Keuken Kampioen DivisieVoetbalderbys

Restricties en stadionverboden werpen een schaduw over Brabantse derby NAC -Willem II

De Brabantse derby tussen NAC en Willem II is zonder enige twijfel een van de meest felle derby’s die ons land rijk is. Na 4 jaar afwezigheid keerde de burenruzie vorig jaar weer terug en ook dit seizoen staat het duel weer op het programma. Wij trokken naar Breda en zag dankzij de vele maatregelen en restricties, ondanks de inzet van de supporters, een verwaterde versie van deze derby.

Willem II staat momenteel op de eerste plek en is de grootste kanshebber voor het kampioenschap, terwijl NAC al blij moet zijn met een plekje in de play-offs. Des te gekker is het dat de heenwedstrijd eerder dit seizoen in 1-4 eindigde voor de Bredanaren. Een wedstrijd die overigens in tweeën moest worden gespeeld. De emoties liepen aan Tilburgse kant dusdanig hoog op dat de wedstrijd gestaakt werd en zonder publiek uitgespeeld moest worden. Allemaal veelbelovend voor de return in Breda vandaag.

Corteo door Breda

Het verzamelpunt daarvoor is Café de Kopse Kant in het centrum van Breda. Het startpunt hier is al 14:00, dus tegen de tijd dat het tijd is om richting het Rat Verlegh te vertrekken hebben sommige supporters er al strak 4 uur biertijd op zitten. Respect! Vanaf deze kroeg verzamelt iedereen zich op de hoek van de straat om vanaf hier, achter een groot doek met Breda, naar het stadion te trekken. Als iedereen de positie heeft ingenomen is de kerstverlichting niet meer de enige lichtbron in de donkere straten van het centrum van Breda. Tientallen fakkels worden ontstoken en zorgen ervoor dat het geheel verandert in een soort rode zee aan licht. Fijne kerst alvast!

Na een tijd lopen wordt wel duidelijk waar de zwakte van NAC ligt. De volkse support zonder capo en trommels heeft de club veel gebracht, maar die eigenwijze houding zorgt er ook voor dat de corteo maar moeilijk onder controle te houden is. Veel supporters voelen er weinig voor om netjes achter het doek te lopen en halen het aan alle kanten in. Op meerdere momenten wordt er gestopt in een poging iedereen weer in linie te krijgen, maar het succes is van korte duur. Het gevolg is een bij vlagen ongeorganiseerde corteo waar constant aan alle kanten mensen lopen. Zodra er een ambulance tegemoet komt is de organisatie echter wel terug en wordt meteen ruimte gemaakt in het midden van de corteo. Hulde aan de supporters daarvoor!

Toch is het beeld alsnog wel sterk. Er is genoeg vuurwerk mee om te compenseren voor de chaos. Ook is de oproep om geen knalvuurwerk mee te nemen grotendeels opgevolgd. Alhoewel een knal hier en daar ook wel weer een mooi effect geeft, zeker in combinatie met de chaos die in de straten ontstaat. Stickers worden geplakt en anti-Tilburg liedjes worden gezongen. Tegen de tijd dat het stadion in zicht komt zijn er alweer honderden fakkels doorheen gejast en is de voorraad voor nu wel op. De supporters zonder SV (waarover later meer) gaan naar de toegangspoorten terwijl de rest weer afbuigt naar de kroeg.

Restricties & stadionverboden

Op voorhand worden er al meerdere restricties opgelegd. Allemaal bedoeld om de derby af te zwakken. Zo wordt voor beide edities besloten om slechts een half uitvak toe te staan. Willem II heeft daardoor slechts de mogelijkheid om 350 supporters mee te nemen naar Breda. Toestemming voor een tifo wordt eveneens niet afgegeven. Extra belemmering, voor alle supporters in Breda helaas, is dat de trommel en megafoon ook in het uitvak verboden zijn vanavond omdat dit niet in het “cultuurhandfest” van NAC past.

Ook de thuisploeg is allesbehalve op volle sterkte. Naar aanleiding van de dubbele pyroshow tegen De Graafschap voor het 30-jarig vriendschapsjubileum met Lokeren heeft de club gretig met stadionverboden gestrooid. Meer dan 40 supporters van NAC mogen voorlopig de wedstrijden van hun club op televisie volgen. Een flinke klap voor de fanatieke supporters in het Rat Verlegh. Verder had ook de thuisclub te maken met veel restricties op tifo, waardoor de supporters voor een flinke uitdaging kwamen te staan.

Slierten en confetti

Gelukkig is er toch een manier gevonden om tot een sfeeractie te komen. Over de gehele B-Side en bij Vak G zijn shooters van slierten en confetti verdeeld. In combinatie met geel-zwarte vlaggen zorgt het voor een kleurrijke tribune bij de opkomst van de spelers. Ook worden 3/4 losse fakkels en wat rook afgestoken. Voor een georganiseerde pyroshow ontbreekt dankzij de SV’s nu simpelweg de mankracht. Dankzij de harde wind blijven de slierten nog minutenlang doorwaaien en de aftrap moet iets worden uitgesteld.

Uitstel van executie blijkt wanneer de wedstrijd eenmaal begonnen is. Hoewel de sfeer aan het begin lekker is – op de misplaatste “ze zijn er wel, je hoort ze niet” richting een gehalveerd uitvak op de tweede ring achter metershoge wanden – verandert alles al snel door de gebeurtenissen op het veld. Uitgerekend Jeredy Hilterman – een man met een roerig verleden bij NAC – schiet binnen een paar minuten de eerste goal voor Willem II binnen. Dat het provocerende gejuich niet leidt tot bier op het veld mag een wonder heten. In het uitvak wordt een strobo afgestoken en als de supporters gaan inhaken zijn ze zelfs aan de overkant en ondanks het vreselijke uitvak te horen.

Tegen de verhoudingen in?

In de rest van de eerste helft is het de typische NAC-sfeer die heerst in het stadion. Veel Engelse nummers die vaak snel worden gezongen. De supporters in Breda zijn een van de weinigen in Nederland die net hebben gekozen voor een trommel en capo, wat de club daardoor een andere sfeer geeft dan in veel stadions. Of het beter is of niet, blijft een kwestie van smaak. Na een halfuur verstomt het thuispubliek als (uiteraard) Hilterman de voorsprong verdubbelt. Volgens NAC twitter “tegen alle verhoudingen in”, maar voor de neutrale kijker een logisch gevolg van het spelbeeld.

In de tweede helft vindt Willem II het wel prima om de bal aan NAC te gunnen. De Tilburgers besluiten om te gaan verdedigen, wat af en toe nog wel voor hachelijke momenten zorgt. De B-Side zorgt bij vlagen voor flinke ondersteuning maar het gezang wordt nooit meer écht massaal zoals in de eerste helft. Daarvoor creëert NAC te weinig echte kansen. Het spelbeeld, de restricties en stadionverboden samen zorgen voor een teleurstellende helft voetbal. De wedstrijd sukkelt richting het einde.

Barre tijden

Des te groter is de verbazing dan ook als in de 90e minuut de aansluitingstreffer wordt gescoord. De B-Side ontploft en met nog 6 minuten blessuretijd op de klok lijken er genoeg mogelijkheden te liggen. Opeens begint het te stormen en elke bal naar voren zorgt voor een orkaan aan geluid. Helaas blijkt het voor niets. NAC is niet bij machte om de gelijkmaker te maken. Willem II wint de derby in Breda.

Voor keeper Smits reden nog even zijn gelijk te halen bij de B-Side, van waar hij tijdens de tweede helft de nodige scheldwoorden heeft mogen ontvangen. De keeper kan met zijn overdreven gejuich rekenen op een massale bierdouche. Een behandeling die de spelers ook nog een krijgen wanneer ze de winst willen vieren met het uitvak. Door de ligging op de tweede ring gebeurt dit voor de neus van NAC-supporters en het gevolg is een regen aan voorwerpen van alle kanten. Het slotstuk van een avond die helaas grotendeels bepaald werd door de opgelegde restricties. In Tilburg is het groot feest, want de koppositie is nog eens extra verstevigd. NAC sluit dankzij het verlies het jaar af op de 9e plaats. Barre tijden in Breda…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %