Een oeroude voetbalploeg in de Waalse contreien, met een prachtige geschiedenis en mooie resultaten. Combineer dat met een meer dan fantastische ground die vrij recent een lost ground is geworden. Ja, dan heb je groundhopperscult van de bovenste plank. Dat kan je vinden in Hoei.

Fusierondes begin twintigste eeuw

Laat ons eerst even teruggaan naar 1896. Jawel, 125 jaar geleden. Toen werd Huy Football Club opgericht door enkele scholieren in de gemeente. Ze sloten zich een jaartje later al aan bij de Belgische voetbalbond. De officiële competities bestonden al, na hun debuut in 1895. Jammer genoeg hield de ploeg het niet lang vol, want nog voor 1902 hielden ze er al mee op (er zijn schattingen dat dit in 1900 al gebeurde).

Flash forward naar 1908. Dat jaar werden twee nieuwe ploegen opgericht. Athletic Club Huy was er net iets sneller bij, maar ze sloten zich pas ergens eind 1911 – begin 1912 aan bij de bond. Hetzelfde jaar kwam er ook nog Huy Football Club bij, een doorstart van het eerdere Huy FC. Zij sloten zich wel direct aan als lid bij de KBVB en gingen in de regionale reeksen van start. In 1909 kwam er nog een Huy Union Sportive bij, maar dat verdween alweer tijdens WOI.

Nog eens twee jaartjes later kregen deze ploegen het gezelschap van Cercle Sportif Hutois. Het zou dus niet lang duren vooraleer een grote fusieronde van start zou gaan. De eerste fusie vond plaats in 1912, tussen het nieuwe Huy FC en AC Huy. Alles van Huy FC werd behouden en de nieuwe naam werd uiteindelijk Huy Football Club Association Athletique. Een hele mond vol. En dat om amper vijf jaar later opnieuw te veranderen. Deze keer na een fusie met CS Hutois. Opnieuw werd alles van Huy FCAA behouden en de nieuwe naam werd nu Union Hutoise Football Club.

Lange tijd in de nationale reeksen

De nieuwe ploeg bleef intussen wel verder rammelen in de regionale reeksen, maar daar zou snel verandering in komen. In 1926 kregen ze nog het mooie stamnummer 76 (alles onder de 100 is best geil) en datzelfde jaar promoveerden ze voor het eerst naar de nationale reeksen, in die tijd de derde klasse. Na een jaartje verdwenen ze alweer uit die reeks en het zou tot 1930 duren voor ze terugkwamen. Nadat ze eerder dat jaar het koninklijk predicaat kregen, stonden ze weer in derde klasse. Deze keer was de trein echt vertrokken.

Tot in 1968 zouden ze nationaal blijven spelen. Tot in 1952 waren dat zelfs vaak de tweede en de derde klasse. Daarna was het vooral in de vierde klasse te doen. Tussen 1968 en 1973 was het even provinciaal te doen, maar daarna stonden ze er weer voor langere tijd. Tot 1995 was het af en toe derde klasse-voetbal, maar hoofdzakelijk vierde klasse. Dat jaar volgde echter een nieuwe fusie.

Laatste fusie en nieuwe toekomst

Het in 1947 opgerichte Huy Sports werd volledig opgeslokt. Zij wisten geen nationaal voetbal te halen en daarna verdween ook alles van die ploeg. R Union Hutoise FC werd Royal Football Club Huy, min of meer een terugkeer naar de aloude benaming. Maar op sportief vlak zou er weinig veranderen. Af en toe provinciaal, maar vaak vierde klasse en zelfs uitschieters in derde klasse. Intussen zitten ze alweer zes jaar in de nieuwe derde amateur reeks (het vijfde niveau).

Van de oprichting in 1908 tot op heden verhuisde de ploeg regelmatig. In 1923 verhuisden ze een eerste keer, naar een terrein dat ze zelf “du beau Site” noemden. Daar zouden ze uiteindelijk de langste tijd spelen. In 1977 lieten ze echter hun Stade du Beau Site achter, om het nagelnieuwe Stade Communal Avenue de la Croix-Rouge in gebruik te nemen. 43 jaar lang zou dit stadionde thuisbasis vormen. Tot in 2020. Want dat was het jaar waarin de ploeg opnieuw naar een nieuw terrein verhuisde, aan de voet van de kerncentrales in Tihange. De afbraakwerken aan de Avenue de la Croix-Rouge zijn intussen al begonnen…

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.