RKC Waalwijk verbiedt spandoek om afgebeelde fakkel
Dat de KNVB vuurwerk in Nederlandse voetbalstadions probeert uit te bannen mag inmiddels duidelijk zijn, maar afgelopen maandag is er een nieuw dieptepunt bereikt. Bij RKC Waalwijk-FC Twente werd een spandoek de toegang tot het uitvak geweigerd, omdat hier een fakkel op stond afgebeeld. “Het toppunt van zieligheid is bereikt. Ons spandoek mag niet mee naar binnen omdat er een afbeelding van een fakkel opstaat”, plaatste Awaydays FC Twente op Facebook. Wij belden met de veiligheidscoördinator van RKC.
Toegang geweigerd
Bij de ingang van het uitvak bleek er al een peloton aan stewards aanwezig te zijn, om de meegereisde supporters grondig te fouilleren. Daarnaast werden ook alle spandoeken gecontroleerd. Tegenwoordig blijkbaar niet alleen op brandveiligheid, maar ook op tekst en afbeelding. FC Twente supporter Rik werd voor het fouilleren verzocht het spandoek dat hij bij zich droeg af te geven voor controle.
Na overleg tussen verschillende stewards werd het doekje de toegang tot het vak geweigerd. Dit omdat er een fakkel op het spandoek stond afgebeeld. Bij de fan van FC Twente was er sprake van niets anders dan totale verontwaardiging. Protesten mochten niet baten. Volgens de stewards van RKC Waalwijk stond het nou eenmaal in het draaiboek. Daarnaast kwam ook een spandoek met daarop een doodskop afgebeeld niet binnen.
Verheerlijken
Wij belden met RKC. Volgens de veiligheidscoördinator van de club uit Waalwijk was er sprake van onvoldoende ruimte voor alle spandoeken, dus zouden er sowieso al een paar de toegang moeten worden geweigerd. Maar de stewards hebben toch echt verteld dat het om de afgebeelde fakkel zou gaan. “Dat klopt. Het verheerlijken van vuurwerk in stadions is verboden. Spandoeken mogen alleen aanmoedigend en bemoedigend zijn”, aldus de coördinator. “Dat is beleid van de KNVB, die de clubs vertelt hoe hier mee om moet worden gegaan. Zo zijn ook doodskoppen niet toegestaan.”
”Spandoeken mogen alleen aanmoedigend en bemoedigend zijn”
Dieptepunt
Wie het beleid ook mag maken, en wie het beleid mag uitvoeren, een dieptepunt is bereikt. Er zal goed naar onze zuiderburen zijn gekeken, waar de media pyro niet eens meer gelijk mogen stellen aan sfeer. Stadionverboden, collectief straffen en bizar hoge boetes waren blijkbaar nog maar een begin. Het maken van spandoeken is net als pyro een kunst, waarbij passie en emotie moeten kunnen worden uitgedrukt. Zonder vrijheid is normalisatie nog ver weg.