Voetbal in Portugal

Portugees voetbalfeestje bij finale Liga 3 tussen Belenenses en União Leiria

De finalewedstrijd tussen Belenenses en União Leiria voor het kampioenschap van de Liga 3 heeft alle ingrediënten voor een unieke dag in het Portugese voetbal. Door het winnen van hun respectievelijke promotiepoules zijn beide clubs al verzekerd van promotie. De wedstrijd vandaag is er om de eer en de officiële kampioenstitel. Voor beide clubs is het vooral een dag die in het teken staan van een terugkeer in het Portugese profvoetbal na enkele moeilijke jaren.

União Leiria werd in 2012 vanuit het hoogste niveau teruggezet naar het derde niveau door financiële problemen. Na veel mislukte campagnes is het meer dan 10 jaar later de club nu eindelijk gelukt om terug te keren in het profvoetbal. Voor Belenenses is het de vijfde promotie op rij, een gedeeld wereldrecord. Die club besloot namelijk om zich in 2018 af te scheiden van haar proftak en opnieuw te starten op het laagste niveau. De snelle terugkeer in het profvoetbal is de voorlopige kroon op dat supporterssprookje. Ondanks dat het vandaag dus gaat om een wedstrijd op het derde niveau, is het niveau van de supportersgroepen zeker op het level van veel clubs in de Primeira Liga.

Politiespotters

In Portugal kennen ze de perfecte locatie voor wedstrijden als deze. Het Estádio Nacional, gelegen in de bossen rondom Lissabon. Het legendarische stadion met haar bijzondere lichtmasten is de locatie waar Celtic ooit de Europa Cup won. Tegenwoordig wijken kleinere clubs uit Lissabon vanwege licentie-eisen soms uit naar dit stadion, maar wordt het verder vooral gebruikt voor de finales in het Portugese voetbal. Ondanks dat het hier gaat om een soort competitiefinale voor de eer heerst er door de 50/50 verdeling tussen beide supportersgroepen echt een finalegevoel.

Beide supportersgroepen hebben ook een eigen fanzone waar vooraf een feestje kan worden gevierd. Al enkele uren voor de wedstrijd is het hier druk. Er wordt bier gedronken en de BBQ draait overuren met stukken vlees en vis. Oude vrouwtjes staan wedstrijdsjaals te verkopen en de Furia Azul ultras van Belenenses verkopen merchandise. Op pyro staat sinds kort helaas wel een gevangenisstraf in Portugal en we zien één supporter die een blauwe rookpot afsteekt gelijk afgevoerd worden door wat spotters van de politie. Ook in Portugal draait de repressie tegen supporters op volle toeren.

15.000 supporters

Zo zien we ook als we eenmaal binnen zijn in het Estádio Nacional. Er zijn nog altijd geen grote zwaaivlaggen en spandoeken toegestaan bij de ultras. Om dit weer te mogen, moeten de groepen zich ‘legaliseren’ bij de overheid en allerlei persoonsinformatie afstaan. Net als vrijwel alle groepen in Portugal weigeren de ultras van Belenenses en Leiria om hier aan mee te werken. Hierdoor zijn ze helaas genoodzaakt om creatief te zijn met kleine spandoeken en ander type vlaggen.

Toch hebben ze bij Belenenses nog een kleine tifo voorbereid met het kruis van de club. Aan de andere zijde zijn vele rode velletjes uitgedeeld. Beide supportersgroepen willen er dus echt iets van maken vandaag. Ook over algemene belangstelling valt niks te klagen. Er zijn vandaag ongeveer 15.000 supporters aanwezig. Voor een wedstrijd op het derde niveau van Portugal is dit echt ongekend. Ongeveer 10.000 hiervan horen bij de blauwe zijde van Belenenses, terwijl de resterende 5.000 bij de rode kant van Leiria horen.

Contra futebol moderno

We kiezen er voor om in de eerste helft bij de zijde van Belenenses te gaan staan. Hier is het vanaf de eerste minuut gelijk een feestje. Er wordt continu veel gezwaaid met vlaggen en er zijn veel verwijzingen tegen het moderne voetbal en de gehate B-Sad (de proftak waar de club zich van heeft afgescheiden) te zien. Ook qua geluid is het klasse en zoals overal in Portugal zijn er veel vrouwen op de fanatieke tribune te zien. De tribune blijkt zo vermakelijk dat we de 1-0 voor tegenstander Leiria weer eens compleet missen.

Aan het begin van de tweede helft gaan we even richting de overkant om eens te kijken hoe de sfeer is bij de supporters van Leiria. Ook hier zijn de supporters erg gastvrij. Iedereen vindt de foto’s alleen maar tof en er is geen enkel gedoe. Er zijn veel kleine spandoeken aanwezig, waaronder ook eentje voor een overleden supporter. In het zonnetje maken de supporters van Leiria er ook een fantastische voetbalmiddag van.

Kampioen

Het einde van de tweede helft keren we weer terug naar de blauwe kant, waar de sfeer toch net iets beter is en inmiddels een groepje supporters gestart is met spelen op de doedelzak. We gunnen de supporter stiekem toch wel een gelijkmaker. Zoals het een Portugese wedstrijd echter betaamt blijkt de vroege 1-0 dodelijk. Leiria speelt de wedstrijd professioneel uit en kroont zich tot kampioen van het derde niveau. Ondanks dat de promotie al binnen is en de titel alleen leuk is voor de statistieken is er toch wel wat teleurstelling te merken bij de supporters van de Pastéis.

Voor de supporters van Leiria is het laatste fluitsignaal reden om een feestje te houden met de aanwezige spelers. De hekken die de supporters en spelers scheiden gaan al snel naar de grond. Even later hangen de supporters om de nek bij de spelers. Voor de zekerheid staan er tientallen (zwaarbewapende) agenten klaar om alles in toom te houden. Later komt de selectie nog even met de beker langs en mogen de kampioenen van Leiria volop genieten van hun succes. Doordat de zijde van Belenenses al is leeggestroomd zou je echter bijna het belangrijkste vergeten; vandaag zijn er geen verliezers!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %