R Union St-Gilloise na 48 jaar weer in eerste klasse
Het is eindelijk zover. Na jaren tegen de deur aan hebben gebeukt, mag stamnummer tien zich weer een eersteklasser noemen. Royale Union Saint-Gilloise kan na bijna een halve eeuw weer proeven van het hoogste niveau. En het haalde die prestatie net in de Zwanze derby tegen RWDM. Het kan bijna niet mooier zijn voor Union.
RUSG als toonaangevende club
Het Brusselse voetbal heeft bijna altijd de Belgische competities gedomineerd. Racing Club de Bruxelles en Daring Club de Bruxelles waren vooral in die eerste decennia toonaangevend. Maar al snel werden ze geflankeerd door RUSG. In 1897 zagen ze het daglicht en een jaartje later begonnen ze hun competitiestrijd in tweede klasse. Na amper drie jaar promoveerden ze al naar eerste klasse en 48 jaar lang stonden ze onafgebroken in de Belgische eerste klasse. En als je die enkele jaren in tweede klasse meetelt zongen ze het in eerste klasse uit tot in 1973.
In die 72 jaar hebben ze heel wat bereikt. Elf landstitels, acht keer vice-kampioen, twee keer bekerwinnaar en vijf keer een topschutter in hun rangen. Al moet wel gezegd worden dat al die eretitels behaald werden tussen 1904 en 1935. Waar oorspronkelijk de vete tussen Union en Racing Club ging werd dat al snel vervangen door Daring Club. Het was ook Daring Club dat een einde maakte aan de prachtreeks van 60 ongeslagen wedstrijden voor Union. Van 1933 tot en met 1935 was de traditieclub ongeslagen (sindsdien bekend als Union60 en geëerd via de Jules Pappaert trofee). Maar het was ook veelzeggend dat net Daring Club een einde maakte aan die reeks.
Het verval
Nadien zakte de resultaten wat weg en nam RSC Anderlecht stilletjesaan de fakkel over van RUSG. In 1973 zakte RUSG definitief weg uit eerste klasse. De symboliek bleef echter bestaan. Dat was ook het jaar waarin de grote tegenstander(s) van RUSG tot één club fusioneerden. Racing Club was in 1963 met White Star al samengegaan tot Racing White en in 1973 kwam daar nog eens Daring Club bij. RWDM was geboren. RSCA was nog steeds een topclub en tijdelijk kwam daar ook RWDM bij. RUSG moest het met lede ogen aanzien.
En het moest de kelk bijna tot op de bodem ledigen. In de jaren 80 zakten ze zelfs weg tot in vierde klasse, de laagste nationale divisie in België. Jarenlang roerde RUSG zich in de lagere nationale reeksen en werd de traditierijke club gereduceerd tot een slapende reus. Het Brussels voetbal kreeg nog klappen te verwerken, want de andere oudere clubs (zoals Léopold FC en RSC La Forestoise) zakten helemaal weg, fusioneerden of verdwenen zelfs. RWDM verdween zelf ook van het toneel in 2002. RSCA werd machtiger en machtiger.
De remonte
Maar 2015 werd een kanteljaar in Brussel. Het glorieuze RWDM werd opnieuw opgericht (en wist zich in de afgelopen zes jaar weer tot in tweede klasse op te werken) en RUSG pakte de titel in derde klasse. De komende zes jaar zou stamnummer 10 meer en meer naar eerste klasse lonken. Union maakte zich klaar. Het stadion werd vernieuwd en de spelerskern werd versterkt. Twee keer een vierde plaats, één keer een derde plaats en nu dus eindelijk kampioen. En opnieuw is daar symboliek te vinden. Die titel haalde de ploeg net in de Zwanze derby tegen RWDM. Na vier Zwanze partijen tegen de ploeg uit Molenbeek, kan de oude reus zich gaan klaar maken op de derbies tegen RSC Anderlecht. Het Brusselse voetbal leeft weer!
RUSG is echt wel op hun stairway to heaven.