In de actualiteit

Rellen Ajax – Feyenoord O19: 10 jaar terug in normalisatie

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

Vorige week kregen Feyenoord supporters de hoon van de media over zich heen. Rotterdammers staken wat vuurwerk af en zongen anti-Ajax liedjes. Die anti-Ajax liedjes worden door de media overigens consequent als anti-Semitisch gezien(klik). Respect voor gasten die de stad van de rivaal in gaan om hun club te steunen. En ja, dat er geprovoceerd wordt, dat hoort er bij. Anders moeten we ook maar eens stoppen op dat gegeil op de derby van pak ’em beet Belgrado. 

Zaterdag werd de kampioenswedstrijd tussen Feyenoord en Ajax onder 19 gespeeld. Zonder supporters, uit angst voor ongeregeldheden(klik). Doodzonde, maar ergens wel begrijpelijk. Enkel familie was welkom op Sportpark De Toekomst.

Je zal dan denken: iedereen staat op scherp. Beide voetbaleenheden van de politie staan op scherp en posten bij de ingang om ongewenste personen buiten te houden. Supporters met een stadionverbod zullen immers wel bekend zijn bij de politie. Toch?

Niet dus. Volgens verhalen op het internet klapten ouders, je leest het goed, ouders, van Feyenoord spelers. Voor een paar idioten reden om erop te klappen. Kansloos. Het normalisatieproces kan weer opnieuw beginnen.

Doodzonde. We kunnen het ons volkomen voorstellen dat je je rivaal niet kan uitstaan. Dat je die provoceert en de confrontatie opzoekt als dat mogelijk is. Maar hoe kansloos is het om ouders van spelers aan te vallen. En hoe facking kansloos is het dat figuren die bekend zijn bij de politie, notabene een supporter die een journalist op nationale TV sloeg, gewoon binnen kunnen komen bij zo’n wedstrijd.

Laten we alsjeblieft de daders straffen. Alleen dan kunnen we echt spreken van normalisatie. Laat dit geen simpel argument zijn op een nieuw uitsupportersverbod.

Kleine rectificatie: Er is nogal wat ophef over onze onhandig verwoorde aankondiging. Provoceren is prima en hoort erbij. De confrontatie opzoeken is oerdom en kansloos, maar het gebeurt helaas wel. Het zou naïef zijn om dit te ontkennen. Maar wij keuren dit dus niet goed.

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

In de Hekken
Over de schrijver

In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.
  Ook leuk om te lezen...
  Het seizoen 2019-2020

  Dit is de mooiste vuurwerkactie van het seizoen 2019-2020

  Dit was het weekend

  Dit was het weekend

  In de geschiedenisboeken

  Wenen 1995: kroon op het kunstwerk van het gouden Ajax van de jaren 90

  In de Boeken

  Dit is De Kuip