FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Mini-recreatiedomein op prachtige lost ground nabij Tienen

De Sint-Barbarastraat in Kumtich, vlakbij Tienen, heeft al heel wat watertjes doorgezwommen op voetbalvlak. Maar nu is het einde nabij. Er is geen voetbalplezier meer, al is er wel nog kindplezier nu.

Union Kumtich

84 jaar staat het stadionnetje er al, zij het in verschillende vormen. Ook de bespelers verschilden doorheen de jaren. Alles begon zowat in 1937 wanneer Union Sint-Gillis Kumtich boven de doopvont werd gehouden. Een jaartje later sloten ze zich aan bij de Belgische voetbalbond en het echte voetbalplezier kon beginnen. Pas eind jaren 60 wisten ze een eerste succes te boeken door naar de eerste provinciale reeks te promoveren.

Daarna ging het weer bergaf en moesten ze tot eind jaren 90 wachten om weer in die hoogste regionale reeks te staan. Maar ook deze keer duurde het niet lang. Er zou zelfs geen derde succes komen, want in 2003 begon een reeks aan grote veranderingen voor de ploeg en het stadion. Dat jaar ging KUSG Kumtich een fusie aan met Football Club Tienen om Koninklijke Unie Sint Gillis Football Club Tienen te worden. FC Tienen bestond pas sinds 1995 en had nog geen hoge toppen geschoren.

De start van de neergang

Die fusie bracht niet meteen soelaas voor KUSG FC Tienen, want amper twee jaar later kwam er al een nieuwe fusie. Ditmaal met VW Oorbeek United. Dat was op zichzelf ook al een fusie tussen Voorwaarts Oorbeek (een verderzetting van het veel oudere Sportkring Oorbeek) en Football Club Neerwinden. Die twee werden in 2004 net één als Voor Waarts Oorbeek United. Al zijn de officiële bronnen binnen de KBVB een beetje vaag. Officieel veranderde KUSG FC Tienen haar naam in 2005 naar KVV Oorbeek-Kumtich en fusioneerde VW Oorbeek United officieel met Voetbalclub B. Tienen (opgericht als Voetbalclub Bost – al een verderzetting van het oudere FC Bost) tot Tienen United.

Wat er ook van zei, vanaf 2005 speelde de B ploeg van KVV Oorbeek-Kumtich in dit charmante stadionnetje. Maar opnieuw zou het niet lang duren. In 2008 volgde een nieuwe fusie. KVV Oorbeek-Kumtich zou verdwijnen en opgaan in het grotere KVK Tienen. Vijf jaar lang stonden de velden in de Sint-Barbarastraat leeg. Tot in 2013 Koninklijke Sparta Tienen haar naam veranderde in K Sparta Kumtich-Tienen en naar Kumtich verhuisde. Zij waren al actief sinds 1948 en hadden al een woelige geschiedenis met naamsveranderingen. Klub 73 Tienen in 1973; Racing Club Tienen in 1989 (als opvolger van het oude Racing Club Tienen dat in 1981 samenging met Voorwaarts Tienen om het nu gekende KVK Tienen te worden) en hetzelfde jaar weer Klub 73 Tienen omdat de KBVB voorschrijft dat namen na een fusie tien jaar lang niet gebruikt mogen worden.

Korte heropflakkering

In 1991 werden ze toch weer Racing Club Tienen en in 2005 werd dat dan weer Koninklijke Sparta Tienen. Drie jaar later gingen ze echter weer naar hun oorspronkelijke stadion en nog eens een jaar later verhuisden ze naar Vissenaken om in 2018 volledig op te gaan in Crossing Vissenaken. Maar deze keer kwam het stadion niet leeg te staan. Want intussen was Eva’s Kumtich al verhuisd naar de Sint-Barbarastraat. De damesploeg werd in 1969 opgericht als Crossing Kumtich, veranderde de naam in 1971 naar Jepita Stars Kumtich Damesvoetbal en sloot zich in 1974 aan bij de KBVB. Datzelfde jaar werd de naam ook Eva’s Kumtich.

Al na een jaartje promoveerden ze naar de eerste divisie van het vrouwenvoetbal. Ze speelden tot in 2005 altijd in de hoogste klasse, maar een prijs kwam er niet van. Al kwamen ze verschillende keren heel dichtbij. In 2005 besloot te club op te gaan in het naburig KVK Tienen en werd de stamnummer geschrapt. Dat bracht wel de nodige prijzen met een dubbel in 2008. Een jaartje later echter scheurden ze zich weer af van KVK Tienen en maakten ze een doorstart als Dames Voetbal Club Eva’s Tienen. Nog enkele prijzen werden behaald maar het team ging ook wat op en neer in de divisies doorheen de laatste jaren. In 2018 verlieten ze dan voorgoed de Sint-Barbarastraat om naar Tienen te trekken. Sinds 2021 zijn ze weer een onderdeel van KVK Tienen.

Nieuwe bestemming

Nu staat het stadion te verdwijnen. Al heeft het sinds 2021 een nieuwe invulling gekregen. Op dit moment is het een buurtterrein met speelelementen. Op langere termijn zal dit een woonzone worden, dus vroeg of laat zal de geschiedenis helemaal verdwijnen. Laat ons hopen dat het mini-recreatiedomein zo’n groot succes wordt dat het alsnog nooit zal verdwijnen…

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %