Voetbalsupporters

Schandalige behandeling voor uitsupporters Helmond Sport bij Jong Ajax

De uitwedstrijd tegen Jong Ajax op Sportpark de Toekomst staat bij geen enkele supporter hoog op het lijstje. Veel supporter boycotten deze vreselijke wedstrijd bij de gehate beloften. Degene die wel gaan worden geconfronteerd met vijandigheid in een vreselijk onvriendelijk vak. Gisteren was Helmond Sport het slachtoffer van deze supportersonvriendelijke behandeling.

Op het veld gingen de Helmonders na een 0-1 voorsprong alsnog met 4-1 onderuit, maar nog vervelender was de behandeling naast het veld. Geen enkele ruimte voor meedenken over het verplaatsen naar de hoofdtribune, doeken die niet mogen worden opgehangen en constant dreigen om het vak leeg te ruimen. Allemaal normaal op een avondje op de Toekomst. De gasten van We Are Helmond verwoorden perfect hoe een avond bij Jong Ajax eruitziet:

CP Company

De supporter die al wat langer meegaat kan het beamen: de uitwedstrijd tegen Jong Ajax staat garant voor gezeik. Redenen genoeg om gisterenavond lekker thuis op de bank door te brengen, maar niet voor 27 diehards die toch de moeite genomen hebben om naar de hoofdstad af te reizen. Een inkijkje in wat zij gisteren meemaakten op Sportpark de Toekomst.

Bij aankomst bij het onoverdekte uitvak werd eerst je naam genoteerd. Waarom? Geen idee! Vervolgens werd je niet gefouilleerd maar gevisiteerd en dat leverde een aantal lachwekkende taferelen op. Een supporter mag zijn paraplu niet meenemen omdat het uitstekende pinnetje van ijzer is gemaakt en een andere fan moet zijn ID-kaart afgeven omdat hij een trui draagt van het merk CP Company.

Navraag bij de eerste steward (bij de kaartcontrole) leert ons dat op last van de politie de supporters niet op de thuistribune mogen zitten. Een groep van 20 man had dat wel gemogen, maar 27 is klaarblijkelijk te veel. Alsof de neus bloedt vragen we aan een andere steward of we op de overdekte thuistribune plaats mogen nemen. Zijn (verrassende) antwoord: die tribune is uitverkocht. Zoals je hieronder kunt zien, was er inderdaad geen plek meer voor een paar Helmonders.

Lokale schrootboer

Wie denkt dat het blijft bij een wedstrijdje kijken in de zeikende regen, die heeft het goed mis. Een doek dat aan het hek werd opgehangen, moest daar van af. In discussie gaan ze niet, een (valide) reden voeren ze al helemaal niet aan, dus je doet het er maar mee. Moet het meest lachwekkende moment van voor de wedstrijd nog komen: een Helmondse steward moet samen met een Amsterdamse collega een schouwlijst invullen, zodat eventuele beschadigingen op Helmond Sport verhaald kunnen worden. Werkelijk om te gieren. Als de lokale schrootboer dat hele vak mee moet nemen, betaalt hij je er waarschijnlijk drie tientjes voor.

Goed, al het pre-match gezeik gehad, nu lekker ‘n pot voetbal kijken, zou je denken… Na het horen van verschillende scheldwoorden wordt ons medegedeeld dat men het vak zal ontruimen bij herhaling. Daar waren ze klaar voor, want na ‘n half uur spelen arriveert ineens een extra peloton stewards, waardoor er – en dat is zonder overdrijven – bijna evenveel ‘beveiligers’ als supporters zijn.

Begin tweede helft is het weer raak: nadat een individu een Ajacied uitscheldt, stormt een tweetal fluoriserende hesjes  het vak op om onze SLO duidelijk te maken dat het echt moet stoppen en men anders echt maatregelen moet treffen. Als zelfs onze eigen stewards er met gestrekt been in gaan vliegen (waarvoor hulde), dat deze provocaties moeten stoppen, dan kun je je wellicht voorstellen wat de gemiddelde gemoedstoestand bij die 27 aanwezige supporters is.

De manier waarop (Jong) Ajax omgaat met bezoekende voetbalfans is simpelweg schandalig. Bij geen enkele andere club is het elke editie weer zo’n gekloot als in Amsterdam.

Woorden waar wij ons bij In De Hekken volledig bij aansluiten. Stop toch eens met voetbalsupporters te behandelen als beesten. Behandel mensen gewoon als mensen. De resultaten zullen de autoriteiten dan nog gaan verbazen…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %