InterviewsVoetbal in Polen

Op bezoek bij: Desley Ubbink

Bielsko-Biala ligt in het uiterste zuiden van Polen. De stad stond bekend om zijn florerende wolindustrie. Pas sinds 1951 wordt het tot één stad samengevoegd. Daarvoor waren het twee afzonderlijke plaatsen. Het is de thuisbasis van promovendus Podbeskidzie, een club die pas in 1997 is opgericht. Het is ook de club waar Nederlander Desley Ubbink actief is. Tijd voor een bezoek.

Ik moet bekennen dat ik nog nooit van die plaats had gehoord. Als ik van te voren kijk waar ik nou eigenlijk naar toe ga, word ik niet echt enthousiast. Waarschijnlijk een stad die ik aan mij voorbij had laten gaan als ik geen doel had om die kant op te gaan. Maar goed, dat is het mooie van voetbal. Het brengt je naar plaatsen waar je anders nooit zou komen. En dat kan wel eens heel positief verrassen. Ik ben daarnaast al lang blij weer een pot voetbal in een stadion te kunnen kijken na een half jaar zonder. Die hele Corona-situatie ben ik meer dan beu, laat staan die sfeer van een bandje wat je op de televisie te horen krijgt.

Ik mis de aftrap

Het is september 2020. Polen is één van de weinige landen in Europa waar gevoetbald wordt met supporters op de tribune. Zo’n 50% van de capaciteit mag benut worden. Gezien de negatieve ontwikkelingen in Nederland wordt de drang om die kant op te gaan alleen maar groter. Ruim een week met de auto naar Polen is dus een welkom uitje, zeker met een aantal lekkere wedstrijden op het programma. Zondag is namelijk de Poznan Derby en later in de week breng ik nog een bezoek naar de koploper, Gornik Zabrze. Nu eerst naar het zuiden.

In de ochtend vertrek ik vanuit Magdenburg. De verwachte aankomsttijd is half 4 in de middag. Ruim op de tijd voor de wedstrijd die om 18.00 uur begint. De gang naar het stadion zorgt gewoon voor de nodige kriebels. Alsof je voor het eerst naar een voetbalwedstrijd gaat. Het begin van de trip gaat voorspoedig, tot ik de grens met Polen overga. Eerst de hobbelbaan net over de grens die heel je auto uit elkaar rammelt. Vervolgens kan het gas erop. Maar telkens van relatief korte duur. Werkwerkzaamheden zorgen voor de nodige files en vertragingen. Bij Katowice is zelfs een doorgaande afrit naar de snelweg richting Bielsko-Biala afgesloten.

De omleiding is wel zo beroerd aangegeven dat ik dwars door Katowice moet om uiteindelijk weer op de juiste weg te komen. Ik hou best van een avontuurlijke autorit, maar niet als je ergens op tijd moet komen. Gelukkig is er een parkeerplek gereserveerd voor mij naast het stadion. Althans, dat dacht ik. De Poolse steward wijst echter naar zijn horloge met een verontschuldigend gebaar. De plek is vergeven. Dat je op uitnodiging van een speler komt, dat doet er blijkbaar niet toe. Het is even zoeken, maar paar straten verder vind ik een plekje. Wel mis ik de aftrap, een heuse sfeeractie van de ultras van de thuisploeg en een fantastisch eerste doelpunt.

In de Hekken - Podbeskidzie Bielsko-Biała - Desley Ubbink

Het kleine groepje ultras van Podbeskidzie met een sfeeractie

Afstraffing in de eerste helft

Met een 1-0 voorsprong voor Podbeskidzie kom ik het stadion binnen. Desley Ubbink heeft netjes kaarten georganiseerd voor mij en mijn reisgenoot, die al in Polen was. Hij zit zelf op de bank. Hij komt terug van een zware blessure die hem lang aan de kant hield. Nu is hij fit, maar zo zegt hij laten: “De trainer is voorzichtig. Ik ben wel gehaald voor de basis en om vorig seizoen met de club promotie af te dwingen. Helaas was ik erg ongelukkig, ik scheurde mijn kruisband.” De promotie is desondanks gelukt en wacht de ploeg een zware taak om zich te handhaven op het hoogste niveau.

Ondanks een goed begin verloopt de eerste dramatisch voor de thuisploeg. Tegenstander Rakow Czestochowa voetbalt heel makkelijk door de defensie heen. De promovendus van 2019 is dit seizoen de revelatie van de Ekstraklasa. De club is zo ongeveer het Excelsior van Polen, maar draait gewoon goed mee bovenin. Dat ze kwaliteit hebben is terug te zien op het veld. Bij rust staat er ineens 1-4 op het scorebord. Weliswaar drie terechte strafschoppen, maar de thuisploeg wordt volledig aan flarden gespeeld. Ik vraag me ondertussen af in hoeverre Desley straks nog zin heeft in een gesprek.

Invalbeurt Desley Ubbink

De tweede helft is verre van spectaculair. Podbeskidzie is vooral machteloos, waar de bezoekers het wel lijken te geloven. Desley Ubbink mag in de 57e minuut aantreden. Creativiteit op het middenveld wordt gevraagd. “In Polen is het meer vechtvoetbal. Veel duelkracht en kijken hoever je rent. In Nederland is het meer technisch en tactisch. Ik wil hier dan ook graag onderscheid maken met mijn techniek.” Hij is direct aanwezig in het veld. Druk wijzend probeert hij de lijnen uit de zitten naar zijn medespelers.

Het gaat allemaal nog wat onwennig, maar je ziet dat hij overzicht heeft en het spel snel kan verplaatsen naar voren. Er komt zowaar wat meer aanvalsdrift in het spel van de thuisploeg. Het is jammer dat zijn medespelers wat minder snel van begrip zijn en vaak te traag in handelingssnelheid. Hierdoor worden goede loopacties niet benut en vergeten spelers soms op tijd aan te sluiten. Het verschil met Liga 1 is nog te groot zo aan het begin van het seizoen. De potentie bij Desley om hier zijn stempel te kunnen drukken is zeer zeker aanwezig.

De wedstrijd kabbelt wat saai naar het einde. Gescoord wordt er ook niet meer. Het stadion loopt vrij snel leeg en nemen we nog even de tijd om het kleurrijke geheel eens goed te bekijken. Het stadion kan 15.000 supporters ontvangen. De ploeg speelt in het nieuwe stadion sinds 2016 wat op de plek staat van het oude stadion. Het is modern, maar het heeft op zich wel wat. Toch vind ik het erg jammer dat ze bij dit soort stadions geen grote lichtmasten meer gebruiken. Als we naar buiten lopen staat Desley al op ons te wachten.

Drankje in het centrum met Desley Ubbink

Het centrale plein van de stad oogt erg gezellig en druk. Ondanks dat het niet heel warm is, zitten de terrassen goed vol. Door mijn late aankomst had ik nog niet fatsoenlijk kunnen eten. Ondertussen zijn we al druk in gesprek geraakt. Ondanks de 1-4 achterstand is Desley blij weer te kunnen voetballen om hopelijk snel weer in de basis te kunnen staan. De nederlaag lijkt hem dan ook weinig te kunnen deren: “Podbeskidzie is een warme club. Ze hebben me hier heel goed ontvangen. Ik voel me er ook thuis. Maar ik heb nog geen binding met de club zoals supporters dat hebben. Voor mij is het dan toch meer mijn werk. Zo’n nederlaag kan ik dan ook makkelijk van mij afzetten.”

Een opvatting die valt te begrijpen, maar die als supporter van een club maar moeilijk te accepteren is. Het harde van de Poolse cultuur merkt hij weinig van. Ze zijn juist gastvrij. Prima omstandigheden voor de kersverse vader. Voorlopig zit hij prima op zijn plek met zijn gezin en heeft voldoende mogelijkheden om regelmatig even naar Nederland te gaan. Daarnaast voetballen in een boeiende competitie met regelmatig zeer fanatiek support vanaf de tribunes is ook zeker geen straf.

Van RKC naar Kazachstan

Via onder andere de jeugdopleiding bij Feyenoord kwam hij bij RKC terecht. Onder trainer Erwin Koeman kwam het slechts tot één invalbeurt: Bij RKC kreeg de jeugd amper de kans. Koeman wilde er niet aan. Ik maakte mijn debuut tegen Heracles voor de beker, maar daar bleef het bij. Via Peter Pijpers kreeg ik de mogelijkheid om naar Kazachstan te vertrekken. Zijn broer was daar trainer.” Hij greep de geboden kans met beide handen aan en verkaste voor drie seizoenen naar FC Taraz.

De stad blijkt weinig interessant te zijn: Je zit in Taraz echt alleen voor het voetbal. Er is daar zo weinig te doen”. Hij voetbalt er uiteindelijk 1,5 jaar, met tussendoor nog een tijdje zaalvoetbal. Hij verhuist naar een andere club, Sjachtjor Karaganda: “Deze club speelt in een grote stad, daar kan je jezelf nog wel vermaken”. De supporterscultuur hoef je het in ieder geval niet voor te doen: “Het slaat helemaal nergens op in Kazachtstan. Zit heel weinig publiek, geen sfeer. Het zijn alleen mensen met heel veel geld. Alleen als bijvoorbeeld Astana in de Champions League speelt zit het er vol.”

De stap naar AS Trencin

In 2017 verhuist Desley Ubbink naar Slowakije. AS Trencin wordt zijn nieuwe club. In het begin heeft hij het daar prima naar zijn zin, maar later verandert de situatie. Blessureleed gooit roet in het eten. Zo kan hij in in de zomer van 2018 niet meespelen tegen zijn jeugdliefde Feyenoord voor de Europa League. “Ik baalde gigantisch. Net voor de Europese campagne raak ik zwaar geblesseerd.” Het kleine Trencin weet tot ieders verbazing het kwakkelende Feyenoord met een 4-0 nederlaag naar huis te sturen. De Rotterdammers zijn daardoor al vroegtijdig uitgeschakeld.

Een jaar later laat Desley zijn contract bij Trencin ontbinden: “Op mijn verzoek heb ik het contract laten ontbinden. Ik ben eerlijk, oprecht. Maar ze waren niet eerlijk tegen mij. Eerst liet de trainer mij spelen terwijl ik niet fit was. Maar het moest, ik was te belangrijk voor het team. Toen kwam er een trainerswissel. Die accepteerde dat ik nog niet fit genoeg was. We speelden voor promotie/degradatie, maar bleven er gelukkig in. Die andere trainer kwam vervolgens terug en beloofde mij veel speeltijd. De eigenaar dacht er echter anders over. De trainer loog vervolgens over dat ik niet fit zou zijn. Ik moest de waarheid van de assistent horen.”

Bielsko-Biala als nieuw thuis

AS Trencin ging akkoord met de contractontbinding en dat maakte de weg vrij voor een vetrek naar Polen. Ondanks dat de club in Liga 1 uitkomt ziet hij het niet als een stap terug: “Er werd een duidelijk plan geschetst. Promotie naar de Ekstraklasa is het doel en ik moet daarin een belangrijke rol spelen.” Nu de promotie een feit is en Desley hard op weg is om weer fit te worden, wil hij zich voorlopig eerst hier laten gelden. Vooral ook zaak om blessurevrij te blijven.

Dat blijkt nog knap lastig. Na mijn bezoek valt hij sporadisch in bij wedstrijden. In november schiet hij de winnende tegen Zaglebie Lubin binnen, maar de wedstrijden erna is hij afwezig. De ploeg krijgt zware nederlagen te verwerken voor het de winterstop in gaat bungelend onderaan de ranglijst. Sinds eind januari is de competitie hervat en Desley Ubbink staat in de basis tegen grootmacht Legia Warschau. Verrassend wordt met 1-0 gewonnen om de week erna Gornik Zabrze thuis te verslaan. Wederom staat Desley in de basis. De laatste plek is voor even overgedragen aan de andere promovendus, Stal Mielec. Het zal echter nog een enorme uitdaging worden om dit seizoen niet te degraderen.

Met interesse blijf ik de verrichtingen van Desley Ubbink volgen. Ik ben dankbaar voor zijn gastvrijheid en hoop hem zeker nog een keer in Polen te zien spelen. Liever gisteren dan vandaag. Hij heeft stiekem nog de droom om ooit eens voor Feyenoord te spelen in De Kuip, bij zijn jeugdliefde. Van mij mag hij, als hij er dan maar een paar inschiet tegen een belangrijke tegenstander en direct de schaal meeneemt naar de Coolsingel.

In de Hekken - Bielsko Biala - Desley Ubbink

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %