Columns

Normalisatie; de volgende stap

Geen politie bij Willem II - Vitesse door poitiestaking

Week in week uit zien wij – supporters die regelmatig een wedstrijd bezoeken – politiemensen vanaf zo’n drie uur voor de wedstrijd tot een uur na de wedstrijd zich voornamelijk druk maken met het wegwerken van broodjes en koffie en daar waar het weer het toelaat een paar zonnestraaltjes meepikken.

Al jaren wordt er veel gepraat over de normalisatie rond voetbalwedstrijden. Het moet weer leuk zijn om een wedstrijd te bezoeken zonder (te) veel beperkende maatregelen zoals combireizen, clubcardverplichting, fouilleringen en politie-inzet.

Vooral over dat laatste onderwerp wordt zo nu en dan de maatschappelijke discussie weer eens opgelaaid. Verongelijkte niet-voetballiefhebbers gaan dan graag kort door de bocht door te stellen dat het ‘belachelijk is dat wij opdraaien voor de kosten van deze imbecielen’ of de andere dooddoener: ‘schaf dat hele voetbal maar af want er komt alleen ellende van’. Deze mensen denken er vast niet aan dat er jaarlijks ruim 7 miljoen stadionbezoekers zijn die hier veel plezier aan beleven en daarnaast zullen ze zelf ook vast wel ergens liefhebber van zijn waar best wat overheidscentjes in gaan zitten.

Iedere stadionbezoeker zal pleiten voor meer normalisatie en voor een heel groot deel begint dat bij de supporters zelf. Toch denk ik dat de laatste jaren goede stappen zijn gezet. De politie in de stadions met vele (tien)duizenden supporters lijkt te zijn teruggedrongen tot enkele agenten en incidenten zijn er in het stadion nauwelijks. Buiten het stadion ligt dat qua politie-inzet nog even anders daar dat de verantwoordelijkheid is van de gemeente en de burgemeester. En daar ligt dus blijkbaar ook het probleem.

Doordat de politiestakingen van afgelopen weekend invloed had op de start van het Eredivisie seizoen werd ook deze discussie weer eens actueel. Mooi om te zien is hoe de lokale driehoek met de burgemeester als eindverantwoordelijke omgaat met een dergelijke situatie. Er is een duidelijk tweedeling te zien. Over het algemeen regeert de angst. Voetbal zonder politie lijkt voor vele burgemeesters not done, dus gingen er een aantal wedstrijden niet door. Zonde.

Een enkele burgemeester liet zien over meer kwaliteiten te beschikken, zoals de burgemeester van Alkmaar die AZ – Ajax door liet gaan zonder politie. De berichten uit Alkmaar deden ons voetbalsupporters niet veel verbazen: de wedstrijd is zonder incidenten en zeer gemoedelijk verlopen. Ook rond de wedstrijd Willem II – Vitesse lijkt het allemaal prima te zijn verlopen.

Hieruit blijkt dat in het normalisatieproces een volgende stap kan en moet worden gezet! Deze wedstrijden moet overheden het vertrouwen geven dat er meer mogelijk is met minder politie-inzet. In het NOS Journaal van zondag werd zelfs al verondersteld dat politie-inzet grotendeels overbodig lijkt wanneer er maatwerk wordt geleverd. Helemaal zonder politie zullen dergelijke evenementen niet kunnen worden georganiseerd en er zal altijd een risicogroep aanwezig zijn, maar door als overheid niet mee te gaan in een volgende stap zal dit proces stil komen te staan.

Het is jammer dat vele supporters dit weekend niet naar de wedstrijd van hun club hebben kunnen gaan, maar het zou mooi zijn als ze er iets voor terug zouden krijgen n.a.v. de resultaten van de gespeelde wedstrijden.

Het lijkt mij dan ook een mooie uitdaging voor de burgemeesters om hiermee aan de slag te gaan, zich niet te laten leiden door angst, maar het overwegend goede gedrag van de supporters te belonen en mee te werken aan een leuker, gezelliger en mooie klimaat rond het bezoeken van voetbalwedstrijden. Ik denk – en hoop – dat de Nederlandse stadionbezoeker daar klaar voor is.

(gastartikel met dank aan In de Hekken volger HS. Foto via Pro Shots / Kay Int Veen)

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %