FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Ramsel FC en de Vandenberghs

Ergens diep verscholen in de Belgische Kempen ligt Ramsel. De lokale voetbalploeg heeft niet alleen een rijker verleden dan je zou denken, maar vormt ook een rode draad door de familie Vandenbergh. Het complex in de Schoolstraat herbergt dus best wel wat geschiedenis.

We noteren 1916 en Europa was verwikkeld in een woelige oorlogstijd. De kleine Belgen kregen het hard te verduren en voetbal was een van de weinige lichtpuntjes die de mensen hadden om zich te vermaken. Het mag dan ook geen verbazing zijn dat er niet alleen een boel ploegen moesten stoppen in deze periode, maar tegelijk ook het daglicht zagen. FC Altijd Kontent Ramsel was een ploeg die dat jaar begon te voetballen. Vreemd genoeg hielden ze er in 2018 mee op, toen de oorlog voorbij was.

Pas in 1922 stak de lokroep weer de kop op en in 1924 werd het officieel. Football Club Altijd Kontent Ramsel was terug, zij het op een ander terrein dan voorheen. Die eerste jaren bleef ‘Altijd Kontent’ het motto en zou de ploeg vooral in de lagere provinciale reeksen actief blijven. Zelfs tot na WOII. De eerstvolgende opmerkelijke gebeurtenis voor de ploeg zou pas in 1955 zijn, wanneer ze hun koninklijke titel verkregen en van de gelegenheid gebruik maakten om hun naam te wijzigen in K Ramsel FC. ‘Altijd Kontent’ zou vanaf dan enkel nog in hun embleem te zien zijn.

De echte glorieperiode zou in de jaren ’70 volgen. In 1970 promoveerden ze voor de eerste keer in hun bestaan naar eerste provinciale. Drie jaar later gebeurde het ondenkbare, Ramsel FC promoveerde naar vierde klasse en mocht in de nationale divisies aantreden. Intussen was ene jonge Erwin Vandenbergh net aangesloten bij de jeugdreeksen van de club. Niet toevallig haalde Ramsel FC in 1976 hun beste resultaat ooit, een derde plaats in de vierde klasse. Dat zelfde jaar was ook het debuut van Erwin Vandenbergh in de eerste ploeg. Later zou hij uitgroeien tot een topper bij Lierse, Anderlecht, AA Gent, RWDM en de Rode Duivels.

Met K Ramsel FC ging het dan weer de andere kant op. In 1979 degradeerde de ploeg weer naar de provinciale reeksen en daar zouden ze tot heden blijven spelen. Intussen zijn ze zelfs naar de laagste reeks teruggezakt en is hun aloude motto weer alomtegenwoordig. Maar het is nog niet helemaal voorbij. Eerder in 2020 finaliseerde de ploeg een opmerkelijke transfer. Kevin Vandenbergh, Erwins zoon, zal meer dan waarschijnlijk zijn carrière afsluiten daar waar het voor zijn vader begon. Na omzwervingen bij Westerlo, Genk, Utrecht en KV Mechelen zullen we Kevin zien scoren op de Ramselse pleinen.

Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %