Actueel

Misplaatst politieoptreden in Gelsenkirchen

Huub Stevens zou zich de terugkeer in de Arena auf Schalke ongetwijfeld anders hebben voorgesteld. Nadat de eigenlijke tegenstander van Schalke in de voorronde van de Champions League, Metalist Charkov, door de UEFA uit het toernooi was gezet wegens vermeende corruptie, trad het PAOK Saloniki van Huub Stevens aan tegen Schalke 04. Het was een hectische avond die in de zeventigste minuut plotsklaps gigantisch uit de hand liep. Zonder dat daar aanleiding voor leek te zijn bestormden honderd ME’ers de Nordkurve van Schalke 04. Met gummiknuppels en pepperspray baanden de ME’ers zich plotsklaps een weg door de verbouwereerde menigte. De reden? Een Macedonische vlag met de tekst ‘Komiti Skopje’, een Macedonische ultra-groepering van Varda Skopje, bevriend met de Ultras Gelsenkirchen. Door de Griekse bezoekers werd deze vlag als provocerend gezien.

3

In plaats van het op orde brengen van de eigen economie is het voor veel Grieken vele malen belangrijker om tegen alles aan te schoppen wat Macedonisch is. Macedonië is in 1991 onafhankelijk geworden als voormalige deelrepubliek van Joegoslavië. De Grieken hebben een provincie met dezelfde naam en zijn nu als de dood dat de noorderbuur de Griekse provincie in wil pikken indien het Macedonië erkent onder dezelfde naam als de eigen provincie. De paranoia van de Grieken is destijds zo hoog opgelopen dat Macedonië na Grieks aandringen zelfs internationaal wordt aangeduid met ‘Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië’ (FYROM). Een uiting van de Macedonische identiteit wordt door veel Grieken gezien als een provocatie. Zo ook woensdagavond in Gelsenkirchen. De PAOK-supporters voelden zich geprovoceerd door de Macedonische vlag en eisten dat deze werd weggehaald. De vlag, die regelmatig hangt in de Nordkurve, werd door de fans echter niet weggehaald.

De ME besloot, buiten medeweten van de leiding van Schalke 04 om, dat het genoeg was. Met rellen met woeste PAOK-supporters in het vooruitzicht leek het de politiemacht verstandig om de vlag zelf weg te halen. Wat volgde was een onthutsend optreden van de ME, die zich met gummiknuppels en pepperspray een weg naar de beruchte vlag beukten. De vlag sneuvelde, evenals de geloofwaardigheid van de politie. In een persbericht stelde de politie van Gelsenkirchen dat het volgens de aanwezige Griekse (!) agenten ´bei dem Inhalt des Banners um volksverhetzende Tatbestände (handelte).´  Een behoorlijk pittige beschuldiging. Volksverhetzung laat zich het beste vertalen met volksopruiing. Oftewel, de vlag riep op tot haat of geweld tegen , dan wel kleinering van de Grieken. Geconcludeerd door… Inderdaad, de Grieken. Dezelfde vlag hing afgelopen jaar ook in het stadion tegen Olympiakos, ook toen voelden de Grieken zich beledigd. De veiligheidsdiensten besloten toen juist niet in te grijpen, om rellen te voorkomen. Overigens hangt de vlag ook tijdens wedstrijden in de Bundesliga regelmatig in het stadion, zonder dat dit negatieve emoties oproept.

Bij Schalke is men ondertussen woedend. Bestuurslid Peter Peters noemde het ingrijpen buiten alle proporties. Peters kan het ingrijpen absoluut niet goedkeuren en kan er geen enkel begrip voor opbrengen. Het bestuurslid eist dat het incident tot op de bodem wordt uitgezocht. Fans verklaarden dezelfde paniek te voelen als bij de Love Parade in Duisburg, waar in 2010 21 mensen werden doodgedrukt in de massa. In Gelsenkirchen moesten minstens dertig mensen worden behandeld door de EHBO nadat zij pepperspray in hun ogen kregen.

Het ingrijpen was een enorme miskleun van de politie, die zich heeft laten leiden door Griekse nationalistische gevoelens. Schalke werd niet gekend in het besluit om tot ingrijpen te gaan. Er is noch samenspraak geweest tussen Schalke en de politie, noch tussen Schalke en de supporters. De politie handelde kortzichtig en heeft zich hierbij laten leiden door foutieve motieven met de supporters als slachtoffer.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %