Voetbalsupporters

RKC laat uitvak leeg in de Arena; zoveelste incident in Amsterdam

Het was een treurig beeld afgelopen zondag bij de wedstrijd tussen Ajax en RKC. Een volledig leeg uitvak op de tweede ring van de Amsterdam Arena. Geen Waalwijkse supporters in de Hoofdstad van ons land. RKC-supporters besloten namelijk om de wedstrijd te boycotten. Het is het zoveelste voorbeeld van hoe uitsupporters stelselmatig slecht worden behandeld in Amsterdam.

De supporters zijn tot de beslissing gekomen na ‘vervelende ervaringen in vorige seizoenen’. Hoewel verder niet wordt ingegaan op de details kunnen de meeste supporters zich waarschijnlijk wel een voorstelling maken van wat er bedoeld wordt. “Wij zijn daar in ieder geval niet zo behandeld, zoals wij zelf onze gasten behandelen”. Duidelijke woorden vanuit Waalwijk, die in Amsterdam toch tot zelf-reflectie zouden moeten leiden.

Verbazing in Amsterdam

Dat valt echter pittig tegen. De reactie vanuit Ajax-kant is er namelijk vooral eentje van verbazing. De club zegt verrast te zijn door deze boycot en zich niet te kunnen herkennen in de punten die worden aangedragen door RKC. Verder wijzen ze erop dat RKC deze onvrede niet eerder bekend heeft gemaakt en wordt de vinger gewezen richting incidenten met anti-Semitische spreekkoren en bier tijdens eerdere edities.

Dat Ajax deze specifieke actie vanuit RKC niet zag aankomen, valt nog te geloven. Maar dat de club zich niet kan herkennen in de punten die worden aangedragen door RKC is ronduit ongeloofwaardig. De Waalwijkers zijn namelijk allesbehalve de eerste club die wegblijft uit het gastenvak in Amsterdam, onder voetbalsupporters niet voor niets bekend als een van de minst leuke uitwedstrijden van het jaar.

Boycot op boycot

We pakken even een kleine greep aan voorbeelden uit de afgelopen jaren. In 2017 denkt Sparta aan een boycot vanwege mishandelingen door stewards in de Arena. FC Utrecht blijft in 2019 weg vanwege een beperkt aantal toegestane supporters. In datzelfde jaar laat ook Willem II het uitvak leeg. Zij verwijzen hierbij naar de werkelijk waar schandalige behandeling die ze de editie ervoor te verwerken kregen.

In 2022 is het dan weer Cambuur dat besluit over te gaan op een boycot, als protest richting misdraging door de Amsterdamse beveiliging en politie in eerdere jaren. Go Ahead Eagles neemt hetzelfde ingrijpende besluit, maar dan vanwege een compleet onnodige buscombi. Overigens blijft de onvrede niet beperkt tot het ‘echte’ Ajax. Ook bij Jong Ajax op de toekomst is het al jaren kommer en kwel, zoals we laatst nog zagen bij Helmond Sport.

Kijk in de spiegel

We zullen bij dit overzicht nog zat voorbeelden van misdragingen, onvrede en boycots gemist hebben, maar het punt is duidelijk. Ajax uit is al jarenlang een doorn in het oog van de Nederlandse uitsupporters. Elke club heeft haar eigen slechte verhalen over een bezoekje Amsterdam. Onveilige situaties met parkeren, het overdreven bemoeilijken van sfeerartikelen, onvriendelijke behandeling door beveiligers, het belachelijk lang vasthouden van supporters en onnodige buscombi’s. Ajax uit is een nachtmerrie voor de gemiddelde voetbalsupporter.

Dat Ajax zelf dus “verbaasd” is door dit besluit van RKC is hoogst opmerkelijk gezien de lange reeks aan incidenten en onvrede vanuit bezoekende clubs. Op alle fronten zitten er dingen mis in de ontvangst van uitsupporters in Amsterdam. De beveiliging in de Arena, de politie Amsterdam, de gemeente Amsterdam en de club Ajax zijn hier allemaal debet aan. Tijd voor deze partijen om eens in de spiegel te gaan kijken. Het is tijd voor verbetering!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %