AmateurvoetbalVoetbalderbys

Pyrofestijn en zaagpartijen: VVAC wint regioderby van Groot-Ammers

Het is een schitterende ontwikkeling in het amateurvoetbal. Steeds vaker komen supporters hun local ondersteunen met sfeeracties, pyro en gezang. Bij veel van de dorpen in het Groene Hart zie je deze ontwikkeling heel sterk. Zo ook bij VVAC en Groot-Ammers, die van hun onderlinge streekderby afgelopen weekend een fantastisch feest maakten. Een wedstrijddag vol met pyro, stickers, spandoeken en zaagpartijen.

Eind 2019, voordat corona onze voetbalrijke levens kwam dwarsbomen, waren wij al aanwezig bij de streekderby tussen Groot-Ammers en Streefkerk. Het leverde fantastische beelden op. Het beeld van de massale pyroshow inclusief gasmasker bleef nog lang hangen. Nu de amateurderby’s eindelijk weer door kunnen gaan stond een nieuw bezoekje aan Groot-Ammers dan ook hoog op de agenda. Lang hoefden we niet te wachten, want afgelopen weekend stond al de ‘andere’ regionale derby op het programma. VV Groot-Ammers tegen VVAC. Een derby tussen twee Zuid-Hollandse dorpjes gelegen tussen de weilanden.

In de netten!

Voordat de derby van start gaat hebben beide supportersgroepen even de kans om zich van hun beste kant te laten zien. De thuisploeg heeft een schitterend ultra-gerelateerd doek voorbereid. Hierbij valt vooral op hoe gedetailleerd het spandoek is. Wat betreft spandoeken in het amateurvoetbal hoort deze zeker bij een van de beste die we hebben gezien. Dit wordt gevolgd door groene rook en een hele rij aan fakkels. Aan de overkant hebben de mannen van Groot-Ammers minimaal net zo veel fakkels bij zich. Dat geeft in combinatie met de geel-zwarte vlaggen, lintjes en slierten een schitterend beeld. Om het helemaal af te maken klimmen sommige van de supporters nog even helemaal naar boven. In de netten!

Op het veld zijn het de bezoekers van Groot-Ammers die als eerste aan de beurt zijn om te juichen. Na een goeie steekbal komt een aanvaller van de uitploeg oog in oog met de keeper van VVAC. Met een subtiele stift wordt op snelheid de keeper verschalkt. 0-1. De supporters gaan uit hun plaat en de spelers weten direct waar ze heen moeten om het feestje te vieren. Een geel-zwarte orgie van plezier in de hoek van het veld.

Tot in de late uurtjes

Bij rust staat het nog steeds 0-1. Een goede gelegenheid vlak na de rust voor de bezoekers om een nieuw tekstdoek op te hangen. FUCK VVAC staat er op. Het lijkt er bijna op dat de spelers van VVAC geïnspireerd raken door dit doek, want nog geen minuut later valt de gelijkmaker. Als viering van het doelpunt steekt een speler de middelvingers op naar de bezoekende supporters. Nog geen drie minuten later is het feest helemaal compleet als de thuisploeg (wederom uit een corner) de 2-1 maakt. Waar het eerst de bezoekers waren die los konden gaan, gaan nu de thuissupporters flink los.

Ondanks dat VVAC eigenlijk maar een heel klein achterland heeft, is het een relatief grote vereniging. Het sportpark is vandaag een toonbeeld van levendigheid. Een groot contrast met de omgeving van het sportpark, die alleen maar bestaat uit weilanden. Ook op het veld hangt er een echte derbysfeer. De wedstrijd ontwikkelt zich tot een ware zaagpartij. Grensoverschrijdende tackles en massale opstootjes. Oftewel keihard genieten natuurlijk!

Het is uiteindelijk de thuisploeg VVAC die aan het langste eind trekt in de schoppartij. Reden om nog maar eens de fakkels te ontsteken. Ditmaal doen ook de spelers gretig mee en nemen wat vuurwerk in de klauwen. Al met al ziet het eruit als een gezellig feestje. Terwijl wij weer op huis aan gaan horen we dat het nog lang niet klaar is met het feestvieren. Dit lijkt er eentje die nog tot in de late uurtjes doorgaat…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %