Actueel

RKC supporters maken statement voor het voetbal

We hebben vorige week uitgebreid aandacht besteed aan de belachelijk gang van zaken rondom het terugsturen van de supportersbus van RKC Waalwijk voor de wedstrijd tegen NEC. Inmiddels zijn er weer enkele ontwikkelingen geweest, vooral na aandringen van de supporters van RKC en dus is het tijd voor een update. Zeker omdat de supporters hebben besloten om vanavond in de wedstrijd tegen Eindhoven een statement te maken. Tot de twaalfde minuut zal het vak leeg blijven. Een statement voor alle supporters.

Duidelijkheid

Ondertussen is het al ruim anderhalve week geleden dat een bus met zestig RKC supporters werd teruggestuurd bij het stadion van NEC omdat hun bus niet zou passen in het parkeervak. Dit hoewel vooraf was aangegeven door de supporters aan RKC bij de club om wat voor bus het ging. Hierna kregen de supporters natuurlijk de schuld in de media en was de situatie vooral omgeven door heel veel onduidelijkheid. De grootste duidelijkheid die ondertussen is ontstaan, is dat de schuld vooral niet bij de supporters heeft gelegen. Een constatering waar de normale media spontaan een hartaanval van zullen krijgen.

Na veel aandringen hebben de supporters een afgevaardigde mogen sturen naar een gesprek tussen RKC, de gemeente Waalwijk en politie Waalwijk. Dit heeft veel duidelijkheid gegeven voor de kant zoals RKC die beschrijft. Zo wordt namelijk door alle partijen bevestigt dat de supporters geen schuld treft. Zij hebben alle regels nageleefd, open communicatie gehanteerd en niks verkeerd gedaan. Tevens wordt hier duidelijk dat er onvoldoende gecommuniceerd is door de supporterscoördinator van RKC richting NEC om wat voor soort bus het ging. Hier is dus de eerste fout gemaakt.

Vuurwerk als excuus

Vanuit RKC komt het er hierna op neer dat zij tijdens het rijden van de bus geattendeerd werden op het ontstaande probleem met de harmonicabus. Vervolgens hebben zij geprobeerd om met de lokale driehoek in Nijmegen tot een oplossing te komen. Deze oplossing, de supporters zouden de laatste paar meters lopen onder begeleiding van stewards, was zo goed als rond. Totdat NEC ten ore kreeg dat er bij het vertrekken van de bussen vuurwerk was afgestoken. Dit potentiële gevaar was dus genoeg om het plan af te blazen en de supporters weer terug te sturen. Dit verhaal over vuurwerk belandde vervolgens toevallig (?) bij de Gelderlander. Dat riekt een beetje naar het goedpraten van de beslissing op basis van een drogreden en bangmakerij. Het afsteken van vuurwerk vooraf zou geen reden moeten zijn om supporters te weigeren. Vanuit RKC wordt de vinger dus gelegd bij de lokale driehoek en wordt slechts de fout vooraf enigszins erkend.

Vervolgens komt er vanuit NEC een tegengeluid. Vanuit Nijmeegse kant lijkt het alsof de schuld toch iets meer bij RKC ligt, dan de club wil laten voordoen in het gesprek. De melding over dit vuurwerk vooraf werd namelijk vanuit RKC bij de lokale driehoek neergelegd. De reden om het voorgestelde plan af te blazen zou dus vanuit Waalwijkse kant komen. Tevens wordt er vanuit NEC gezegd dat de supporterscoördinator van RKC niet op de hoogte was van de harmonicabus en dat iedereen bij RKC instemden met het terugsturen van de bus en begrip had voor deze beslissing. Een heel ander beeld dan de supporters hadden gekregen vanuit het gesprek. Hieruit blijkt namelijk een RKC dat zich niet inzet voor haar eigen supporters en veilig voor de makkelijke weg kiest door de bus terug te sturen.

Statement

De supporters van RKC voelen zich logischerwijs in de steek gelaten door hun eigen club en natuurlijk ook de lokale driehoek van Nijmegen. Maar vooral het feit dat haar eigen club zich zo makkelijk aan de kant heeft laten zetten doet pijn. Als supporter wil je dat je club besluit om voor jou te vechten. Er alles aan doet om er voor te zorgen dat jij bij de wedstrijd kan zijn. Zeker als je niks verkeerd hebt gedaan. Hier wordt het dus weer pijnlijk duidelijk hoe groot de kloof tussen club/stewards en de supporters kan zijn. Om een statement te maken hebben de supporters van RKC dus besloten om vanavond tijdens de wedstrijd tegen FC Eindhoven het vak leeg te laten gedurende de eerste twaalf minuten. Dit als een statement naar de club om de onvrede te laten zien over de situatie. Een situatie die voor alle voetbalsupporters herkenbaar zal zijn.

Vanaf dan zal het vooral de vraag zijn hoe het nu verder moet. Beide clubs lijken niet geneigd om (openlijk) fouten te erkennen. Het is zeer waarschijnlijk dat beide clubs met de vinger naar elkaar blijven wijzen om zich een beetje te verschuilen. NEC wijst naar het niet duidelijk communiceren van de harmonicabus en RKC wijst naar het niet zoeken naar een oplossing nadat het probleem duidelijk was geworden. Ondertussen staan de supporters er onschuldig tussen en zou een vergoeding voor de bus wel op zijn plek zijn. Als is het maar als geste om de supporters tegemoet te komen voor de fouten die zijn gemaakt. RKC voelt zich hier helaas niet genoodzaakt toe en wijst naar Nijmegen en NEC. Die zullen zich natuurlijk achter de regels verschuilen, dus daar valt niks te halen.

De ideale situatie zou misschien wel zijn dat we na morgenavond de play-off wedstrijd RKC – NEC mogen bijschrijven in de kalender. Het zou de ideale gelegenheid zijn voor beide clubs en alle andere betrokkenen om te leren van de fouten en de supporters tegemoet te komen. Maar we weten allemaal dat dit helaas waarschijnlijk weer te veel gevraagd zal zijn…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %