgevallen stamnummer werd door de groep fanatiekelingen overgenomen. Een trucje dat te pas en te onpas in België vaker wordt gebruikt en RWDM was opnieuw geboren. Met een nieuw stamnummer, dat wel.

Als rasechte fans van het eerste uur wil je dan met RWDM opnieuw in het Edmond Machtensstadion spelen, maar dat liep allesbehalve vlot. Inmiddels speelde White Star Brussel in het stadion en White Star en de gemeente weigerden alle medewerking om deze droom uit te laten komen. De Molenbeekse gemeenteraad wilde later wel dat White Star en RWDM het stadion zouden delen, maar de twee clubs raakten nooit akkoord. De WS Brussels voorzitter John Bico , bleef RWDM uit het stadion weren, zelfs na een veroordeling van de rechter in augustus.

Maar vorige week gooide de Molenbeekse gemeenteraad het roer om. Het verweet White Star Brussel dat het zijn afspraken niet nakwam door onder andere het jeugdvoetbal te schrappen en door geen RWDM-mensen toe te laten. Molenbeek annuleerde het contract van WS Brussel. Dat moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuw onderkomen. Het luidde de triomfantelijke terugkeer van RWDM in, waar het Belgische Sporza een prachtige repro over maakte.

RWDM is thuis en 3.000 RWDM fanatiekelingen waren daar getuige van. Soms, heel soms, komen dromen uit.

Martijn
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %