Voetbal in België

Lyra-Lierse wint beladen derby van Racing Mechelen

Eerder dit seizoen was In de Hekken al aanwezig bij de derby Racing Mechelen – Lyra Lierse. Nu bezoeken we deze natuurlijk ook thuis bij Lyra Lierse. Zelfs in de derde amateurklasse zijn er risicomatches. Racing Mechelen heeft 150 man opgetrommeld die hun ploeg komen ondersteunen. Met vocaal geweld, bier, pyro en een tijdelijke stillegging van de wedstrijd, is het een échte derby te noemen!

Sfeeractie

Er is veel politie aanwezig en zij hebben risicoplekjes logischerwijs afgezet. Het gezang is op het parkeerterrein van het complex al goed te horen. De toon is al vroeg gezet.

Bij binnenkomst is de sfeer redelijk ontspannen. De supporters van Lyra Lierse drinken een kwartier voor de aftrap nog bier, voordat zij de sfeeractie zullen gaan klaar maken. Er is deze dag een speciaal uitvakje gecreëerd voor de supporters van Racing Mechelen. Met wat improviseren zijn er recht tegenover de hoofdtribune enkele hekken en stewards geplaatst.

De tijd tikt verder en enkele seconden voor de aftrap begint het dan echt! Twee gigantische doeken worden tevoorschijn gehaald en gele rookbommen worden afgestoken. ‘Van Lier, Voor Lier’ prijkt er op het bovenste doek en ‘Wij zijn Lyra Lierse’ op het onderste doek. Gelukkig blijven zowel de supporters van Lyra Lierse als de supporters van Racing Mechelen liederen inzetten, want de eerste helft is niet om aan te gluren. Dat er met ‘de brilstand’ de rust in wordt gegaan, is dan ook geen verrassing.

Losgaan in de tweede helft

De scheidsrechter heeft nog maar net het beginsignaal gegeven van de tweede helft, of de bal ligt al in het net voor Lyra Lierse. Iedereen die de thuisclub een warm hart toedraagt, gaat helemaal los! De rookpotten  en fakkels worden tevoorschijn gehaald om het doelpunt nóg uitbundiger te vieren. De sfeer zat er tijdens de eerste helft al goed in, maar tijdens de tweede helft is het al helemaal een heksenketel!

De uitsupporters nemen meerdere malen ‘het oudste beroep ter wereld’ in de mond als zij richting de thuissupporters zingen, doelend op de fusie tussen Lyra en Lierse.

Tussen het gezang door valt de 2-0. Het thuisvak achter de goal ontploft opnieuw en de supporters van Lyra Lierse vliegen elkaar in de armen. Ook de spelers van de thuisploeg worden omhelsd door de thuissupporters. De drie punten lijken binnen te zijn voor Lyra Lierse!

Gestaakt

Terwijl ik ogen en oren tekort kom om de sfeer te bevatten, zorgt Racing Mechelen onverwachts voor de aansluitingstreffer. Nu ontploft het uitvak waarna de supporters van Racing en Lyra Lierse steeds meer naar elkaar zingen. Er wordt hier en daar geprovoceerd en de climax wordt dan ook bereikt als enkele uitsupporters door de zwakke hekken proberen te breken. De scheidsrechter vindt het niet verantwoord genoeg om door te laten spelen en legt de wedstrijd dan ook tijdelijk stil.

Enkele thuissupporters lopen richting het uitvak en een groepje stewards probeert samen met stafleden de boel te sussen. De politie volgt een aantal seconden later, waarna de rust langzamerhand terugkeert.

Feest

Aangezien de boel redelijk bedaard is, keren de spelers terug op het veld. Het restant van de wedstrijd wordt gespeeld en de voorsprong wordt verdedigd door de thuisclub.

Na het laatste fluitsignaal kan het feest echt beginnen! De supporters van Lyra Lierse blijven zingen en de spelers en stafleden komen langs om mee te genieten van de fuif. Het prachtige aan vele liederen is het feit dat een kind als leadzanger fungeert en de rest van de aanhang hem nasynchroniseert.

Eén en al kippenvel! Na weer wat pyro te hebben afgestoken en de ereronde erop zit, lopen de supporters massaal richting de biertaps. De uitploeg loopt richting het uitvak om de meegereisde supporters te bedanken. Tussen alle emoties door beseft iedereen dat er deze middag een heerlijke derby is voorgeschoteld. Inderdaad, zoals ik al eerder zei: ook in de derde amateurklasse!

Danny Otto
Trotse supporter van ADO Den Haag, aanwezig op vak O (Midden-Noord). Enorme voetballiefhebber die bij elke buitenlandse trip de voetbalcultuur wil proeven.

Reageren is niet mogelijk.

0 %