Voetbal in Nederland

Onderzoek toont aan: Supporters massaal tegen zondagavond

Supporters zijn in grote meerderheid tegen het spelen op zondagavond. In de enquête van Supporterscollectief Nederland, die in enkele dagen door 8000 mensen werd ingevuld, noemt 82 procent de zondagavond 20:00 als speeltijd (zeer) slecht. Zaterdagavond 19:45 uur en zondagmiddag 14:30 uur zijn veruit de populairste tijdstippen voor een bezoek aan het stadion. 86 procent vindt de zaterdagavond (zeer) goed, de zondagmiddag 14:30 uur wordt zelfs door 92 procent (zeer) goed gevonden.

Ruim de helft van de ondervraagden noemt de kans op seizoenkaartverlenging of het kopen van losse kaarten kleiner als zondagavond een vast speelmoment wordt. Slechts 3,5 procent acht die kans groter wanneer op dit tijdstip gespeeld wordt. Supporters zijn ook niet gevoelig voor het argument dat zondagavond de clubs meer tv-geld oplevert. Slechts 24 procent vindt de zondagavond in dat geval te rechtvaardigen.

Stadiongangers kritischer

Seizoenkaarthouders blijken verder kritischer op de zondagavond dan supporters die hun club op tv volgen. 86 procent van de tweewekelijkse stadionbezoekers wijst de zondagavond af, terwijl dit percentage bij de tv-kijkers ‘slechts’ 60 procent is. Kopers van losse kaarten zitten hier met 76 procent tussenin. Ook uitsupporters zijn kritischer op de zondagavond naarmate ze meer wedstrijden bezoeken. 89 procent van de supporters die veertien of meer uitduels bezoeken, vindt de zondagavond (zeer) slecht. Bij de supporters die nooit uitwedstrijden bezoeken, is dit percentage 75 procent.

Vooral late zaterdagwedstrijd niet populair

Aanleiding voor de vragenlijst zijn de plannen om zondagavond 20:00 uur als speeltijd toe te voegen in de eredivisie en de zaterdagavond 19:45 uur te laten verdwijnen. In plaats daarvan zouden op zaterdag twee wedstrijden om 18:30 uur en twee wedstrijden om 21:00 uur moeten plaatsvinden. De meningen over dit laatste tijdstip zijn verdeeld; 48 procent vindt het (zeer) goed, maar 30 procent vindt het (zeer) slecht.

 

Resultaten

Supporterscollectief Nederland zal de uitkomsten van de enquête gebruiken in vervolgoverleggen met de betrokken partijen. Aangesloten verenigingen kunnen de uitkomsten gebruiken voor overleg met de eigen club. Alle uitslagen vind je hier. De enquête is gemaakt in samenwerking met Enalyzer.

Volledige onderzoek kan je hier vinden!

Lees ook: supportersgroepen verenigen zich tegen speeltijden Eredivisie
Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %