Voetbal in België

Mechelen en Lier ademen voetbal

Een voetbalweekend naar België toe. Op zaterdagavond 19 augustus ontvangt KV Mechelen (De Kakkers) koploper Union Saint-Gilloise in het prachtige AFAS-stadion en een dag later speelt Lierse/ Kempenzonen  (De Pallieters) op Het Lisp tegen promovendus Patro Eisden Maasmechelen.

Twee clubs met een roerig en succesvol verleden en een fanatieke aanhang. Bij KV Mechelen gingen bijna 12.000 ‘’Abos’’ (seizoenkaarten) over de toonbank en in Lier, na een paar teleurstellende seizoenen door financieel wanbeheer, schaften ruim 2500 supporters een ‘’abo’’ aan. Twee clubs met een karakteristiek tenue: okergeel-zwart en fel geelrood.

Racing Mechelen

Racing mechelen stadion

We trappen af in de namiddag en wandelen vanuit het centrum naar het complex van Racing Mechelen toe waar op een bijveld de onder-18 een oefenpartij afwerkt tegen de leeftijdsgenoten van Eendracht Aalst en waar twee vrijwilligers de zitjes op de stokoude hoofdtribune aan het ‘’opkuisen’’ zijn. ‘Neem maar wat foto’s en kijk gerust rond, is goed hoor’, klinkt het uiterst gastvrij. Nadat de vrijwilligers even een rustpauze nemen op deze bloedhete middag krijgen we een aardig beeld van de club die betere tijden heeft gekend. Wij stammen af van de socialistische vakbond. KV is opgericht door katholieke studenten waardoor wij ze sinds jaar en dag ‘’ kakkers’’ noemen. Een bijnaam die zij nu zelf als geuzennaam hanteren, dat is wel grappig toch?’

Onder de bezielende leiding van oud bondsvoorzitter en huidig Racing Mechelen preses François De Keersmaecker heeft Racing Mechelen grootse plannen. ‘Dit krakkemikkige stadion wordt gesloopt, we zullen even moeten uitwijken naar een ander veld en dan wordt er hier binnen een paar jaar een nieuw stadion gebouwd dat een enorme impuls en motor zal zijn voor dit stadsdeel dat wel op een opkikker kan gebruiken,’ klinkt het hoopvol in koor. Wat opvalt: de ontspannen, vriendelijke sfeer van ouders, spelers en geïnteresseerden  rond en in het veld en het multiculturele karakter van publiek en spelers.

KV Mechelen

Na de rondleiding lopen we vervolgens naar het nabij gelegen KV Mechelen toe en stiefelen we door nauwe straatjes met piepkleine woningen. Plotseling doemt het AFAS-stadion op achter een kazernemuur. De buitenkant van het stadion is verre van indrukwekkend. Een sfeerloze, grijze betonnen bak maar van binnen een plaatje waar 16.500 fans op twee staantribunes en vier zittribunes met om en om rode en gele stoeltjes een plekje kunnen vinden. Het is om 20.30 uur nog verstikkend warm en Union komt op bezoek, de trotse koploper met 9 uit 3. KV Mechelen heeft het nog niet helemaal. Een schamel puntje uit drie duels en wat zorgen baart: slechts één goal gescoord.

KV mechelen

Er staat dus nu al spanning op het duel en de fans, 11.500 in getal en voor een overgroot deel in rood en geel gehuld, gaan vol achter hun ploeg staan. Na een voorzichtige, saaie fase waarin de kemphanen traag en voorspelbaar combineren, gaat het los als de bevrijdende eerste (thuis)goal vlak voor rust wordt gescoord. Na rust is het alleen nog maar KV wat de klok slaat, wordt Union op de counter onder de voet gelopen en komt met een 4-0 pandoering nog goed weg. Iets heel apart na afloop: de winnende thuisploeg blijft nog een kwartier op het veld om de alle complimenten in ontvangst te nemen van hun uitzinnige en luidruchtige supporters.

Op bezoek bij de Pallieters

Een dag later, 20 km noordwaarts, wacht Lierse/Kempenzonen op thuishaven Het Lisp. In het verleden was Lierse SK een topclub maar door ook al financieel wanbeheer genoodzaakt om met Kempenzonen te fuseren. Vandaag de dag een tweede divisionist die in de ouverture uit bij Club Brugge onder 23 onderuit ging. Nu wacht het gepromoveerde Patro Eisden Maas mechelen uit Belgisch Limburg, niet ver verwijderd van Maastricht. Ook hier is de druk voelbaar.

Drankjes voor het duel in de supportersclub kunnen niet meer cash betaald of gepind worden maar een drankkaart dient te worden opgeladen. De sympathieke mevrouw op leeftijd achter de balie doet weliswaar ontzettend haar best, de rij wordt echter steeds langer maar “De Pallieters’’ hebben geduld op een wederom snikhete dag waar de thermometer 30 graden aantikt! Een substantieel deel van de fans hebben zich, net als wij, genesteld op de old school staantribune onder de hoofdtribune. Een jonge vent met een trommel op de hoofdtribune gaat 90 minuten lang los en zijn kompanen, veelal jeugdige fans met ontblote bovenlijven, schreeuwen en zingen zich een slag in de rondte. Wij hangen heerlijk tegen een steunbalk aan.

Het veldspel is aanvankelijk saai, traag, met een tsunami aan lichte maar irritante  (39) overtredingen. Als op slag van rust Lierse/K een dubieuze strafschop krijgt ( ‘’is het eigenlijk wel hands?’’) komt het duel na rust pas een beetje op gang, al houdt het niet bepaald over. Een tweede goal na een prachtige aanval lijkt voor verlossing te zorgen, maar als de gasten een kwartier voor tijd ook een strafschop verzilveren, wordt het voor de supporters letterlijk overleven, zweten en schelden richting tegenstander en de stoïcijnse scheidsrechter die maar liefst tien minuten extra tijd bij trekt.

Op het tandvlees trekken “De Pallieters’’ de winst echter over de streep en gaan de uitzinnige supporters, 3000, nog een kwartier door met zingen en het reproduceren van een heuse “Kempense Haka-variant”. De uitgewoonde spelers reageren alert, zoeken hun supporters op en vieren gezamenlijk een spontaan feestje. Op mijn vraag bij de boarding aan aanvoerder en voormalig MVV’er Thibaut van Acker hoe hij de wedstrijd heeft beleefd, volgt een welgemeend antwoord. ‘Ik ben zo blij met de winst, meneer maar wat was het zwaar door het hitte, pfff…’, klinkt het uiterst beleefd uit de mond van een man die 90 +10  jaren ouder lijkt geworden. De pensionado die we voor het duel op een terrasje in het centrum tegen kwamen en al om 12.00 uur aan het bier zat, komen we vier uur later weer tegen met nu een Duvel naast zich. ‘Hoe is de match geëindigd, meneer? 2-1 gewonnen Da’s goe meneer, da’s héél goe’, sluit hij opgewekt en wat wazig af.

Dit gastartikel is geschreven door Hans Akkerman

[foto’s via PRO SHOTS / Isosport]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %