Voetbalboeken

Preview Cupkoorts: de Z-side blowt chauffeur onwel

Op de dag van de bekerfinale van 2015 vertrekken ruim achttienduizend supporters vanuit Groningen naar Rotterdam. Ze gaan met trekkers, auto’s en zo’n tweehonderd bussen naar de havenstad. Daarbij ging er ook nog wel eens wat mis. Bijvoorbeeld bij de wietbus waar auteur Robert Visscher over schrijft in zijn pas verschenen boek ‘Cupkoorts. De bekerwinst van FC Groningen’. Hieronder publiceren wij een stuk uit zijn boek.

Als de eerste bussen richting de havenstad vertrekken, raakt de flip-over van supporterscoördinator Matthias Mulder van FC Groningen steeds voller. Hij houdt van alle tweehonderd bussen bij waar ze zijn. De flip-over is als een boodschappenlijst dat je afvinkt. Alles lijkt goed te gaan, totdat er gerinkel klinkt in het commandocentrum. Het is de telefoon die buschauffeurs moeten bellen als er een calamiteit is.

Wietgeur

De chauffeur die Matthias aan de lijn heeft is behoorlijk in paniek. Hij heeft het voertuig langs de kant gezet en kan niet meer verder. Hij is onwel, dat is het enige wat Matthias begrijpt. “Verder sprak hij onduidelijk.” Wat blijkt? In de bus zitten Z-siders, de harde kern van de club. Na het vertrek steekt de een na de ander een joint aan en al snel vult de bus zich met rook. “Overal hing een wietgeur”, zegt Peter Roelants. Hij is een van de passagiers in de bus. Hij komt uit Antwerpen en is supporter van Beerschot én FC Groningen. De harde kernen van deze clubs zijn al sinds de jaren negentig met elkaar bevriend.

Tussen het roken door praten de supporters vrolijk met elkaar en zingen ze liederen. Iedereen heeft zin in de voetbaltrip van hun leven. Maar de buschauffeur krijgt last van de rook. Het stinkt en zijn hoofd begint een beetje te tollen. Hij roept om of het wat minder kan. “Maar iedereen was zo uitgelaten in de bus, dat er alleen maar om gelachen werd”, zegt Peter. Supporters steken uit baldadigheid nog een paar extra ‘jonko’s’ aan en de bus ziet nu blauw van de rook. Peter zelf heeft overigens geen joint in de hand, hij moet er niks van hebben. Maar dat in de bus gerookt wordt, vindt hij prima. Het hoort wat hem betreft bij de cultuur van de harde kern. Gezellig met elkaar op pad zijn, wat drinken onderweg, een jointje opsteken tijdens het praten en gezamenlijk zingen.

De supporters van FC Groningen zingen al jaren een lied over wiet, dus toeval is het niet dat juist in een bus met Z-siders joints worden gerookt. “We drinken een glas, we roken wat hasj en we lopen over de Zaagmuldersweg”, gaat het lied. De Zaagmuldersweg is de straat bij het oude Oosterparkstadion, waar de Z-side de naam aan ontleent.

Vooral gelachen

De walm neemt ondertussen nog meer toe en het hoofd van de chauffeur is nu zo aan het tollen, dat hij niet meer goed op de weg kan letten. Hij parkeert de bus op de vluchtstrook, langs de snelweg. “Daar stonden we dan ineens, langs de kant”, zegt Peter. “Een volle bus met enthousiaste, fanatieke supporters die onderweg zijn naar de belangrijkste wedstrijd van hun club.”

De chauffeur belt naar het commandocentrum in de Euroborg en meldt dat hij niet meer verder kan. Matthias en collega’s pakken het noodscenario erbij, dat ze van te voren maakten. Er is namelijk vooraf al rekening gehouden met een uitval van bussen. Stel nu dat een bus een lekke band krijgt of betrokken is bij een ongeluk? Dus staan op meerdere plekken langs de route lege bussen en chauffeurs stand-by.

Vanaf een van die plekken vertrekt snel een andere chauffeur naar het gestrande voertuig. Zijn de supporters nog bang dat ze de finale niet halen? “Welnee,” zegt Peter. “Er werd vooral gelachen. Iedereen was blij in de bus.” Na ongeveer een kwartier is de nieuwe buschauffeur en rijdt de bus weer richting Rotterdam.

‘Cupkoorts’ is voor 22,95 te bestellen via shop.svfcgroningen.nl en via bol.com

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %