Voetbal in ItaliëVoetbalboeken

Palermo Calcio Popolare: opgericht tegen het moderne voetbal

De laatste seizoenen waren dramatisch voor Palermo Calcio: alle passie werd stapvoets ingeruild voor financiële spelletjes en praktijken die synoniem staan voor alles wat verkeerd loopt in het moderne voetbal. Enkele die-hard Palermo tifosi waren het gedoe zo beu, dat ze in 2016 een nieuwe amateurploeg uit de grond stampten die zich moest focussen op het pure plezier van het spelletje: Palermo Calcio Popolare. Een club vergelijkbaar met FC United of Manchester, KSK Beveren en Lyra-Lierse.

Supporters beslissen

Begonnen vanuit de Terza Categoria (het negende en laagste niveau in Italië), speelt de vriendenclub na twee gewonnen kampioenschappen nu al drie seizoenen in de Prima Categoria, te vergelijken met de Belgische 2de Provinciale. Het unieke aan de club? Geen voorzitter, maar een structuur met leden en steunende leden die samen en in overleg alle beslissingen nemen.

Giuseppe Vasallo is een van die stichtende leden en is zeer duidelijk als hij vertelt waar de club voor staat: “De laatste jaren is het voetbal ten prooi gevallen aan zakenmannen, rijke investeerders en zaakwaarnemers. Combineer dat met steeds meer wetten om fans te beperken in hun beleving, en je merkt dat ‘de fan’ steeds minder in het middelpunt van deze prachtige sport staat. En voetbal is net van het volk. Dat is waarom we deze club zijn gestart en dat ook als motto hanteren.”

”We houden ons ver weg van het moderne voetbal en kiezen resoluut voor de nostalgische variant van de sport, waar winst en resultaat ondergeschikt zijn aan passie en zweet. Daarom kiezen we ook voor een structuur zonder voorzitter, proberen we de club te schalen binnen onze mogelijkheden en betalen we geen loon of premies aan spelers en coaches. We proberen ook een rol te spelen in de wijken in de buurt. Zo organiseren we onder meer een voetbalschool aan uiterst democratische prijzen, en hebben we twee jeugdteams waar de spelers volledig kosteloos deel van kunnen uitmaken. Want we geloven dat voetbal voor iedereen toegankelijk moet zijn. Niet alleen voor zij die economische mogelijkheden hebben.”

Palermo

Ondanks die aversie voor modern voetbal blijven Giuseppe en zijn medestanders hun liefde voor Palermo Calcio belijden. En bij uitbreiding voor heel de stad Palermo: “We zijn allemaal Palermofans. Daarom spelen we onze thuiswedstrijden ook nooit tegelijk met die van Palermo Calcio, zodat we ook nog naar het stadion kunnen. Een echte link tussen ons en de club is er niet, maar Dario Mirri, de huidige voorzitter van Palermo Calcio, is wel een van onze steunende leden. Hij is namelijk gepassioneerd door ons idee van voetbal. Mede daardoor konden we afgelopen seizoen een vriendschappelijke wedstrijd spelen samen met Palermo Calcio en niet tegen hen, juist omdat je nooit kunt ingaan tegen datgene waar je van houdt. Los van de club houden we ook gewoon van de stad Palermo.

Sempre contro il calcio moderno!

Ons symbool is een van de symbolen van de stad, namelijk Il Genio di Palermo; het genie van de stad. Palermo is voor ons iets heiligs; en dat overstijgt al het andere.” Palermo Calcio Popolare heeft zich intussen mooi op de kaart gezet, maar Giuseppe wil nog verder gaan: “We hebben geen idee hoever deze club kan raken, maar we weten wel hoe we de komende jaren willen aanpakken.”

”We blijven hameren op het voor iedereen toegankelijk maken van voetbal en proberen onze boodschap en passie door te geven aan onze jeugdspelers, door zowel de mooie kanten van het ‘klassieke’voetbal als de slechte kanten van het moderne voetbal te tonen. Want winnen is leuk, maar winnen met spelers die geen geld verdienen is uniek, speciaal en anders. In onze reeks speelt geen enkele club zonder betaalde spelers, behalve wij. En net daarom zijn onze prachtige spelers zo speciaal.” Lunga vita al calcio Popolare… sempre contro il calcio moderno!

Het gehele artikel rondom Palermo is te lezen via Catenaccio Magazine en is geschreven door Steven van Duyse.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %