FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Pas na 42 jaar speelde Eendracht De Haan in eigen gemeente

2021 was alweer een jaar vol Corona-perikelen, meer niet dan wel konden we zorgeloos naar het voetbal gaan. Het amateurvoetbal heeft wel ietwat aan populariteit gewonnen daardoor, als ze tenminste mochten spelen. In 2022 zetten we die trend verder met een bezoekje aan de Belgische kustgemeente De Haan.

SK De Haan in Vlissegem

Naast Center Parcs en het feit dat Albert Einstein in 1933 even in De Haan woonde, heeft de charmante kustgemeente het vooral van het strandtoerisme. Maar dat betekent niet dat er niet gevoetbald wordt. Als hoofdgemeente was het niet de eerste met een voetbal team, die eer is weg gelegd voor Wenduine met liefst twee oudere ploegen. Vosseslag, Vlissegem en Harendijke zijn er nooit aan begonnen. De Haan startte hun team in volle oorlogsperiode; 1941.

Sportkring De Haan sloot zich hetzelfde jaar aan bij de Belgische voetbalbond, maar speelde bijna veertig jaar als Sportkring Den Haan na hun naamsverandering in 1942. In 1980 werd dat alweer SK De Haan. De hele tijd speelden ze op Vlissegems grondgebied. Het stadion van weleer, Stadion Serruys, werd in 1983 verlaten en enkele jaren later verkocht aan lokale landbouwers. Bijna alles is intussen al lang verdwenen, al zou je naar verluidt nog ergens één doelpaal kunnen vinden.

Fusieploeg naar De Haan

Dat jaar – 1983 – onderging SK De Haan immers een fusie met het naburige Voetbalclub Eendracht Klemskerke. Den Eendracht werd in 1960 opgericht en wisten, net als SK De Haan, nooit de nationale reeksen te halen. Na jarenlang in de laagste divisie gespeeld te hebben, werd uiteindelijk een fusie aangegaan met Den SK. Eendracht De Haan werd de logische nieuwe naam (sinds 1991 Koninklijke Eendracht De Haan). Datzelfde jaar betrok de fusieploeg de nieuwe faciliteiten in Het Haneveld, waar ze nu nog steeds spelen.

Kort voor de fusie, speelde nog even Dames Voetbalvereniging De Haan. Maar na amper vier jaar werd de ploeg in hetzelfde jaar als de fusie van de mannenploeg opgeheven. Sinds 2010 startte Eendracht De Haan wel met een damesafdeling om de West-Vlaamse ‘vrouwkes’ ook het voetbalplezier te kunnen geven.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %