FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Ooit het roemrijke RRFC Montegnée

Ooit herbergde Saint-Nicolas, nabij Luik, een eersteklasser. Lange tijd speelden ze op nationaal niveau. Maar intussen is de club niet meer en staat hun stadion ook op de gevarenlijst. Al leeft de club stiekem nog een beetje verder.

Starten met een fusie

Laat ons eerst helemaal terug naar 1915 gaan. In enkele weken tijd ontstonden in Montegnée zowaar drie clubs. Gosson Football Club was de snelste, maar ze werden snel als voorbeeld genomen voor Montegnée Football Club en Esperance Football Club Montegnée. In 1918 besloten de drie te gaan voor één topclub. Een fusie was het gevolg en Racing Football Club Montegnée was geboren.

In 1923 al stonden ze in de nationale reeksen. Dat was toen nog de tweede klasse. Na twee jaar verdwenen ze naar de nieuw opgerichte derde klasse, maar in 1929 stonden ze er weer. Met zelfs nog eerste klasse tot gevolg, want na een jaartje promoveerden ze. Ze eindigden voor RSC Anderlecht, maar degradeerden toch weer naar de tweede klasse. Les Montagnards zouden daarna heel erg traag verder wegzakken.

Zes jaar tweede klasse werden 28 jaar derde klasse. En die jaren derde klasse werden uiteindelijk tien jaar vierde klasse vooraleer ze voor 20 jaar naar de regionale reeksen wegzakten (na 51 jaar onafgebroken in de nationale reeksen te hebben doorgebracht!). Heel even keerden ze nog terug. Sinds 1998 stonden Les Montagnards weer in de nationale reeksen, waarvan zelfs een jaartje in de derde klasse in 2005.

In 2011 was het dan helemaal uit en zakten ze weer naar de regionale reeksen. Ditmaal zouden ze geen 20 jaar meer blijven, want in 2014 was de geldnood te hoog geworden. Ze besloten de handdoek in de ring te gooien en hun stamnummer op te zeggen. Tegelijk startten ze gesprekken op met het naburige R Ans FC en samen richtten ze een nieuwe club op.

Samen met de buren

Ans heeft an sich ook een rijke voetbalgeschiedenis. Al in 1906 hadden zij een eerste ploeg met Union Football Club Ansoise. In 1908 verdween de club alweer, maar werd datzelfde jaar nog opgevolgd door Ans Football Club. Zij hielden het wel maar uit tot in 1921. In 1920 al werd een nieuwe Ans Football Club opgericht maar zij sloten zich niet aan als lid bij de KBVB. Niet lang daarna verdwenen ook zij.

In 1925 werd opnieuw een poging ondernomen met alweer Ans Football Club. Dit keer werd het wel een succes. Erna zouden nog verschillende pogingen ondernomen worden om extra clubs in de gemeente te hebben, maar enkel Ans FC bleef bestaan. In 1942 wisten ze het nationale toneel te bereiken in de derde klasse. Tot in 1967 zouden ze regelmatig nationaal voetbal spelen. Tot in 1952 was dat in de derde klasse. In 1953 stonden ze er weer, maar dat was toen de vierde klasse na de competitiehervormingen. In 1962 was dat alweer over, maar opnieuw zouden ze er een jaartje later weer staan. Tot in 1967 dan.

Want daarna ging het bergaf met de club. In 2011 werden zelfs nog schulden kwijtgescholden door het gemeentebestuur. Maar veel langer zou het ook niet meer blijven duren. In 2014 legden ze de boeken neer en bestond R Ans FC niet meer. De nieuwe club (in die onofficiële fusie) werd Racing Ans Montegnée FC. Een verse start voor clubs die wel wat wisten te bereiken en spelers als Bernard Voorhoof, Jacques Secretin (topschutter in dat ene jaar in eerste klasse) en Paul Taylor (waar Anderlecht hem nog wegplukte) bij RRFC Montegnée en Luciano D’Onofrio, Dominique D’Onofrio (die overigens ook nog bij Les Montagnards actief was) en Jeanvion Yulu-Matondo bij Ans FC.

Het stadion is in de loop van de jaren al heel wat van de pracht en praal kwijtgespeeld, al is het nog steeds een absolute eyecatcher. Geruchten gaan echter rond dat alles zou verdwijnen op korte termijn en een nagelnieuw maar eenvoudig complex in de plaats zou opgebouwd worden. Verdwijnende voetbalcult dus.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %