RB Leipzig. Een nieuw dieptepunt in het huidige voetbal
Van SVV Markranstädt naar RB Leipzig
Red Bull maakt meer kapot dan je lief is. Dit zou in het huidige voetbal een goede spreuk kunnen zijn. De energydrank is bezig met een opmars in het mondiale voetbal, met dependances in onder andere New York, Salzburg en ook Leipzig. In Oostenrijk heeft het ranzige drankje al meerdere titels gekocht, in New York weet het vergane glorie als Thierry Henry te strikken, terwijl de Oostenrijkse fabrikant nu alles op alles zet om in Duitsland door te stoten naar de Bundesliga. Om uiteindelijk furore te maken in de Champions League en kampioen te worden.
De twijfelachtige eer is voor Leipzig. Red Bull kocht (hoe verrassend) de licentie van vijfdeklasser SVV Markranstädt en begon in 2009 met de Duitse tak. Uiteraard met hetzelfde logo en dezelfde shirts als de broertjes in New York en Salzburg, alleen met een andere naam. De Duitse ploeg heet officieel RasenBallsport Leipzig, omdat commerciële namen niet meer zijn toegestaan. Niet geheel toevallig zijn de ‘r’ en de ‘b’ ook de letters van Red Bull. Ook de bijnaam ‘Roten Bullen’ laat echter weinig aan de verbeelding over.
Het officiële statement van de energydrank is dat het de regio iets wil geven op trots op te zijn. De financiële ondersteuning maakt het mogelijk om ook in Leipzig weer op hoog niveau te spelen. Het is echter evident dat het niets meer of minder is dan een ordinair marketingvehikel. Een hoog spelend RB Leipzig moet Red Bull nog meer op de kaart zetten.
Verfraaide Boyband
Het land dat zoveel waarde hecht aan Traditionsvereine heeft een broertje dood aan het marketingvehikel. Of, zoals Eintracht Braunschweig-trainer Torsten Lieberknecht het stelde: ‘Ik hoor ook liever handgemaakte traditionele muziek dan een met synthesizers verfraaide Boyband.’ Desondanks lijkt de opmars van de club niet te stuitten. Inmiddels zingt de club ook op een hoger niveau een aardig deuntje mee. De club spendeerde negen miljoen euro aan nieuwe aankopen, de helft van de totale uitgaven in de tweede Bundesliga. In totaal is er meer dan honderd miljoen euro in de club gepompt. Alleen al voor het hypermoderne trainingscomplex werd 35 miljoen euro neergeteld. Erg verwonderlijk is de opmars dan ook niet. Voor Red Bull directeur Dietrich Mateschitz is er maar één doel: de schaal moet naar de Red Bull Arena.
Als het aan supporters van de overige Duitse clubs ligt gaat dit nooit gebeuren. Groot en hevig zijn de protesten in Duitsland tegen het commerciële uitschot uit Leipzig. De club druist in tegen alles waar Duitse clubs voor willen staan. De club staat mijlenver bij de staantribunes, tradities, fankurves, bier en braadworst vandaan. Red Bull heeft lak aan alles waar het Duitse voetbal bekend om staat. Het wil zich alleen maar zo snel mogelijk naar de titel kopen om het eigen merk zo goed mogelijk te promoten.
Nein zu RB
In Duitsland leiden de successen van de energiedrankvoetballers tot steeds meer afkeer. In juli verenigden supporters van zeven verschillende clubs zich in www.nein-zu-rb.de. Een site die weinig aan de verbeelding over laat. Het ultieme doel van de site is om RB van de kaart te vegen de doorslaande commercie in het voetbal tot een halt te roepen. Ook buiten deze site gaan de protesten door. Eintracht Braunschweig boycotte de uitwedstrijd naar de Red Bull Arena, bij Erzgebirge Aue vlogen de ‘Gegen RB’ shirts als warme broodjes over de toonbank, terwijl elke week in alle Duitse stadions de anti-RB spandoeken en gezangen te zien en te horen zijn.
Een zwarte dag in Berlijn
Het voorlopige toppunt van de acties was afgelopen weekend in Berlijn. Union, de vereniging waar de supporters zelf het nieuwe stadion hebben gebouwd en ooit een sponsor de wacht aanzette omdat de directeur een Stasi-verleden had, heeft weinig met commercie. In 2012 werd een oefenwedstrijd tegen de club uit Leipzig nog geannuleerd omdat de supporters niets met de commercie van Leipzig te maken willen hebben. Afgelopen weekend stonden 20.000 fans met een zwarte poncho op de tribune. Dit omdat met RB de voetbalcultuur sterft. Een kwartier lang bleven de fans stil voordat het ‘Eisern Union’ als vanouds weer werd ingezet.
Bier, geen Red Bull
Red Bull mag Leipzig dan wel vleugels geven, voor het voetbal is de club dodelijk. RB is een nieuw dieptepunt in de toch al doorgeslagen commercie in het voetbal. ‘Voetbal is meer dan het bereiken van je doel door maximale kapitaalinzet. Je kunnen identificeren met een club draait om afkomst, een generaties lange gezamenlijke geschiedenis,’ aldus Union voorzitter Dirk Zingler. Dat ontbreekt er aan in Leipzig, waar met veel geld een club tot een perfect marketinginstrument wordt geoptimaliseerd. Zonder supporters. Zonder geschiedenis. Zonder toekomst.
Voetbal is meer dan commercie. Een supporter is meer dan een consument. Voor Duitsland is er maar één juiste uitkomst, dat het verschrikkelijk ‘project’ RB Leipzig zo snel mogelijk wordt gestopt. Bij voetbal hoort bier, geen Red Bull!