Het was weer een “heerlijk” voetbalweekend. Na de noodzakelijke en compleet oninteressante interland-onderbreking was het eindelijk weer tijd voor drie dagen ergernis en vermaak. Na dit weekend weten we zeker dat je niet alleen in Nederland een scheidsrechter kunt treffen van dubieus niveau. Bayer Leverkusen spits Stefan Kiessling kopte een bal naast die via een gat in het net toch in de goal rolde. Scheidsrechter Felix Brych vond het een zuivere goal waardoor Bayer de wedstrijd tegen Hoffenheim uiteindelijk met 1-2 won. En hoe liep het af met Brych? Die werd beloond met het fluiten van AC Milan-FC Barcelona. Als jullie het snappen, snap ik het ook…

Mensen die dus iets verkeerd doen worden beloond en mensen die zich keurig gedragen worden daarvoor gestraft. In dat licht gezien is het natuurlijk volkomen logisch dat Telstar een combi opgelegd heeft gekregen tegen Jong PSV. Zo langzamerhand word ik doodmoe van de Eindhovense weigering om toeschouwers toe te laten. Waarom zou iemand in vredesnaam een combi opleggen tegen Telstar? Alleen in de schoolvakantie en bij gratis toegang zijn mensen bereid twee uren van hun leven op te offeren om naar Jong PSV te kijken, uitsupporters worden systematisch geweigerd. De jonge Eindhovenaren bungelen onder aan de ranglijst. Als je behalve ergernis en combi’s niets toevoegt aan de competitie stop er dan alsjeblieft mee. Nog even en burgemeester Van Gijzel sluit naar Deventer voorbeeld heel Eindhoven af bij een thuiswedstrijd van Jong PSV. In Deventer gebeurde afgelopen zaterdag een hoop, maar met een ontspannen voetbalbeleving had het weinig te maken. Zoals elders op de site wordt vermeld is nu ook voor Feyenoord de maat vol. Nederland slaat door met de combi’s.

Ik vraag me af wanneer deze Nederlandse combi-waanzin eens stopt. Zelfs bij de meest onbenullige wedstrijden smijten burgemeesters met combi’s of sluiten bij dreigend gevaar de stad af. En wie trapt er nog in deze combi-waanzin? Voor de wedstrijd word je door ME’ers vriendelijk je vak ingeknuppeld, je ziet achter dik glas en idem netten je ploeg verliezen (als je tenminste iets ziet, in de Euroborg heb ik eens negentig minuten lang tegen regendruppels aangekeken en met daarachter nog 22 voetballers vaag zichtbaar) en na de wedstrijd word je door deze zelfde ME’ers de bus ingejaagd om vervolgens nog te worden uitgezwaaid met rondvliegende stenen. Ik kan me leukere tijdsbestedingen indenken.

Gelukkig zijn er altijd nog supporters die creatief met combi’s weten om te gaan. Want wat doe je als je met een auto combi naar Alkmaar moet en busjes nadrukkelijk niet zijn toegestaan? Dan zorg je toch voor een limousine! Jammer dat Cambuur verloor na onder andere een snel genomen vrije trap (Frank Snoeks, het is vrije trap, géén ‘free kick’ voor de allerlaatste keer!) maar aan de supporters heeft dat in ieder geval niet gelegen. In het paranoïde Nederland zal deze actie helaas wel een uitzondering blijven.

1375036_612063688851327_1697057447_n

(foto via @CasuaUltra_)

Bestuurders vinden het fijner en veiliger om alle voetbalsupporters te criminaliseren en met zoveel mogelijk machtsvertoon in de uitvakken te stoppen. Dat de lokale driehoek af en toe doorslaat werd ook vrijdagmiddag pijnlijk duidelijk. Zelfs bij de supporterswedstrijd tussen MVV en Sparta waren de mannen in blauw duidelijk zichtbaar. Drie motoragenten en twee politiebusjes waren blijkbaar nodig om de wedstrijd om de Arie van Staveren bokaal in goede banen te leiden.

Waar zijn we in dit land in hemelsnaam mee bezig? Het clubvoetbal wordt verziekt door incapabele bestuurders en paranoïde ME’ers. Het is de hoogste tijd dat er wat verandert in de houding ten opzichte van (uit)supporters. Zo als het nu gaat kan het niet langer.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.