Euro 2000

Rotterdam viert feest na EK overwinning: ”We willen geen rellen”

17 juni

Rotterdam viert feest na EK-overwinning. Na de tweede overwinning op EURO 2000 werd een groot feest gevierd in Rotterdam. Turken, Surinamers en Nederlanders, noem het maar op. Een smeltkroes van culturen vierde samen de overwinning van Oranje. De ME stond al klaar, maar Rotterdam was duidelijk: ”we willen geen rellen”. In Den Haag gebeurde dat wel. Ook waren er rellen in België tussen Turken en Engelsen. 

Aldus een Rotterdammer tegen de NRC. Nederland zag een moeizame eerste helft, maar Oranje herpakte zich na de rust. Na doelpunten van Kluivert, Ronald de Boer en Zenden kwam de overwinning niet meer in gevaar. Duizenden mensen gingen de stad in, op zoek naar een feestje. De ME stond paraat voor rellen, maar dit was niet nodig. Rotterdam was vanavond een.

Volgens het NRC moest in In Den Haag de mobiele eenheid rond middernacht het Jonckbloetplein in het Haagse Laakkwartier ‘schoonvegen’. De politie greep in toen een grote groep jongeren een ME-bus bedreigde.

En omdat het in Rotterdam rustig bleef, kunnen de media hun aandacht weer richten op Charleroi. Daar staan morgen Duitsland en Engeland tegenover elkaar. Het liep gisteravond al uit de hand in Brussel. Engelse supporters raakten slaags met allochtone jeugd. 139 man werd opgepakt. Ook provoceerde Engelse supporters Turken en vice versa. In Charleroi werd een Engelsman neergestoken door een Turkse supporter. Twintig anderen raakten ook gewond.

Het NRC schrijft: In het centrum van Brussel kwam het gisteravond tot ernstige rellen, gevolgd door arrestaties. De politie voerde om kwart voor tien een charge uit tegen Engelse supporters die zich in het centrum hadden verzameld. Tussen de 150 en 200 mensen werden aangehouden; circa 20 Britten raakten gewond. 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %