Voetbal in België

Clubverkrachting als marketingstrategie: naam RWDM is veranderd

Woede in Molenbeek. De Amerikaanse eigenaar John Textor heeft ineens besloten om de clubnaam, clubkleuren en logo van RWDM aan te passen. Voortaan moeten supporters zich identificeren met Daring Brussels, een plastic merknaam die volgens Textor “makkelijker uit te spreken is voor Amerikanen”. Brussel zou volgens hem meer internationaal aanspreken dan Molenbeek. De supporters van de club werden niet eens geraadpleegd.

Ook het stamnummer van de club gaat op de schop. “Dat wordt, na het betalen van 60.000 euro, opnieuw 2, waardoor we weer de op één na oudste club van het land zijn,” aldus CEO Maxime Vossen. In België hebben alle voetbalclubs een stamnummer dat chronologisch wordt toegekend. Antwerp FC, als oudste club van het land, draagt bijvoorbeeld nummer 1.

Het is een idee van de Amerikaanse clubeigenaar John Textor. „Maar we staan als bestuur volledig achter deze beslissing omdat zijn argumenten steekhouden”, geeft Vossen aan. Zo is de afkorting RWDM in het buitenland niet eenvoudig uit te spreken. „Als Textor het in de VS had over RWDM, dan kreeg hij gelijk de vraag ‘Waar staan die letters voor? En waar ligt dat?’ Met Daring Brussels krijg je zulke vragen niet.”

Korte geschiedenis van RWDM

RWDM ontstond in 1973 uit een fusie tussen Daring Club de Molenbeek (vroeger bekend als Daring Club de Bruxelles) en Racing White. Daring Club de Bruxelles, opgericht in 1895, was een van de oudste clubs van België en won vijf keer het landskampioenschap. De club speelde een belangrijke rol in de gemeenschap van Molenbeek, met het Edmond Machtens Stadion als thuisbasis. RWDM kende zijn hoogtijdagen in de jaren ’70. In 1975 werd de club kampioen van België, met Jan Boskamp als absolute uitblinker. De voormalig Feyenoorder stond tussen 1974 en 1982 onder contract in Brussel en werd dat kampioensjaar verkozen tot Speler van het Jaar in België.

Supporters woedend

De supporters van RWDM zijn woest. Social media stroomt vol met woedende berichten, en de aangekondigde persconferentie om het nieuws toe te lichten? Die werd op het laatste moment afgeblazen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %