Alle voetbalanalytici en andere wijsneuzen waren het er over eens. Voor dat er ook maar een bal was getrapt, was De Klassieker al gespeeld. De polonaise was nog net niet ingezet. Dat voetbal echter niet te voorspellen is bleek gisteren eens te meer. Wanneer De Kuip haar magie laat spreken in samenwerking met Het Legioen kan Feyenoord tot ongekende hoogte stijgen. Dit is nu al een absolute Klassieker!

Ik moet toegeven dat de vorm van Feyenoord en de resultaten in De Klassieker de afgelopen jaren weinig reden tot hoop gaven. Daarnaast gaat het binnen de club al enige tijd amper over voetbal. Waar men bij Ajax doorgaans goed beleid voert qua jeugd en transfers, denkt men in het Maasgebouw dat al het faalbeleid in één klap verdwijnt als er een nieuw stadion komt. Een dertien in een dozijn betonbak die nooit de sfeer en de magie van De Kuip zal krijgen. De gevolgen kunnen wel eens niet te overzien zijn.

Hoogspanning

Gisteren was het een gure dag, harde wind en regen. Supporters op weg naar het stadion hadden er geen aandacht voor. Wie je ook tegen kwam, zichtbare spanning op de koppies. De laatste overwinning van Feyenoord dateerde al weer uit 2015. Toen voor de beker. In de competitie zelfs in 2012 met de hattrick van Guidetti.

Het doet wat met je. De wedstrijd van het jaar. Het snoept rustig een aantal jaar van je leven af. De spanning, de stress, de euforie en het verdriet. Emoties wisselen elkaar in rap tempo af. De braafste huisvaders veranderen in fanatieke supporters met het vuur in de ogen. Doorgaans rustige oudere dames schreeuwen de kelen schor. Er is niet één fanatieke zijde in De Kuip. Het hele stadion zorgt voor een orkaan van geluid. De passie, de liefde, jong en oud, man en vrouw, fanatiek of doorgaans rustig…buiten zinnen, Het Legioen is één.

Bij de opkomst van de spelers een prachtig handgeschilderd doek van de Rotterdamse haven. Maar liefst 100 bij 16 meter groot. Wat volgt is een gordijn van rook in de kleuren van Rotterdam, groen-wit-groen. De Kuip is er klaar voor.

De Rotterdamse Haven

Waanzinnige Klassieker

In de eerst tien à vijftien minuten zag ik alle illusies al aan diggelen worden geschoten toen Schöne de bal met precisie in de hoek krulde. Het zal toch niet weer he? Ongeloof, frustratie. Ze liepen te ploeteren achterin bij Feyenoord. Dat het slechts bij één doelpunt bleef mocht een wonder zijn. De gelijkmaker van Toornstra kwam letterlijk uit de lucht vallen.

Vanaf dat moment is De Klassieker in een roes van groeiende euforie aan mij voorbij gegaan, met één dipje toen Ziyech uit het niets de gelijkmaker wist te maken. De Kuip swingde, de tribunes dansten. Stilstaan was geen optie, want je werd hoe dan ook meegevoerd op de deining van staal en beton. Eens te meer bewijst het monument van Rotterdam-Zuid waarom zij op mondiaal niveau alom wordt geprezen.

 

Door de donkergrijze wolken brak even de zon door. De Kuip straalde. In die tijd walste Feyenoord over Ajax heen naar 4-2. De regen die volgde deerde niemand. Dit Feyenoord schrijft op een ongelooflijke manier geschiedenis. Wat niemand voor mogelijk hield gebeurde. De man van 86 miljoen was geen schim van zijn talent. Ook de andere sterkhouders zakten stuk voor stuk door het ijs. De afstraffing eindigt bij 6-2.

Mijn maatje uit Engeland was compleet verbouwereerd door wat hij gisterenmiddag mee maakte. Vele Feyenoorders zullen vandaag nog wel een aantal keren met hun ogen knipperen en in hun arm knijpen of het niet stiekem toch een droom is. Nee, dit is nu al een Klassieker!

Foto’s: De Twaalfde Man & Dutch Groundhopper

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.