Against Modern FootballIn de actualiteit

Pezen in de provincie: nutteloze oefenwedstrijden

Pezen in de provincie: Supporters RFC en NAC
In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

Het klinkt leuk: pezen in de provincie. Een oefenwedstrijd waarbij een grote club langs komt op het sportpark van een kleine lokale vereniging. Zo’n oefenwedstrijd is voor een lokale club de perfecte gelegenheid om wat extra geld in het laatje te brengen. Helaas valt de werkelijkheid vaak vies tegen.

Fusieclub

RFC, een fusieclub uit Raamsdonksveer, is opgericht in 2017. De club is een combinatie van zaterdagvereniging Goodluck en zondagvereniging Veerse Boys. Een ongelukkig huwelijk. De nieuwe directie had na één jaar namelijk al het plan om de zondagtak te sluiten. Supportersprotesten volgden. Het bestuur besloot de beslissing terug te draaien. Geen lekkere start dus.

Protest van de Veerse Boys kant van RFC tegen het besluit de zondagtak te sluiten.

Pezen in de provincie

Tegenwoordig zijn de perikelen rondom de fusie gaan liggen. Het lijkt de meeste mensen zelfs ontgaan te zijn. Dinsdag 2 juli staat dan ook het hele sportpark vol met supporters in afwachting van de oefenwedstrijd tegen NAC Breda. Een combinatieteam van zaterdag 1 én zondag 1 moet het de Bredase formatie moeilijk gaan maken. Al snel blijkt de groen-zwarte formatie niet opgewassen tegen NAC. De wedstrijd loopt rap uit tot in de dubbele cijfers.

Voor de wedstrijd en de sfeer hoef je dus eigenlijk niet te komen. Bovendien betaal je ook nog eens een vrij behoorlijke entreeprijs. In plaats van entree en de hoofdprijs voor een biertje te betalen, kan dit toch zeker beter bewerkstelligd worden door middel van lucratieve acties? Haal de collectebus tevoorschijn. Trek de lootjes uit de schuur voor een ouderwetse tombola. Organiseer een afterparty.

VIP deck

Om het verschil tussen Betaald Voetbal Organisatie en de normale supporter nog eens groter te maken, is er door de club ook besloten om een zogenaamd ‘VIP deck’ te installeren. Voor €75 mag je vertoeven op een speciaal gemaakte verhoging en is drank en eten inbegrepen. Doel van dit alles? Geld, geld en nog eens geld. Iets waar, nogmaals, de ‘normale’ supporter niet de dupe van mag worden.

Dit geldt uiteraard niet alleen voor RFC, veel amateurclubs slaan de handen met grote betaald voetbal organisaties ineen. Uiteindelijk betaal je voor gebakkenlucht: een grote club die de lokale vereniging alle hoeken van het veld laat zien.

Laten wij met zijn allen hopen dat het moderne ‘plagen’ van de voetbalsupporter niet doorsijpelt in ons prachtige amateurvoetbal. Amateurvoetbal is echt iets waar iedereen voor leeft. Zo betaal je voor de kampioenswedstrijd van VV Riel helemaal niets ;).

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

Over de schrijver

Woonachtig in Noord-Brabant en van oudsher PSV supporter. Verliefd op Duits voetbal, regionaal amateurvoetbal en sfeeracties. Vaak te vinden bij Kozakken Boys óf RKC Waalwijk.
  Ook leuk om te lezen...
  Het seizoen 2019-2020In de actualiteit

  Het seizoen 19-20 van: NAC Breda

  In de actualiteit

  Petje af voor de ware helden

  In de videotheek

  De charme van de beker

  In de actualiteitIn de fotoreportagesIn de Toto divisie

  Spandoek FC Dordrecht: geen hekkenhangen, maar een tifo