Actueel

‘RBC gaat nooit kapot!’

Het was zaterdag een bijzondere dag voor RBC, dat voor het eerst in twee jaar weer een wedstrijd in het stadion speelde. De profclub RBC Roosendaal ging in juni 2011 failliet en ook een doorstart in de hoofdklasse kwam bij gebrek aan accommodatie niet van de grond. Vorig seizoen maakte de club alsnog een doorstart als amateurclub op het laagste niveau, de vijfde klasse, spelend op het terrein van VV Rimboe in Wouwse Plantage, een half uurtje fietsen vanuit Roosendaal. Begin deze zomer kocht de Middelburgse ondernemer Paul Hermsen het stadion van de gemeente en verhuurde het aan RBC, de club waar zijn broer Jos voorzitter is.

Veel is er sinds de laatste wedstrijd op 6 mei 2011 – 3-2 tegen FC Dordrecht waardoor niet RBC maar FC Oss degradeerde naar de topklasse – niet veranderd in het stadion. De lege bierglazen staan nog op tafel en in de radiokamer ligt nog een stapeltje opstellingen van de bewuste wedstrijd tegen Dordt. Op een papiertje heeft iemand de andere uitslagen van die avond gekrabbeld.

Royal Firm RBC

De RBC-supporters verzamelen deze middag in de cafés op de Markt. Eindelijk wordt er weer eens gevoetbald op loopafstand. Ook de Royal Firm RBC is present, een groep jongeren die ontstaan is in de laatste jaren van de profclub. Vanaf de Volta Side zorgden zij voor de ondersteuning van het elftal met vlaggen, spandoeken en vuurwerk. Vorig seizoen fietsten ze heel West-Brabant door naar alle uit- en ’thuiswedstrijden van RBC in de vijfde klasse. Ze zorgden voor sfeer op de soms troosteloze sportcomplexen.

Nu de club terug is in Roosendaal sluiten steeds meer jongeren zich aan bij de Royal Firm. Zelfs jongeren die RBC nooit betaald voetbal hebben zien spelen doen mee. Deze middag pakt de groep uit met een spandoek dat wordt opgehesen, fakkels en oranje rookpotten. Volgens een wat oudere supporter ‘Poolse taferelen’. Ook het bestuur van de club kan de inzet van de jongeren zeer waarderen. Zij zijn de toekomst van de club. Zij zorgen met hun gezang voor een echte stadionsfeer die ongekend is in de vierde klasse, ook al is het stadion met 400 aanwezigen een stuk leger dan vroeger. De club wil op een verantwoordelijke manier groeien naar de top van het amateurvoetbal, maar die ambitie mag – dat hebben ze geleerd in Roosendaal – niet ten koste gaan van de clubcultuur.

Oude bekenden

De wedstrijd wordt gemakkelijk gewonnen. Het gepromoveerde RBC staat tegen collega vierdeklasser VV Barça uit Breda al na een kwartier met 3-0 voor en wint de poulewedstrijd voor de districtsbeker uiteindelijk met 7-2. Het clublied klinkt uit de speakers en wordt uit volle borst meegezongen. Nadat verzekerd is dat het bier niet twee jaar is blijven staan stroomt ook de tap op volle toeren. Oude bekenden slaan elkaar op de schouders. RBC is terug op het oude nest. Of, zoals de supporters op de Volta Side zingen: RBC gaat nooit kapot!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %