Voetbalboeken

Plavi: ontspannen leesvoer voor de liefhebber

Voormalig Joegoslavië ligt op slechts twee uur vliegen. Een regio met een enorm veelzijdige historie waarvan de diverse culture invloeden nog goed zichtbaar zijn. Een regio met een heftige geschiedenis van oorlogen, maar desondanks nog altijd ontzettend gastvrij. De reden dat ik er al jarenlang heel graag kom. Net als De Publiekswissel, de schrijver van het boek ‘Plavi – voetbalmania op de Balkan’. We hadden hem al aangekondigd, maar nu hebben we het boek ook gelezen. Hij neemt je mee op reis naar Bosnië en in het bijzonder FK Zeljeznicar, de club die zijn hart per toeval wist te grijpen.

Het boek leest zo lekker weg, dat je het veel te snel uit hebt. Daar ligt ook de kracht van het relatief dunne boek. Maar dat is misschien maar goed ook. Het nodigt namelijk uit om zelf te gaan ontdekken, te ervaren. Waarom je in godsnaam naar landen als Bosnië zou afreizen? Dit boek geeft daar uitstekend antwoord op. Ik kan het alleen maar beamen. Ik kom sinds 2013 jaarlijks meerdere keren op de Balkan en heb, net als De Publiekswissel, Sarajevo en de club FK Zeljeznicar omarmt. Het is een tweede thuis.

De balkonscene is een traditie die al tientallen jaren plaatsvindt. Terwijl we vlaggen en fakkels in onze handen hebben lopen de Manijaci, de harde kern van FK Zeljeznicar, onder ons in een lange blauwe stoet richting het stadion

Plavi: blauw hart

Hoewel de liefde voor Sarajevo en FK Zeljeznicar centraal staat, brengt De Publiekswissel je veel verder dan de Bosnische hoofdstad. Van Belgrado tot Split, van Mostar tot Stockholm. Iets was wel valt te begrijpen. Voormalig Joegoslavië valt namelijk lastig te vatten in een korte uitleg, als je het al kan uitleggen. Het is vooral een gevoel, een aantrekkingskracht. Maar zonder de toevallige ontmoeting met Plavi, de Blauwen van Zeljo, had dit boek nooit bestaan.

Van bijna kampioenschappen naar confrontaties met de harde kern van AIK om vervolgens over te gaan op historische feiten. Het geeft inzichten, maar laat ook vooral zien hoe complex de regio is. De verdeeldheid zorgt vandaag de dag nog altijd voor onrust, al is het niet direct zichtbaar. Maar wie zich mag verrijken met de gastvrijheid van de lokale bevolking voelt wel degelijk de pijn van vroeger, midden jaren 90. De jaren dat het grote Joegoslavië door oorlogen werd verscheurd.

Desondanks zijn de mensen trots op hun land, op hun stad Sarajevo. En dat laten ze maar wat graag zien. Ze trekken alles uit de kast om het jou als gast aan niets te laten ontbreken. Ze blijven vooruitkijken, dromen van betere tijden en omarmen iedere dag dat ze kunnen genieten van het leven. Hoewel Bosniërs vol temperament kunnen zitten, laten ze zich vooral niet gek maken door tijd. Dat gehaaste in het Westen hebben ze dan ook helemaal niets mee.

Diepgang in eenvoud

Het regelmatig benoemen van historische feiten en gebeurtenissen is een waardevolle aanvulling. Het wordt daardoor geen moment saai. Ook ik leer van de inhoud, ondanks dat er al zo vaak ben geweest. Dat maakt het ook zo interessant, je blijft maar ontdekken en ervaren. Het boek heeft ook geen foto’s, dus als lezer word je ook geprikkeld om je eigen fantasie te gebruiken. Je creëert een eigen beleving.

Is er dan helemaal niets op dit boek aan te merken? Jawel, zoals gezegd is het een vrij dun boek waardoor je er snel doorheen bent. Zo nu en dan zit er ook wat herhaling in de woordkeus of het benoemen van details, waardoor het mogelijk wat too much is soms. Het doet niets af aan het verhaal, maar soms heb je het idee dat je de vorige alinea opnieuw aan het lezen bent. Desondanks, of je nu liefhebber bent van die regio of nog helemaal geen ervaring hebt met Bosnië, het boek is voor de voetballiefhebber een welkome aanvulling.

Waar is het boek te koop? Die kan je hier bestellen via de website van De Publiekswissel voor € 19,21 – ter ere van het jaar 1921 toen FK Zeljeznicar werd opgericht.

Wil je voetbalcultuur van Bosnië zelf een keer meemaken? Dat kan namens In de Hekken met Away Days Voetbalreizen. Er zijn voetbalreizen naar zowel Sarajevo als Mostar, waarbij je onderdeel wordt van de lokale (voetbal)cultuur. De voetbalreizen worden begeleid door ervaren Balkan-reizigers in samenwerking met lokale gastheren verbonden aan de fanatieke supportersgroepen daar.

Benieuwd naar de reisverslagen van eerdere voetbalreizen naar Bosnië – check ze hier!

In de Hekken - Plavi - mania op de Balkan

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %