Opmerkelijk: Stadionverbod voorzitter Club Brugge
Opmerkelijk nieuws uit België: De voorzitter van Club Brugge, Bart Verhaeghe, heeft een stadionverbod van vijf maanden gekregen, vanwege het mishandelen van een 20-jarige steward van Sporting Lokeren. De Voetbalcel van het Belgisch Ministerie van Binnenlandse zaken legde de voorzitter ook nog eens een geldboete op. Toch is de uitspraak zeer bizar: Het is voor het eerst dat een voorzitter van een voetbalclub in België een stadionverbod krijgt voor fysiek geweld. Daarnaast is het goed te zien dat de Voetbalcel zonder aanzien des persoons besluit tot deze sanctie. In het verleden heeft deze Voetbalcel namelijk enkele bijzondere stadionverboden opgelegd, de ‘normale fan’ had bij zo’n soort incident allang een stadionverbod gehad en een vrijspraak van Verhaeghe voor dit incident had een bom onder het stadionverbodenbeleid in België gelegd.
Fysiek geweld tegen 20-jarige vrouwelijke steward
Een kleine zes maanden geleden speelde Club Brugge een uitwedstrijd tegen Sporting Lokeren. Na de wedstrijd liep Club-voorzitter Verhaeghe, samen met zijn zoon, naar de kleedkamer van zijn team. Bij het betreden van de catacomben werden Verhaeghe en zijn zoon tegengehouden door een 20-jarige vrouwelijk steward. De zoon van Verhaeghe had niet de benodigde accreditaties om de catacomben te betreden. Volgens de steward hield ze zijn zoon met haar arm tegen, waarop Verhaeghe furieus reageerde en haar naar de keel greep. Het zorgde ervoor dat de steward bij een post van het Rode Kruis behandeld moest worden en later die avond een bezoekje bracht aan de spoedafdeling van het ziekenhuis.
Mislukt verzoeningsgesprek
De algemeen directeur van Sporting Lokeren, Marc Vanmaele, zat direct na de gebeurtenissen met de kwestie in zijn maag en probeerde de gemoederen te bedaren en te bemiddelen. “Ik wilde er eerst niet op ingaan”, vertelt de steward. “Meneer Vanmaele kon me toch overtuigen. De voorzitter van Club Brugge bood zijn excuses aan, maar dat was niet gemeend. En ik wilde ook de excuses horen van zijn zoon, maar die kwamen er niet vanzelf”. Het zorgde voor een pittige discussie, die uiteindelijk in een scheldpartij uitmondde. De steward besloot daarom om aangifte te doen bij de politie van Lokeren.
Juridische schermutselingen
En toen kwam er ineens een heel interessant iets: Want hoe gaat de politie en het Ministerie van Binnenlandse zaken, die de stadionverboden in België oplegt, om? Verhaeghe is met zijn bedrijf en zijn voorzitterschap van Club Brugge een bekende Belg, die je niet graag voor de schenen schopt. De politie van Lokeren droeg het dossier aan het parket van Dendermonde over, die het op haar beurt naar de Voetbalcel overdroeg.
Een bom onder het stadionverbodenbeleid in België?
Die Voetbalcel zat ook met de kwestie in haar maag, want het duurde maar liefst zes maanden om met een sanctie te komen. Ook hier is het niet verwonderlijk: Als Verhaeghe geen stadionverbod had gekregen, dan had de Voetbalcel een grote bom onder het Belgisch stadionverbodenbeleid af laten gaan. Een normale sanctie (geweldpleging tegen een steward kan je in België op 12 tot 24 maanden komen te staan) zou andere zeer nadelige financiële gevolgen voor Club Brugge en Verhaeghe gehad kunnen hebben.
Uiteindelijk is er voor Verhaeghe ‘slechts’ 5 maanden stadionverbod en een geldboete opgelegd. De duur van het stadionverbod en de lengte waarin de uitspraak is gedaan zijn zeer opmerkelijk, vooral als je de voorbeeldfunctie die Verhaeghe zou in moeten nemen beschouwd. Bij de ‘normale fan’ zou het stadionverbod op een veel kortere termijn opgelegd zijn en zou de strafmaat veel hoger zijn geweest. In vergelijkbare gevallen kregen fans binnen enkele weken een stadionverbod dat uiteen liep van 12 tot 24 maanden. En terecht trouwens: Je hebt met je handen van iemand anders -en vooral een 20-jarige vrouwelijke steward die doet wat haar is opgedragen- af te blijven. Een voorzitter die dat niet snapt, moet zich ook maar eens snel in een hoekje gaan schamen. Hoezo een voorbeeldfunctie?
Verhaeghe vecht stadionverbod aan
Verhaeghe lijkt zich echter van geen kwaad bewust en is juist op zijn beurt zeer teleurgesteld “Uiteraard betreurt Bart dit en op advies van zijn raadsman werd beslist om de zaak onmiddellijk in te leiden voor de politierechter”, zo laat Club Brugge weten. De voorzitter vecht het stadionverbod dus aan en dat zijn goed en democratisch recht. Klein voordeeltje: Een eventueel stadionverbod wordt in België opgeschort totdat de rechter uitspraak heeft gedaan. Als de politierechter echter besluit om Verhaeghe vrij te spreken, dan is er weer een hele interessante kwestie. Want een vrijspraak door de politierechter zou op zijn beurt ook weer leuke jurisprudentie kunnen scheppen en een bom onder het stadionverbodenbeleid in België kunnen leggen. Als dit gebeurt, dan zou je de losse handjes van Bart Verhaeghe bijna gaan bedanken…
(foto: Photo News | PRO SHOTS)