Voetbal in Nederland

Oranjekoorts: Nederland – Oostenrijk in Berlijn

Nederland – Oostenrijk, de derde groepswedstrijd van Oranje, werd voor bijna 70.000 toeschouwers afgewerkt in Berlijn. De hoofdstad stroomde vol met Nederlanders en Oostenrijkers. Beide buren van Duitsland waren in groten getale afgereisd.

Op een zonnige dinsdag met 30 graden was Berlijn het speeltoneel voor het EK-duel tussen Nederland en Oostenrijk. De “Orange Army” was wederom door duizenden vertegenwoordigd met de intentie om de Oranjeleeuwen naar  nodige overwinning in de groepsfase te schreeuwen.

Matchday

De dag begon gemoedelijk en gebroederlijk voor ons. In het hotel zaten Nederlandse en Oostenrijkse supporters naast elkaar zaten om te genieten van hun ontbijt, terwijl ze de kleuren van hun land droegen. Iedereen zat met elkaar te dollen over de voorspellingen van de uitslag voor de wedstrijd die zou komen.

Voor de Nederlandse fans begon de wedstrijddag op het Hammarskjöldplatz waar een hele FanZone was ingericht voor de fans waar ze konden luisteren naar Hollandse entertainment en, als ze tijd hadden om in de wachtrij te staan, konden genieten van de benodigde hapjes en alcoholische versnaperingen.

Rond 14.30 werd er aanstalten gemaakt om de wel bekende Oranjemars te beginnen richting het stadion. De mars bevatte elk ingrediënt die daarbij thuishoort. Van het nu wel bekende Links, Rechts van Snollebollekes, vrolijke interacties met de lokale Berlijners die de mars aanschouwden vanaf hun veilige balkon tot het verkopen van bier aan Nederlandse supporters, want blijkbaar is de dorst voor bier hoog als het buiten 30 graden is. Net na 16:00 kwam de twee kilometer durende mars aan zijn einde en werd de massa door de Oranje-dubbeldekker losgelaten richting het Olympiastadion.

Bij het stadion

Eenmaal aangekomen bij stadion verliep de doorstroom voorspoedig. Supporters werden door de politie in kleine groepjes naar de toegangspoorten geleid waar men door middel van de digitale tickets snel werd geholpen om binnen te komen. Binnen was er een heel fanplein in de schaduw van het grote Olympiastadion gebouwd. Hier kon nog iedereen genieten van de verdiende versnaperingen en konden er mini-games worden gespeeld die waren opgezet door de sponsoren van het EK.

Bij zo’n groot stadion zal je ook verwachten dat de catering ernaar gebouwd is om de ruim 75.000 mensen die in het stadion passen te kunnen serveren. Helaas was niks minder waard, door onderbezetting binnen de catering hoefde je niet raar op te kijken om twintig minuten in de rij te staan wanneer je drinken wilt bestellen. Een lange wachtrij voor de toiletten hielp hier ook niet bij. Het zijn gelukkig maar de kleine dingen die hopelijk niet je avond verpesten.

Tijdens de wedstrijd

Net iets voor zes uur werden de 22 spelers onder luid gejuich ontvangen toen ze het veld opliepen. Na de plichtplegingen met de nationale volksliederen van Nederland en Oostenrijk, die menig Formule 1-fan waarschijnlijk uit hun hoofd kent, kon de wedstrijd beginnen. Vanaf de bovenste rij van het stadion was de bal nog prima te volgen en had je alleen het grote scherm nodig om te kijken wie de bal in het doel schiet. Helaas viel voor Nederland het eerste doelpunt in eigen doel. Na een voorzet van Oostenrijkers tikte Malen de bal in de verkeerde goal, waardoor de Oostenrijkse supporters snel konden springen en dansen terwijl ze “IMMER WIEDER ÖSTERREICH” begonnen te zingen en de Nederlanders sprakeloos en vol ongeloof achterbleven.

Hoe het tekeerging op het veld met doelpunten was van dezelfde insteek als hoe het er op de tribune eraan toeging. Terwijl de Oostenrijkers genoeg hadden aan de eerste twee woorden van een bekend nummer om het hele vak mee te krijgen, had Nederland moeite met het creëren van de sfeer. Het leek soms alsof je als Nederlander aanwezig was bij een uitwedstrijd in Wenen in plaats van bij een EK-eindtoernooi op neutraal terrein.

Na 90 minuten vond de scheidsrechter het genoeg, waarbij de Oostenrijkers onder luid gejuich de overwinning konden vieren. De Nederlanders supporters moesten helaas in mineur afdruipen terwijl alle Oostenrijkers uit volle borst meezongen met nummer “I am from Austria”.

De meningen over de sfeer zijn verdeeld. We lezen berichten waarin wordt gesteld dat de sfeer in de eerdere wedstrijden tegen Polen en Frankrijk beter was. Ondanks dat zag de Oranjemenigte op de tribunes er wel weer indrukwekkend uit.

Tegenvallend resultaat

Door onverwachte nederlaag eindigt Oranje op de derde plek. Een gelijkmaker zou ervoor gezorgd hebben dat het team op de eerste plek was geëindigd.

Nederland is gekoppeld aan de groepswinnaar van groep E. Dinsdag 2 juli speelt het Nederlands Elftal om 18:00 tegen Roemenië. Het decor van deze wedstrijd is de Allianz Arena in München.

We danken Alexander die zijn verhaal wilde delen voor dit artikel!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %