Amateurvoetbal

Fotoverslag: Pure voetbalcult bij kampioenschap in de 5e klasse

In de Vijfde Klasse C (Zuid) stond afgelopen zondag een helse kraker op het programma. Op het negende niveau van Nederland speelden de nummers 1 (VV Riel) en 2 (VV Ollandia) tegen elkaar. Bij winst en een gelijkspel zou de thuisclub kampioen zijn. Ollandia moest dus winnen om kampioen te worden. 

Heel Riel is vanmiddag uitgelopen voor deze wedstrijd. Het dorpje heeft zo’n 2.000 inwoners en grenst aan Tilburg. De stad heeft als bezienswaardigheid de Sint Antonius Abtkerk, en dat was het eigenlijk wel. De plaatselijke VV is dus, zeker vanmiddag, een goed tijdverdrijf. Bovendien kon de club vandaag voor het eerst in bijna 50 jaar weer kampioen worden.

Bij de opkomst wordt er bijzonder veel vuurwerk afgestoken. Een tiental jongeren verspreidt zich over de gehele korte zijde. Met rookpotten en fakkels wordt de spelers een steuntje in de rug gegeven. Niet alleen achter het doel, maar ook op beide lange zijdes steken supporters vuurwerk af. Het levert een enorme rookwolk als gevolg op. Prachtig.

De vlam slaat direct over op het veld. Spelers gaan er keihard in en de eerste kansen die volgen. Riel komt snel op voorsprong. Dit tot grote vreugde van iedereen, maar toch vooral van de clubgrensrechter. De opdracht wordt voor Ollandia nu wel heel lastig. Toch geeft de ploeg niet op. In de tweede helft is het een aantal keer dicht bij de gelijkmaker. De kansen worden echter gemist. Ook Riel mist nog een aantal levensgrote kansen.

De spanning is om te snijden. De trainer steekt nog even een peuk op in de dug-out. Eén van de wisselspelers eet bijna zijn shirt uit. Supporters delen ondertussen fakkels uit aan enkele wisselspelers. Na enige blessuretijd maakt de scheidsrechter een einde aan een heerlijke, bloedstollende pot kelderklasse voetbal. De fakkels ontbranden aan alle kanten van het veld. Knalvuurwerk wordt buiten het complex afgestoken. De grensrechter zit als eerste aan het bier. Supporters van Ollandia komen het veld op om de tegenstander te feliciteren. The Beautiful Game.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %