Interviews

Pieter de Kramer: Profvoetballer uit Sierra Leone

Ja, het is echt waar. In het Afrikaanse Guinee voetbalt er nog niet zo lang een zekere Pieter de Kramer. Wat dat opmerkelijk maakt is dat het om een weesjongen uit Sierra Leone gaat, die bij zijn geboorte Alpha werd genoemd. Een bijzondere levensloop deed de getalenteerde voetballer de naam van Pieter de Kramer aannemen. Niet omdat de Nederlandse Pieter de Kramer voormalig voetballer van onder meer Excelsior is, maar omdat Alpha een bijzondere band opbouwde met Sander de Kramer. Zoon van Pieter Kramer, eveneens voormalig speler van onder meer Excelsior, journalist, presentator en oprichter van ‘The Sunday Foundation’. 

Met zijn Sunday Foundation biedt Sander de Kramer (Rotterdam, 18 mei 1973) al jaren hulp in ontwikkelingsland Sierra Leone. “Ik kom al sinds 2007 in Sierra Leone, maar ook in andere landen in West-Afrika”, vertelt Sander de Kramer. “Ik heb daar veel kinderen geadopteerd. Tussen aanhalingstekens, wat wil zeggen dat ik zorg dat ze naar school kunnen. Veel van die kinderen zijn gehandicapt of wees. Maar een van hen was wel erg bijzonder: Alpha. Ja, met p.h.”

Selfie van Pieter de Kramer en Sander de Kramer

Een bijzondere gozer

“Alpha is echt een bijzondere gozer”, vervolgt Sander. “Hij stond altijd vooraan als er een container werd gestuurd met rolstoelen en krukken. Dan zei hij: ‘Daddy, daddy! I”ll do it!’ Sjouwen, opzetten, inklappen en uitklappen. Hij bood altijd direct een helpende hand. Hij voetbalde graag, en op de binnenkant van zijn scheenbeschermers stond altijd al ‘Daddy Sunday’. Dat ben ik dan, haha. Ik was echt een beetje zijn vader, dat is uiteindelijk ook gegroeid. Hij stelde zich zo lief, sociaal en vriendelijk op dat hij al snel een van mijn favorieten werd. Hij is zijn echte vader verloren toen hij twee jaar oud was, aan verdrinkingsdood. Zijn moeder is, toen hij zeven of acht was, overleden aan ziekte. Hij stond er toen alleen voor, dus werd ik wel een beetje zijn steun en toeverlaat.

Alpha is echt een bijzondere gozer

Guinee

Sander de Kramer: “Hij kon ook ontzettend goed voetballen. We hadden daar een elftal, dat in de eerste divisie van Sierra Leone speelde. Het is geen groot voetballand, ze hebben nog nooit een eindronde gehaald. Maar in buurland Guinee werd beter gevoetbald. Hij is toen gescout en kon op profbasis die kant op. Hij belde me op: ‘Ik speel nu voor geld in Guinee!’ Dat was fantastisch man. Dat gaat niet over grote bedragen, maar hij kan er wel van leven. Hij koopt zelfs af en toe een cadeautje voor me.”

Ik speel nu voor geld in Guinee!

Pieter de Kramer

“Hij moest uiteindelijk een wedstrijd spelen in Marokko, in een unie van West-Afrikaanse landen”, zegt Sander de Kramer. “Dus had Alpha een paspoort nodig. Dat gingen we natuurlijk regelen. Maar omdat ik zijn enige familie was, wilde hij graag mijn achternaam aannemen. De naam ‘de Kramer’ komt natuurlijk niet voor in Siera Leone, dus hebben we vijftig euro administratiekosten moeten betalen. Maar nu komt de naam gewoon voor in het land, dat is fantastisch. Hij wilde als voornaam dan graag de naam ‘Pieter’ dragen. In Sierra Leone is het gebruikelijk voorouders te eren, wat maakte dat hij de naam van mijn vader wel wilde dragen. Sinds dat moment heet hij ‘Pieter de Kramer’. Dat is geweldig.

De naam Pieter de Kramer komt nu voor in Sierra Leone, dat is fantastisch!

Pieter de Kramer naar Excelsior?

“Het is een fantastische ervaring voor hem, om in Marokko te mogen spelen”, besluit Sander. “Hij is ook al gevraagd voor een club uit Qatar. Daar heb ik persoonlijk een stokje voor gestoken. Hoe ze daar met mensen omgaan… Dat is echt niet normaal. We zouden het wel graag een keer bij Excelsior proberen. Ik ben wel heel benieuwd hoe hij het dan op een ‘biljartlaken’ gaat doen. Hij is een beer van een vent. Op de velden in Afrika geldt het recht van de sterkste. Op techniek redt hij zich dan erg goed, maar ik ben erg benieuwd hoe hem dat in Rotterdam zou afgaan.”

Pieter de Kramer in Feyenoordshirt

 

 

 

 

Boy de Haan
Studeert Journalistiek. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %