Keuken Kampioen Divisie

Ouderwetse pitch invasion bij promotie Heracles Almelo

Op vrijdag 28 april was het zover. Na een jaar afwezigheid maakte Heracles Almelo de terugkeer naar de Eredivisie definitief door af te rekenen met Jong PSV (3-0). Groot feest in Almelo, waar de promotie werd gevierd met een ouderwetse pitch invasion. Echter begon het feest al eerder die dag.

Het is omstreeks 17.00 uur als het Amaliaplein in het centrum van Almelo volstroomt met honderden supporters die gezamenlijk beginnen aan de PMDS (Pre-Match Drinking Session). Om alvast een beetje in de promotiesfeer te komen, wordt de naam omgedoopt tot Pre-Promotie Party.  Nadat de eerste liters aan vloeibaar goud de kelen flink hebben gesmeerd, begint het gezang. Een aantal mensen dat ‘rustig op het terras zit’ weet niet wat hen overkomt en de een na de ander vraagt vlot de rekening om zo snel mogelijk weg te komen van het plein.

Pyrofestijn

Vlak na de eerste nummers wordt er een behoorlijke lading aan bengaals vuur en rookpotten afgestoken. Ondersteund door verschillende vlaggen blijkt dit het startsignaal te zijn van een waar pyrofestijn. Het daaropvolgende halfuur blijft het plein namelijk continu gevuld met wit licht en verschillende rookdampen.

Genieten in Almelo

Zo’n anderhalf uur voor de wedstrijd loopt de Pre-Promotie Party op zijn einde en verplaatst een groot deel van de mensenmassa zich naar het stadion. De sfeer verplaatst zich mee met de supporters, want deze wordt in het stadion van Heracles goed voortgezet. Het wordt een avondje genieten op Erve Asito, ondanks dat verschillende supporters(groepen) het al jarenlang oneens zijn met die stadionnaam.

Tijdens de wedstrijd blijft de goede sfeer hangen en het resultaat zit ook mee. Na negentig minuten pronkt er een 3-0 op het scorebord, wat inhoudt dat Heracles Almelo officieel is gepromoveerd. Het duurt vervolgens niet lang voordat honderden supporters zichzelf over de boarding werpen en naar de spelers toe sprinten om de promotie gezamenlijk te vieren. Ondertussen stroomden de cateringpunten ook vol wegens de uitspraak van de stadionspeaker dat al het bier de rest van de avond gratis is.

Jord Pingen
7 dagen per week bezig met voetbal. Wekelijks bij Heracles Almelo op de tribune te vinden. Voorstander van sfeeracties mét pyro, tegenstander van commercie en kunstgras.

Reageren is niet mogelijk.

0 %