FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Mooi verleden in Kastanjelaan voor Patro Eisden

Onlangs kregen we berichten binnen of we iets konden doen over het voetbal in Maasmechelen. Gelukkig konden we in ons archief duiken en daar puurden we nu dit artikel uit.

Snel naar de top

Je zou het bijna niet zeggen, maar Maasmechelen – vlakbij de Nederlandse/Belgische grens – heeft een zeer rijke voetbal geschiedenis. K Patro Eisden Maasmechelen heeft bijna altijd al in de nationale voetbalreeksen gespeeld en naast Patro zijn er nog een heel deel andere voetbalteams en verschillende stadions. Eentje daarvan kan ook als halve lost ground omschreven worden. Enkel de jeugdreeksen maken nog gebruik van het oude veld. De tribunes en terracing errond wordt al sinds 2002 niet meer gebruikt.

Deze lost ground in de Kastanjelaan in Maasmechelen is het oude stadion van K Patro Eisden Maasmechelen. Zij startten hun activiteiten in volle oorlogsperiode in 1942 en begonnen als VV Patro Eisden. Al na tien jaar wisten ze de derde nationale klasse te halen en in 1956 stonden ze plots in de tweede klasse. De sportieve successen stapelden elkaar op, want in 1960 mochten ze hun debuut op het hoogste schavotje maken. Een jaartje later echter zakten ze weer en daar zouden ze tot in 1970 blijven.

Dat jaar degradeerden ze naar de derde klasse, maar dankzij een zekere Lei Clijsters kon Patro toch heel wat jaren in de tweede klasse doorbrengen. Toch moesten ze even het onderspit delven wanneer ze in 1981 zelfs naar de vierde klasse terugzakten. Daarna bouwden ze aan een nieuw team and begonnen ze aan de terugweg. In 1984 stonden ze daardoor alweer in de tweede klasse. Acht jaar plezier werd afgesloten met een degradatie naar de derde klasse, maar opnieuw Lei Clijsters bracht hen terug naar tweede. Ditmaal als coach.

Kastanjelaan verlaten voor nieuwe successen

Daarna volgden enkele troebele jaren. In 1998 veranderde de naam naar K Maasland Maasmechelen, maar dat werd in 2001 weer K Patro Maasmechelen. De volgende jaren zouden ze enkele keren laatste eindigen, maar faillissementen van andere ploegen zorgden ervoor dat ze de degradatiedans konden ontspringen.

In 2002 verhuisden ze uiteindelijk van de Kastanjelaan naar hun huidig stadion. De nood was te hoog geworden om aan de nieuwe standaarden te voldoen en opnieuw aan de weg naar de top te werken. Met pijn in het hart verhuisden de supporters mee, maar hun hart vult zich met liefde elke keer ze langs de Kastanjelaan gaan. De hoofdtribune is intussen weg, maar de oude terracing is er nog steeds. Amper drie jaar later eindigden ze opnieuw laatste en moesten ze zelf de financiële handdoek in de ring gooien.

Een nieuwe start in de vierde klasse onder hun aloude naam K Patro Eisden Maasmechelen. Tien jaar lang zouden ze vechten om weer in de tweede klasse te komen. Iets wat lukte in 2014. Sinds de invoering van de nieuwe competitiestructuur in 2016 speelden ze bijna altijd in de eerste amateur reeks – het derde niveau in België. De supporters wachten ongeduldig op nieuwe jaren in de tweede klasse en kijken met weemoed terug naar de Kastanjelaan – intussen al 21 jaar verlaten.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %