Voetbal in Engeland

Restanten van Highbury: stadion wordt appartementencomplex

Op 7 mei 2006 speelde Arsenal haar laatste wedstrijd op Highbury, het legendarische stadion waar de club haar grote successen vierden. Vijftien jaar later zal het verlangen bij de supporters naar hun voormalig thuisbasis alleen maar zijn toegenomen. Gouden bergen werd The Gunners voorgespiegeld met de stap naar het moderne Emirates Stadium. In een jaar waarin de club dreigt voor het eerst in 25 jaar Europees voetbal mis te lopen, zal met weemoed worden teruggedacht aan Highbury. Een nostalgie die gevoed wordt door het feit dat er nog steeds grote delen van het stadion te zien zijn. Maar dan als appartementencomplex.

Als ik een tijdmachine had, zou Highbury zonder twijfel gigantisch hoog op het lijstje staan. Tijdens een vakantie naar Londen enkele jaren geleden, waarbij zo veel als mogelijk stadions in de Engelse hoofdstad werden aangedaan, kon een bezoek aan het terrein waar het voormalig stadion stond natuurlijk ook niet ontbreken. Niet ver van het Emirates Stadium ligt tegenwoordig Highbury Square. De locatie waar vroeger Highbury stond. Nadat de definitieve verhuizing was gemaakt, is het stadion verworden tot een appartementencomplex. Het heeft iets moois, maar tegelijkertijd ook bizars.

De Art-Deco facade die vroeger de entree was tot de hoofdtribune is nu de entree tot de luxe appartementen. Op de plek waar Dennis Bergkamp en Thierry Henry langs de zijlijn schitterden, ligt nu een gezellige tuin waar de bewoners doorheen wandelen. Vooral de tribunes aan de oost- en westzijde zijn nog steeds duidelijk herkenbaar. Vanaf de zijkant zie je duidelijk wat de voormalige bestemming was van het gebouw. Helaas is het niet mogelijk om het gebied te bereiken waar ooit de middenstip van het legendarische stadion heeft gelegen. De poort van het complex zit op slot en is tevens zwaar beveiligd. Ik hoop dat in tenminste één van de vele huizen een échte Arsenalsupporter woont. Zodat tenminste één iemand nog elke kan dag kan zien wat ooit was: een van de mooiste stadions van Engeland!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %