pro-vercelli-voetbalpassie-in-de-italiaanse-provincie-gideon-van-der-staaijPro Vercelli; Voetbalpassie in de Italiaanse provincie is het eerste boek van Gideon van der Staaij. Het is een ode aan zijn Italiaanse liefde, de zevenvoudig Italiaans kampioen Pro Vercelli. Het boek bestaat uit zijn ervaringen rond de club uit de rijstregio Piemonte. Van der Staaij ontdekte de club nadat hij het wel had gezien met het moderne voetbal. In zijn zoektocht naar iets nieuws kwam hij de ‘Leoni’ op het spoor en hij was direct geïnteresseerd. Het boek strekt zich uit over ongeveer tien jaar dat Van der Staaij de club volgde. Dit heeft hem ook een mooi artikel in het tijdschrift Half Drie opgeleverd.

Van der Staaij probeert in het boek de middenweg te vinden tussen de fabelachtige historie van Pro Vercelli en het droevige heden. Bij het begin van het boek bungelt La Pro onderaan het Italiaanse profvoetbal, de club gaat zelfs failliet. Hoe verder het boek vordert, des te meer vergelijkingen maakt Van der Staaij tussen de onvoorstelbare wederopstanding die in het heden gaande is en de zeven Scudetto’s die de club ooit haalde.

Hoewel het soms, vooral in het begin, blijft hangen in lange en onduidelijke vergelijkingen met vroeger, is het een must have voor iedereen die van voetbalromantiek houdt. De transitie die Van der Staaij zelf doormaakt, maakt het boek zelfs spannend. Van geïnteresseerde Hollander tot tifosi die binnen vier weken drie keer naar Italië reist vanwege La Pro. Het leest per bladzijde gemakkelijker weg en de romantiek neemt per bladzijde toe.

Een mooi onderdeel van het boek is dat Van der Staaij zelf een beroemdheid wordt in Vercelli. Hij houdt vanaf zijn eerste bezoek een blog bij over de club, in eerste instantie vooral om een betere schrijver te worden. In Noord-Italië blijft dit niet onopgemerkt en per bezoek wordt hij vaker herkend. Uiteindelijk wordt hij zelfs als ‘dé Nederlander’ voor de camera getrokken en geïnterviewd door lokale kranten.

Pro Vercelli; Voetbalpassie in de Italiaanse provincie is een boek vol van voetbalromantiek en voetbalgeschiedenis. Van derbydays tot last-minute bezoeken, het boek staat vol met alles wat voetbal zo mooi maakt.

Pro Vercelli; Voetbalpassie in de Italiaanse provincie is voor €15 verkrijgbaar bij Bol.com.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.