Via Instagram krijgen wij enorm veel verzoeken om amateurwedstrijden te bezoeken. Vaak gaat het om echte, authentieke streekderbies, soms om keiharde en emotionele wedstrijden met prijzen op het spel. Deze zaterdagmiddag reizen we af naar Het Groene Hart, waar Groot Ammers, ,de lokale trots, het opneemt tegen buurman VV Streefkerk, ook wel De Streekderby.

Streekderby met veel pyro!

Via Instagram wordt ons in eerste instantie een hoop belooft. Veel pyro en een grote kans op escalatie tijdens De Streekderby. Als we toezeggen mogen we opeens niet meer komen. De fanatieke groep van Groot Ammers ons niet aanwezig te wensen. Een van de redenen is onder meer dat er altijd een groepje kinderen aanwezig is en zij niet bekend willen staan als ‘kinderdisco’. Op aandringen door de contactpersoon wordt ons herhaaldelijk verzocht niet te komen. Daarom gaan we dan ook gewoon.

Aangekomen op het sportpark van Groot Ammers valt ons direct iets op. Het is bijzonder rustig. We lopen naar de ingang van de kantine, waar op het terras weinig mensen staan. In de kantine bestellen we een zeer prima broodje bal, en valt ons op dat deze volledig is omgebouwd tot een ruimte waar een veelbelovend Oktoberfest gaat plaatsvinden. We komen er achter dat de pot een halfuur later begint dan gedacht, en dat de drukte dus wel gaat komen. Omdat ons uitdrukkelijk verboden is om te komen, lopen we een rondje om het veld, en ontdekken we achter de verste goal een klein groepje van VV Streefkerk.

Achter de goal hingen al diverse doeken (waarvan de grootste handgemaakt, hulde) en waar de pyro alvast werd getest. We lopen een klein stukje de lange zijde op en besluiten ons daar te verschansen met een bacootje. Overigens waren we niet de enigen; de hele vereniging zou de komende twee uur vol aan de baco en de wijntjes zitten, om nog maar te zwijgen over wat er waarschijnlijk doorheen zou gaan op het geplande Oktoberfest achteraf.

Pyro

De wedstrijd staat op het punt van beginnen en zowel Groot Ammers als VV Streefkerk hebben een prima groep supporters op de been weten te brengen. Groot Ammers staat niet rond het veld, maar op het terras voor de kantine. Vanuit sfeeroogpunt had dat toch mooier geweest aan de rand van het veld, maar de enorme pyroshow maakte een hoop goed. Zowel de thuisploeg als de bezoekers kwamen met een mooie show, en zorgden er met het nodige knalvuurwerk voor dat een willekeurige voorbijganger zich in de remake van Dunkirk zou wanen.

Saillant detail hier is dat de knapen waar wij eerder voor thuis moesten blijven, de minderjarige garde, de mooiste shots opleveren. Zij steken de meeste pyro af, soms inclusief gasmasker voor de show. De overkill aan casual kleding is bijzonder onnodig, maar als dit de toekomst is van het Nederlandse voetbal, zijn we benieuwd met hoeveel procent de stadionverboden in de toekomst omhoog zullen schieten. Keep up the good work.

De wedstrijd zelf is leuk, beter dan verwacht ook. Groot Ammers komt middels twee erg mooie doelpunten op voorsprong, en gaat met diezelfde voorsprong de rust in. Bij de goals is het thuispubliek goed te horen, maar verder is het een stille bedoeling. VV Streefkerk is wat fanatieker, maar is ook vooral bezig met het jennen van de tegenpartij. Het hoogtepunt in de eerste helft was dan ook de wisselwerking tussen het uitpubliek en de spelers van de Geel-Zwarten, die elkaar heerlijk wisten op te naaien.

In de tweede helft schiet het niveau nog wat verder omhoog, en wordt de pot ook wat feller. Streefkerk vindt tot tweemaal toe de aansluiting, maar omdat de thuisploeg wederom twee uitstekende uitgevoerde goals maakt, verliest het met 4-2 bij de buren. Er wordt nog wat over en weer gezongen, maar wij verlaten het sportpark om op weg te gaan naar de Eredivisiewedstrijden van vanavond. Een mooie pot, met een lekkere pyroshow en een positieve rol voor de jongere garde tijdens De Streekderby. Een prima middag.

 Fotoverslag door Sander Wesdijk.

Roman de Lange
Geniet van alles wat met sfeer te maken heeft. Voorliefde voor de Duitse competities vanwege de sfeer en de stadions. Vindt de sfeer bij Europese topclubs dramatisch. Groundhopper in wording.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.