Voetbal in België

Neede wint stormachtige editie van de derby van Berkelland

Na tien jaar afwezigheid stond dit seizoen eindelijk weer de derby tussen Sportclub Neede en FC Eibergen op het programma. Een rivaliteit tussen twee dorpen die er al van jongs af aan in zit. De derby van Berkelland! Met aan de ene zijde Neede-Noord, een supportersvereniging die als sinds 2003 actief is en meerdere grote sfeeracties achter haar naam heeft staan. En aan de andere zijde AKB (Achterhoek Kleurt Blauw) van Eibergen die tijdens deze derby hun debuut zal maken. Het werd letterlijk een stormachtige middag. Zowel op als naast het veld speelde storm Dennis een bepalende rol in het wedstrijdverloop. Al met al zorgde het voor een heerlijke editie van de derby van Berkelland!

Vanuit vroeger uit is er altijd al een bepaalde rivaliteit geweest tussen de Achterhoekse dorpen Neede en Eibergen. Een rivaliteit die niet eens altijd om voetbal draait, maar al begint op de middelbare scholen. Waar Eibergen vaak het wat nettere en dus ‘saaiere’ dorp is, wordt Neede vaak gezien als het uitbundige en dus ‘asociale dorp’. De derby’s tussen de voetbalverenigingen uit beide dorpen zijn dus ook vaak heetgebakerde onderonsjes die vooral bekend staan om de vele opstootjes. Afgelopen najaar stond voor het eerst na 10 jaar weer dit affiche tussen SP Neede en FC Eibergen op het programma. Om te weten hoe het er aan toe gaat bij deze wedstrijd hoef je alleen maar de beelden van die laatste ontmoeting uit 2009 te bekijken.

De pyro en de doeken die je ziet uit 2009 zijn allemaal van Neede-Noord. Deze supportersvereniging is al bijna 20 jaar bezig met het maken van doeken en zorgen voor sfeer bij hun amateurclub. Dit is bijzonder, want tien tot vijftien jaar geleden was het steunen van een amateurclub met spandoeken en pyro nog niet half zo populair als het tegenwoordig is. Aan de kant van Sportclub Neede is er dus een lange traditie van fanatieke support. Ook in ‘kleinere’ derby’s tegen andere omliggende dorpen heeft Neede-Noord regelmatig grote acties georganiseerd. Sinds dit jaar is daar vanuit Eibergen eindelijk iets tegenover komen te staan. Achterhoek Kleurt Blauw heeft zich voorgenomen om voor sfeer te gaan zorgen bij FC Eibergen en gaat tijdens deze editie van de derby haar debuut maken met een groot doek en pyro. Alle ingrediënten voor een heerlijke middag lijken aanwezig!

Storm Dennis

Totdat we op de weersvoorspelling kijken en zien dat Storm Dennis van plan is om op derbyzondag het land onveilig te maken. Spandoeken en vuurwerk zijn geen hele gelukkige combinatie met windkracht 6. Neede-Noord moet dus helaas het aantal doeken minimaliseren en alleen het tribunedoek zal nog omhoog getakeld worden. De pyro gaat wel door. AKB gaat alsnog proberen om haar doek op te hangen, anders zou al het werk voor niks zijn geweest. We besluiten dus om natuurlijk alsnog die kant op te gaan om te kijken wat er allemaal gaat gebeuren. Eenmaal op Sportpark ’t Haantje worden we door zowel de thuissupporters van Neede als de uitsupporters van FC Eibergen ongelooflijk gastvrij ontvangen. Waarvoor natuurlijk veel dank!

Op zoek naar een kleine voorspelling voor de wedstrijd wordt ons door Neede-Noord verteld dat we vooral op één iemand moeten letten. Mitchel, de spits. Een paar kilo’s overgewicht, maar als hij een bal voor zijn voeten krijgt maakt ie hem gegarandeerd af krijgen we te horen. Bij de uitploeg is er weinig vertrouwen en komt er een 3-0 voorspelling uit de bus. Maar met de wind weet je het natuurlijk maar nooit. Diezelfde wind zorgt er helaas voor dat de mannen van Eibergen hun doek heel laag moeten ophangen en dus niet helemaal zichtbaar zal zijn. Er is nog geprobeerd met een ladder het doek hoger te krijgen. Dit was echter zo gevaarlijk dat het niet verantwoord was. Jammer, maar natuurlijk beter dan niks na zoveel werk.

Als de spelers het veld betreden is alles dus gereed. Aan beide korte zijden gaat vuurwerk de lucht in, worden fakkels ontstoken en vult de rook van de potten het veld. Langs de tribune wordt een doek omhoog getakeld met Neede-Noord outlaws met een western thema. Achter het doel is het spandoek van Eibergen alsnog zo goed als helemaal te zien. “Veur de duvel neet bang” staat er in Achterhoeks dialect. De toon is gezet. Tijd om daadwerkelijk te gaan voetballen!

Wind mee

De eerste helft heeft Eibergen de wind in de rug en is het dus ook die club die de wedstrijd bepaalt. Na twee minuten is de eerste ophef er al. Nadat een lange bal door de wind doorschiet wordt een doorgebroken speler van Eibergen in zijn rug compleet onderuit gelopen door een verdediger van Neede. Een glaszuivere penalty. Het enige wat de scheids doet is het maken van een “sta op” gebaar met zijn handen. De uitsupporters zijn terecht woedend. Na een kwartier mogen ze alsnog juichen als de 0-1 binnengeschoten wordt door de snelle aanvaller van Eibergen. De supporters mogen uit hun dak gaan.

De eerste helft kabbelt voort als eindelijk het eerste echte opstootje zich aandient. Het is helaas niet op het hoofdveld, maar op het pannaveldje er naast. Twee kinderen vechten hun geschil uit en delen rake klappen uit. Één minuut later staan ze weer samen verder te voetballen. Zoals het hoort. Zoals de vlam ontsteekt bij deze kinderen gebeurt het helaas niet bij de derby. De overtredingen blijven redelijk netjes en de opstootjes afwezig. Zeker niet geholpen door de scheids, die heel veel door laat gaan en een matige wedstrijd fluit. We gaan uiteindelijk rusten met een 0-1 stand.

Let op die spits!

Zoals verwacht draait het spelbeeld in de tweede helft compleet. Met de wind mee is het nu eenmaal een stuk makkelijker voetballen. En dus zijn we nog geen vijf minuten na rust bezig als de 1-1 binnen valt. Of de bal daadwerkelijk binnen valt is nog discussie van twijfel. De scheidsrechter keurt het doelpunt goed, maar bij Eibergen zijn ze er heilig van overtuigd dat de bal de doellijn niet volledig gepasseerd is. Doellijn technologie is nog niet doorgedrongen tot de zondag vierde klasse en dus is er geen manier om zekerheid te verkrijgen en zit er niks anders op dan vertrouwen op de scheids. Na de snelle tegentreffer is er even de angst voor alsnog een simpele overwinning. De wedstrijd blijft echter in evenwicht en stevent af op een gelijkspel. Hoogtepunt is een spandoekje van Eibergen met de tekst “de wajongers van Neede prikken hele dagen saté”. Een steek onder water naar de hoofdsponsor van Neede, snackgigant Elite.

We waren de woorden van voor de wedstrijd al bijna vergeten, maar vlak voor het einde van de speeltijd schiet het ons toch weer te binnen. Die spits waar we op moesten letten, hebben we maar weinig gezien. In 88e minuten voetbal is de iets te zware spits maar nauwelijks in het spel betrokken. Maar dan, in de 89e minuut krijgt hij de bal op de hoek van de zestien. Het zal toch niet? Vanuit een positie waar niemand ook maar een kans ziet, schiet hij in een keer uit de draai een schitterende lob in de verre kruising. De keeper is kansloos. Spits Mitchel schiet Neede naar de derby overwinning toe. Mijn nieuwe voetbalheld.

Eibergen had zonder twijfel meer verdiend, maar na negentig minuten blijven de punten toch echt in Neede. Neede-Noord mag het feestje vieren met de spelers, waarschijnlijk tot in de late uurtjes. Hoewel FC Eibergen verliest, mag ook AKB terugkijken op een geslaagd debuut als supportersgroep. Van beide supportersgroeperingen zal dit zeker niet de laatste keer zijn dat we iets moois van ze te zien krijgen. We kijken nu al uit naar de volgende derby!

Dank ook aan Jochem Schmaloer voor het delen van zijn wedstrijdfoto’s en de voorbereidende foto’s van de kant van FC Eibergen!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %