Samen met collega groundhoppers Jonathan en Christoph, hadden we een tijd geleden besloten om Brussel te verkennen per fiets en te eindigen op de Bosuil. Het weekend van 24-25 juni kwam ons alle drie het beste uit. We starten onze fietstocht in Boom, meer bepaald bij de club Rupel Boom F.C., om half 8 in de ochtend starten we, jammer genoeg is het stadion gesloten voor mijn collega’s, ik was hier al geweest. We kunnen toch enkele foto’s nemen en zetten onze tocht verder richting Brussel. Rupel Boom is een fusieclub tussen Rupel S.K en K. Boom F.C in 1998 en speelt verder onder het stamnummer van Rupel S.K., in het stadion van K. Boom F.C.

 

Onze volgende stop is KVC Willebroek-Meerhof, een club die ondertussen niet meer bestaat en waarvan het stadion vervallen is. De schalk stond al lang op mijn lijstje, ondanks het nog niet zo oud is, lijkt het wel zo. Het is helemaal verwilderd en daar gaan we dus ook ontbijten, in een prachtig decor !  (meer foto’s van dit prachtige stadion)

Onze tocht wordt verder gezet naar de nieuwe club in Willebroek, S.V. Willebroekse, gestart na de vereffening van KVC Willebroek-Meerhof in 2010. De voorzitter komt ons persoonlijk begroeten en samen met medewerkers van de club zijn ze alles wat aan het opknappen voor het komende seizoen.

Onze volgende halte is K.S.C. Grimbergen en deze speelt in het Prinsenbosstadion. Het is tevens de eerste club die we bezoeken die toch al een tijdje bestaat, vanaf 1927.  Een prachtige unieke tribune duikt op als we het bos in fietsen. Aangezien Grimbergen ook een enorm lekker biertje is besluiten we om toch maar even een stop te maken in het al even aangename stadscentrum, mocht je hier ooit passeren, klein maar gezellig !

Enkele kilometers verderop vinden we K.F.C. Strombeek, maar jammer genoeg lukt het niet om binnen te geraken, ondanks deze obstakels, die we wel meer in Brussel gaan tegen komen, rijden we toch even rond om een foto te kunnen maken.

Helemaal niet op de planning stonden de volgende 2 clubs, F.C. Beigem en K.F.C Eendracht Kapelle-op-den-Bos. Beigem zou vroeger wel een leuke old school tribune hebben gehad, maar is nu vervangen door een moderne kantine met enkele staanplaatsten. Kappele-op-den-Bos stelt dan weer zeer weinig voor maar we worden er hartelijk ontvangen. Ook hier zijn de mensen druk in de weer om voor het volgende seizoen alles klaar te krijgen, en als we kleine clubs kunnen sponsoren, doen we dat met alle plezier, we drinken dus weer een pintje een gaan verder.

Dan is het tijd voor Brussel ! Over Brussel is er ook al veel gezegd en geschreven, vooral negatief de laatste tijd. Het is een stad die voor groundhoppers veel opportuniteiten heeft en die probeer ik hier even te delen. We rijden de Expo op, het Koning Boudewijn stadion is niet toegankelijk, evenals de kleine Heyzel, het stadion dat er valk naast ligt. We vinden wel dit, maar na enig opzoekwerk speelt er niet echt een officiele club, enkel lokale ploegen die af en toe een wedstrijd tegen mekaar spelen.

In Brussel staan oude gezellige stadions en dat is ook de reden waarom we deze tocht ingelast hebben. We komen aan in Jette, de wegen bergop beginnen hier ook. Royal Sporting Club Union & Progress Dieleghem Jette, afgekort R.S.D. Jette. Ontstaan in 1922. Weer een unieke hoofdtribune met staanplaatsen, lekker oud en weer in een bos. De ingang is gesloten en dus proberen we via een andere weg binnen te geraken, dit lukt ook na 2 lastige kleine beklimmingen in het bos. Wat een pareltje ! (meer foto’s)

De volgende club met een leuk stadion en waar ik zelf al zeker 10 keer een wedstrijd heb gezien is Racing White Daring Molenbeek. Een volkse club waar ik onlangs nog RWDM – Union Saint-Gilloise ben gaan kijken. Een club met een woelige geschiedenis, financiële problemen, fusies en faillissementen. Ze kunnen nog steeds rekenen op een zeer trouwe aanhang en proberen rustig terug te werken aan de weg naar boven.

Even verder vinden we F.C. Jeunesse Molenbeek, waar een Afrikaans voetbal toernooi bezig is. Wederom zeer goed ontvangen, 2 euro voor een halve liter Becks en we blijven weer even hangen.

Dan is het weer tijd voor een pronkstuk ! Het heeft hier onlangs op ‘in de hekken’ gestaan, maar ik vermeld ze graag! Royale Union Saint-Gilloise. 11 landstitels en 2x bekerwinnaar en ontstaan in 1897. Wat een prachtige club, het club house is open en we besluiten hier een tijdje te blijven, het is goed weer en we kunnen wel een pauze gebruiken. Momenteel spelen ze in het Koning Boudewijn stadion, maar mochten ze hier terug komen spelen in de toekomst, raad ik zeker aan om een wedstrijd hier te bezoeken bij de Union Bhoys.

Het is bijna tijd om zaterdag af te sluiten, het is 7 uur in de avond en door problemen met 1 van onze fietsen hebben we 3 clubs uit onze planning moeten schrappen. Hierbij zat ook een stadion waar de eerste interland ooit is gespeeld in België. We besluiten om deze links te laten liggen en toch nog 2 stadions te doen. Het eerste is van voetbalclub R.C.S. La Forestoise, deze club bestaat niet meer sinds 1996 en het stadion wordt enkel gebruikt voor atletiek.

Het laatste stadion is vrij bekend, het Drielindenstadion. Het stadion heeft een capaciteit van 40.000 toeschouwers, maar dit is officieel niet meer het geval vanwege de veiligheid. Het is in 2010 een beschermd monument geworden en wordt bespeeld door R.R.C. de Boitsfort. Lovely !

Om half 9 komen we aan in ons hotel, tijd voor te eten en ontspanning want de volgende dag staat een zware terugreis op het programma met nog enkele stops. We vertrekken om 8uur in de ochtend om even langs Brussel centrum te fietsen waarna onze tocht zich verder zet naar F.C. Saint-Josse, F.C. Zemst Sportief en K.F.C. Peutie.

 

In totaal hebben we 18 clubs bezocht, je kunt deze terug vinden op Levydays aan de rechterzijde van de website.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.