Voetbal in DuitslandVoetbalderbys

Pyroshows in de sneeuw; bijzondere avond bij derby Sankt Pauli – HSV

Voor misschien wel de honderdste keer klinkt er het geplop van een fakkel die ontstoken wordt. Of het nou de gasten van Rotsport (Sankt Pauli Hooligans), Ultras Sankt Pauli of de supporters in het uitvak zijn. Er gaat deze avond vrijwel geen minuut voorbij zonder dat er een fakkel wordt afgestoken. De Hamburger Stadtderby tussen Sankt Pauli en HSV is een van de beste wedstrijden van Duitsland.

En dat terwijl de wedstrijd lange tijd maar weinig werd gespeeld. Tussen 1996 en 2018 wordt de strijd om Hamburg slechts vier keer gespeeld. Sinds de degradatie van HSV in 2018 is dit echter al weer de 11e editie van de stadsderby van Hamburg. Een wedstrijd tussen twee uitersten. Bij Sankt-Pauli waait een extreem-linkse wind over de tribune, terwijl ze bij HSV wat meer richting de rechterkant neigen. De editie van vandaag kent nog een extra dimensie gezien de stand op de ranglijst. Sankt Pauli staat eerste en HSV staat tweede. Vandaag staat de koppositie op het spel.

Corteo

De afgelopen jaren is het een soort traditie geworden om de stadsderby op vrijdagavond te spelen en ook voor deze editie is dat weer het geval. Heerlijk dat dat in Duitsland nog kan, want in Nederland is er geen ontkomen meer aan de zondag 12:15 aftrap. Dat terwijl vrijdagavond een heerlijk moment is voor een pot voetbal. Het ideale moment om het weekend mee af te trappen. Zo snel mogelijk kappen met werken en op naar de stad of het stadion!

Bij Sankt Pauli verzamelen ze dan ook al aan het einde van de middag bij een kroeg in de buurt van het Millerntor-Stadion. Vanuit hier vertrekken honderden supporters in corteo-vorm naar het stadion. Onder leiding van tientallen agenten, politiebusjes en een helikopter trekt het geheel naar Millerntor. Vuurwerk blijft hierbij vrijwel achterwege, maar de vele bruine nekwarmers zijn wel weer gaaf om te zien. Ook de uitsupporters van HSV hebben een corteo, maar die moeten we helaas aan ons voorbij laten gaan.

Antifa network

Terwijl de supporters al naar het stadion zijn, duiken wij nog even de Jolly Roger in; een bekende supportersbar van Sankt Pauli. De muren hier zitten vol met stickers van verschillende clubs. Veel hiervan zijn clubs die een linkse achterban kennen en daardoor een vriendschap onderhouden met de supporters van Sankt Pauli.

Eenmaal in het stadion blijkt dat ook vandaag veel van de vriendschappen aanwezig zijn. Binnenlandse broeders als Schickeria (Bayern München), Filmstadt Inferno (SV Babelsberg) en Werder Bremen zijn aanwezig. Maar er zijn ook doekjes te zijn van buitenlandse clubs, onderdeel van het linkse netwerk van Sankt Pauli. Olympique Marseille, AEK Athene, Hapoel Tel Aviv en Standard Luik (Ultras Inferno) komen allemaal voorbij op de reling. In het uitvak zijn dan weer Hannover 96 en Kopenhagen aanwezig.

Al voor de warming-up zijn alle fanatieke supporters in het stadion. Wanneer de spelers het veld betreden gaat het aan beide zijdes gelijk keihard. Een goed voorproefje voor wat ons vandaag staat te wachten. De eerste voorbereidingen voor de naderende sfeeracties worden getroffen terwijl ook de eerste sneeuwvlokken beginnen neer te dalen, iets dat in de komende 2 uur niet meer zal stoppen. In totaal zijn er bijna 30.000 supporters aanwezig in het uitverkochte Millerntor.

Piratenschip

Het is HSV dat vervolgens als eerste haar tifo laat zien. Door middel van lint is het uitvak in delen verdeeld. In elk deel wordt vervolgens een verschillende kleur opblaasbare tube omhoog gehouden. Blauw – wit – zwart – wit – blauw wordt het vak. Er midden in staat simpel “Hamburg”. Het onderschrift is “Die ganze Stadt erstrahlt in unseren Farben”. Tussen dit alles worden enkele rookpotten afgestoken.

Bij Sankt Pauli hebben ze een gigantisch piratenschip gemaakt, over beide ringen van de korte zijde. Even lijkt het alsof het deuk scheurt, maar dat is gelukkig de bedoeling. Het zijn de patrijspoorten van het schip die open zijn gelaten. Deze worden vervolgens gevuld met vlaggen en bandieri’s. Een schitterend gezicht. Hierna wordt er ook nog eens de nodige fakkels, strobo’s en rook afgestoken in deze gaten. Hierdoor onderstaat er een schip waarbij de rook uit de ramen komt. Ook is er nog een actie met vlaggen op de lange zijde en een logo in het vak naast de gasten uit Hamburg.

Pyro, pyro, pyro

In het eerste kwartier wordt gelijk duidelijk wat voor wedstrijd het gaat worden. Beide supportersgroepen laten zich van haar beste kant zien en het geluid is bij vlagen oorverdovend. Ook worden er al op meerdere momenten fakkels ontstoken. Enkele fanatieke gasten houden hun bivak namelijk gewoon de hele wedstrijd op en hebben de broekzak vol pyro zitten. Na 15 minuten voetballen is het de thuisploeg die op voorsprong komt. Het is het startschot voor nog meer pyro.

Het zorgt voor een uitbundige sfeer op de thuistribune. Doordat ik bij deze zijde sta is er van het uitvak niks meer te horen. Van het voetbal mis ik ook alles. De blik staat alleen maar gericht op de fanatieke supporters. Zo mis ik ook de 2-0. Terwijl ik wederom een paar losse fakkels sta te fotograferen begint iedereen namelijk te juichen. De voorsprong blijkt te zijn verdubbeld. Pas later zie ik dat het gaat om een hilarisch eigen doelpunt van de keeper van HSV. Dat is nu verder niet belangrijk, het enige wat nu telt: nog meer pyro!

Bij Sankt Pauli kan de sfeer de rest van de helft niet meer stuk. Een derbywinst en een belangrijke winst voor de koppositie lijken binnen handbereik. De vlaggen blijven zwaaien, het geluid is keihard en het vuurwerk is bijna doorlopend. Een aantal tekstdoeken – bijna een Duitse traditie – ontbreekt natuurlijk ook niet. Ook wordt er nog meerdere keren vuurwerk afgestoken terwijl er een masker wordt opgezet met het gezicht van de president van de club. Een protest tegen de stadionverboden die de laatste tijd zijn uitgedeeld door de club. Veel van de tekstdoeken zijn ook hier op gericht.

Pyrotechnik ist verboten

De tweede helft begint met een tifo van HSV. Stolz der stadt (trots van de stad) staat er in doorzichtige letters. Achter deze letters worden fakkels afgestoken om dit deel in te vullen. Bij de Rotsport hooligans van Sankt Pauli hebben ze nog wat fakkels en wederom een tekstdoek richting Oke Göttlich, de president van de club. Even later hebben de ultras nog een tektsdoek over het gebruik van messen door Rangers-supporters, die weer vrienden zijn met HSV.

Op het veld gaat het in de tweede helft op vreselijke wijze mis voor Sankt-Pauli. Er is eigenlijk de hele wedstrijd niks aan de hand is, maar in een vlaag van verstandsverbijstering worden binnen twee minuten twee goals doorgelaten. Zo staat het gelijk en is het plots de beurt aan het uitvak om los te gaan. Nu is het hier een doorlopende vuurwerkshow. Mooi is dat toch bij elke fakkel weer de melding op het bord verschijnt: “Das Abbrennen von Pyrotechnik ist hier im Stadion verboten!”. Het helpt maar weinig…

Hoewel beide club nadrukkelijk op de deur kloppen in het laatste uur, en er nog altijd fakkels worden afgestoken alsof het sterretjes zijn, vallen er geen doelpunten meer. Het laatste vuurwerk wordt afgestoken terwijl de spelers worden bedankt voor de inzet. Voor beide ploegen is er genoeg reden om de kop omhoog te houden. Sankt Pauli blijft voorlopig eerste staan, terwijl HSV  door het gelijkspel nog altijd nadrukkelijk op de deur klopt. Volgend jaar de Hamburger Stadtderby in de Bundesliga?

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %